След като месеци наред Турция се справяше добре с COVID-19,

...
След като месеци наред Турция се справяше добре с COVID-19,
Коментари Харесай

Турция върна едно от най-оспорваните ограничения за К-19

След като месеци наред Турция се справяше добре с COVID-19, през последните две седмици в страната се следи леко повишаване на дневния брой инфектирани от Covid-19. Експерти се опасяват за втора вълна от ковид, само че здравният министър дефинира това "задържане " на ситуацията за краткотрайно.

Докато преди две седмици дневният брой инфектирани спадна до 800, то последните дни се следят нови огнища на Covid-19, като последно 1429 души са с позитивен тест през последните 24 часа в Турция. Така общият брой на вирусоносителите надмина 181 000, съобщи министърът на опазването на здравето Коджа в Турция през вчерашния ден.

„ Няма изненади, ние сме в границите на упования диапазон на честотата на болестта. “, сподели Коджа на конференция след онлайн среща на научния съвет за ковид в страната.

Понастоящем Турция е на 42-о място в международен мащаб по смъртност с 58 смъртни случая на милион, сподели Коджа, като умрелите от ковид са 4861 при 19 нови смъртни случая за последното денонощие.

Около 92% от умрелите в Турция са били в рискови групи, по-податливи на ковид, добави министър Коджа.

България е на 73-о място с 26 умряли на милион, което ни прави една от най-добре справилите се страни по този индикатор в Европа. Пред нас са страни като Гърция, Украина и Хърватска, а с по неприятни индикатори са всички водещи Европейски страни като Германия, Франция, Италия, Испания, Англия и други.

Министър Коджа акцентира, че до момента в който Турция облекчава рестриктивните мерки, свързани с ковид, обществеността би трябвало да продължи да ползва защитни ограничения, като носенето на маски и поддържането на обществено разстояние, с цел да се подсигурява, че скоростта на инфекцията не се усилва.

Снощи турското държавно управление разгласи ново решение, че носенето на маски на публични места още веднъж става наложително в Истанбул, Анкара, Бурса и други обласни центрове, като санкцията за неспазване ще е в размер на 3150 турски лири (близо 800 лева).

Турция вижда възходяща наклонност на ежедневния брой инфекции, откакто кафенета, заведения за хранене, фитнес зали, паркове, плажове и музеи бяха отворени още веднъж. Премахнати бяха рестриктивните мерки за пътешестване в страната. А възбраната за ненапускане на дома за жители над 65 и младежи до 18 год бяха облекчени при започване на юни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР