След като майка с дете бяха блъснати от такси, а

...
След като майка с дете бяха блъснати от такси, а
Коментари Харесай

Защо случаят с блъснатите майка и дете от таксиметров шофьор не се води престъпление

След като майка с дете бяха блъснати от такси, а водачът избяга - оказа се, че наказванията , които ще бъдат наложени на лидера, са административни санкции и лишаване на книжката за няколко месеца, предава

За да могат да бъдат преследвани дейностите на водача като закононарушение, е належащо потърпевшият да има най-малко междинна телесна щета или да са нанесени обилни имуществени вреди.

Така, на процедура, се оказва, че няма значение дали ще счупите огледало и ще избягате, или ще блъснете човек и ще избягате, когато идва ред за установяване на наказването. И в двата случая ще ви се наложи да се платите няколкостотин лв. - 500, и да останете без брошура до половин година.

От фрагменти в обществените мрежи разбрахме за арогантното държание на пътя на таксиметров водач. Пред бронята му попадат Румяна Георгиева и синът ѝ. „ Стресовата обстановка продължава при моя наследник - в късните часове е обезпокоен, не желае да пресича дребни и огромни улици, не желае да се движи самичък към учебното заведение ”, споделя Георгиева.

Районът не бил безвреден, настояват живеещите наоколо. „ Липсва пешеходна пътека , липсва табела, знакът за ограничаване е 50 км. Нямате визия какъв брой е рисково, изключително заран в час пик. След 16 часа ме е боязън да прекосявам ”, споделя живущ.

А страхът се ускорява и поради нищожното наказване, което получава водачът, избягал след удара. За да се сметне за закононарушение, е належащо или да има обилни имуществени вреди, или да има съществено потърпевши.

„ В случая, в който няма някоя от тези последствия, действието се преследва по административен ред. Като случая, при който лидерът леко побутне, блъсне и избяга, санкцията е до 200 лв. и отнемане от право да ръководи до шест месеца ”, уточни юрист Силвия Петкова.

„ Ако създадем леко ПТП с материални вреди, одраскаме огледало и напуснем ПТП-то, наказването е санкция и отнемане правото да управляваме МПС. Действително срокът варира, само че същото наказване се планува и в случай че ударим човек ”, заяви Илия Тодоров от Българската асоциация на потърпевши при произшествия.

Според адвокати обаче не е редно да се прибързва с нова смяна на Наказателния кодекс. Те смятат, че е по-добре е да се мисли за увеличение на административните санкции.

„ Ако продължаваме да променяме Наказателен кодекс за всеки обособен случай, то няма смисъл да го имаме. По-добре да минем в изискванията на прецедентно право. При всички положения, Наказателен кодекс е задоволително добре написан, когато става въпрос за закононарушенията по превоза ”, добави Петкова.

За потърпевшите най-важното остава да има осъдени и по-малко рискови обстановки. „ Вероятно е нужно преразглеждането на закона, тъй като не е едно и също да одраскаш автомобил и да си тръгнеш, или да удариш майка с дете и да си тръгнеш ”, уточни Тодоров.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР