След като лекият суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиня

...
След като лекият суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиня
Коментари Харесай

Американският петрол може да поевтинее до $45 през седващите седмици

След като лекият недопечен нефт West Texas Intermediate (WTI) поевтиня под границата от 50 $ в неделя вечерта, някои специалисти чакат цената на суровината да продължи да върви надолу.

Според анализаторът Клаудия Карпентър от S&P Global Platts цената на американският нефт ще се свие още през идващите седмици. По нейните думи тя може да стигне към 45 $ за барел вследствие на слабото търсене.

" Предлагането не стои под въпрос, само че търсенето и растежът му са толкоз нежни, че коронавирусът докара до 15% спад в цените единствено за последните няколко седмици ", показва шефът на Starfuels Мат Стенли, представен от профилираното издание OilPrice.

Стойността на суровината записа забележителен спад през последните няколко седмици на фона на опасенията, че разпространяването на епидемията в Китай ще засегне световните доставки на петрол.

Сортът Brent падна до 54,4 $ за барел и остана с 16% под пика, който стигна на 20 януари. Фючърсите на WTI останаха с 14 на 100 под равнището си за същия интервал.

Опасенията към представянето на петролния пазар са обосновани като се има поради, че Китай е най-големият вносител на суровината в света. Около 70% от вноса на страната идва от производителките от ОПЕК.

Заради това се чака членките на организацията да се съгласят на в допълнение понижаване на добива с 1 милион барела дневно на срещата си във Виена през февруари. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР