След като Конгресът утвърди новия законопроект за санкции, даже ако

...
След като Конгресът утвърди новия законопроект за санкции, даже ако
Коментари Харесай

Вече официално Русия е враг номер едно на САЩ

След като Конгресът утвърди новия законопроект за наказания, дори в случай че на следващия ден съветският президент Владимир Путин извърши всички точки от споразуменията от Минск за мир в Украйна, а съветските военни изоставен Тартус и Латакия, Русия ще остане зложелател на Съединени американски щати, разяснява Константин Егерт в „ Дойче веле” (Deutsche Welle).

В текста на законопроекта Русия е сложена паралелно с Иран и Северна Корея. Този документ е значим не толкоз със своите на практика аспекти - да вземем за пример, вероятните ограничения против компании, които вземат участие в плана „ Северен поток-2” или спомагателните кредитни ограничавания за съветските държавни банки. Далеч по-важно е неговото алегорично значение, счита Егерт. Защото със законопроекта статутът на Русия като зложелател към този момент е публично протоколиран.

Как Русия промени разпоредбите на международната игра

Съединени американски щати с нови наказания против Русия, Москва отвърна

Путин, Ердоган, Тръмп – тройната опасност за Меркел

Днес съветското Министерство на външните работи отговори, макар че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп към момента не е поставил подписа си под закона за новите наказания.

От 1 август посолството на Съединени американски щати би трябвало да прекрати потреблението на всички складови пространства на улица „ Дорожная “ в Москва и вилата в „ Сребърен бор “, гласи една от контрамерките.

Освен това съветските управляващи упорстват общият брой на личния състав, работещ в американските дипломатически и консулски задачи в Русия да бъде понижен до 455 души.

От външното министерство допълниха, че си резервират правото да вкарат други ограничаващи ограничения, които могат да обиден ползите на Вашингтон.

Въпреки че към този момент се противят, европейците скоро по този начин или другояче ще тръгнат по проправената от Вашингтон пътека, разяснява Кенет Рапоза във „ Форбс “ (Forbes).

Когато през юни станаха известни елементи от новия законопроект за наказания против Русия, немското и австрийското държавни управления изпаднаха в подобен смут, че излязоха със заявление, в което се съдържаха удивителни знаци.

„ Ситуацията е ненапълно занимателна, тъй като Европа първоначално се боеше, че Тръмп ще анулира санкциите”, счита Арент Тийсен, общоприет шеф на компанията Blauwtulp Wealth Management. „ Сега всичко е тъкмо наобратно и Европейски Съюз, изключително Холандия и Германия, не могат да одобряват новите санкции”.

Никой отвън Вашингтон не се изрича в поддръжка на тези ограничения. Американските софтуерни компании са обезпокоени, тъй като работят съветски сътрудници, които могат да бъдат глобени.

Петролните компании в Съединени американски щати, изключително тези, които продават на руснаците съоръжение за сондажи, също са обезпокоени, тъй като ще би трябвало да си търсят други пазари и снабдители.

През последната година французите гласоподаваха в поддръжка на анулацията на съществуващите наказания срещу Русия, само че това по този начин и не докара до нищо.

„ Чуждестранните компании се подчиняват предпочитано на глобите от Съединени американски щати поради риска да изгубят американските пазари, в случай че продължат да работят на русия “, счита Ариел Коен, почитан чиновник на Атлантическия съвет.

Европа несъмнено ще се опита да получи обществено или документално заричане от Съединени американски щати, че ограниченията няма да обиден европейските компании. Отмяна на точката, в която се показва, че под глобите попадат планове, в които делът на Русия съставлява 33% или повече, може да се оцени като знак за сполучливо европейско лобиране. В краен случай може да се употребява „ блокиращото предписание “, което гласи, че нито едно решение, основаващо се на екстериториалните американски закони, не може да бъде прилагано в Европейски Съюз.

Американският президент Доналд Тръмп към този момент сподели, че ще подпише законопроекта. Той на процедура е заставен да го направи. Ако наложи несъгласие, би се основало усещане, че застава на страната на Русия.

Нещата не се лимитират единствено до санкции във връзка с енергийните компании. Законопроектът на Сената приканва шефа на националното разузнаване, Държавния департамент и Министерството на финансите да прегледат опцията за включване в санкционните описи и на съветски скъпи бумаги.

Същевременно най-голямата нефтена компания в света ExxonMobil беше санкционирана с 2 милиарда $ за сключването на покупко-продажби с „ Роснефт “, чийто общоприет шеф е Игор Сечин, който е в листата на глобените лица. От сдружението оспорват санкцията, като съдят финансовото министерство на Съединени американски щати.

Европа, която до неотдавна подозираше Тръмп, че е прекомерно непосредствен с Русия, в този момент се намира в патова обстановка, защото е мощно обвързана с съветската стопанска система, най-много в основния енергиен бранш. В същото време американският президент от ден на ден се отдръпва от съветската орбита - в случай че изобщо в миналото е имал връзки с Москва като се изключи покупко-продажбите с финансови магнати.

Според Константин Егерт, Русия и Америка още веднъж са врагове - и това към този момент е публично. Последствията ще бъдат огромни - за Русия и за постсъветското пространство, само че може би и за целия свят.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР