След като жителите на Разград алармираха за системно обгазяване на

...
След като жителите на Разград алармираха за системно обгазяване на
Коментари Харесай

Протест срещу обгазяването в Разград: Защо институциите твърдят, че няма проблем?

След като жителите на Разград сигнализираха за редовно обгазяване на града , през днешния ден излизат на митинг. По думите на хората - съвсем всяка вечер се носи ужасна парлива миризма.

Не за пръв път се повдига тематиката за качеството на въздуха в града. През години в bTV на няколко пъти е обръщано внимание на този въпрос. Недоволството в Разград обаче нараства.

За първи път казусът се появява през 2016 година, от РИОСВ-Русе отхвърлят да има превишаване на равнищата

„ Проблемът датира от към 10 години. Всяко лято – през юли и август, изключително във вечерните часове, има проблем. Ние не можем да спим, тъй като през нощта се появява остра и задушлива миризма на гнило “, изяснява представителят на локалния парламент Калоян Монев.

Снимка: bTV

Община Разград е закупила три станции, като и на трите показанията за сероводород са притеснителни, настояват още хората. Калоян Монев сподели графика с показанията от през вчерашния ден , на която ясно се виждат повишените индикатори през нощта. „ Превишенията през нощта са десеторни “, разяснява той.

След близо половин денонощие огънят е овладян

Хората упорстват да се разбере от кое място идват миризмите. „ Поне един път на три дин се получава това замърсяване на въздуха. Ние сме тук, родителите ни са тук, децата ни са тук. Всички желаеме да дишаме чист въздух “, споделя една от протестиращите.

Снимка: bTV

„ Реално тези стойности, които демонстрират, не са правилни. Регионалната лаборатория ситуира станцията за премерване качеството на въздуха в Разград от 7 юли. Към момента няма нито едно превишение на равнищата на всички замърсители, в това число на сероводород “, безапелационен е инж. Христо Милков от „ Контрол на околната среда “ в РИОСВ-Русе.

Демонстрацията е планувана за 18 часа

„ Ние предвиждаме инспекции в Разград и в случай че в действителност има проблем, такова, каквото е написано, макар че съгласно мен това е преднамерено написан сигнал, ще се извършат съответните инспекции и ще се подхващат съответните дейности “, безапелационен е още той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР