След като изтече гратисният период, в който шофьорите, останали без

...
След като изтече гратисният период, в който шофьорите, останали без
Коментари Харесай

Юрист: Клиентите на ”Олимпик” още сега да предявят претенциите си пред ликвидатора ѝ

След като изтече гратисният интервал, в който водачите, останали без годна наложителна застраховка ”Гражданска отговорност ” поради казуса с кипърското застрахователно сдружение „ Олимпик “, КАТ ще стартира да им постанова санкции.
В същото време абсурдът разкри пропуски в дейностите на регулаторния орган у нас.

Адвокат Георги Вълков от Асоциацията за отбрана на застраховани и потърпевши при произшествия разяснява пред БНР:

„ КАТ съблюдават закона и заради тази причина те са длъжни да правят такива дейности и да постановат наказания. Полиците, които са издадени от " Олимпик ", нямат покритие и заради тази причина водачите би трябвало да подписват нови. Гратисният интервал беше даден отвън закона, защото по закон подобен няма и на никое място не е образуван “.

В Асоциацията са постъпили доста запитвания от застраховани в „ Олимпик “, добави той:

„ Проучванията, които направихме, не дават обнадеждаващи резултати. Според кипърското законодателство, отговорност се носи единствено за коли, регистрирани в Кипър. Не се носи отговорност за коли, които са регистрирани в непозната страна и с непознати регистрационни номера.

В случаите, когато имаме клон, както е с „ Олимпик “, който е застраховал коли с непознати регистрационни номера, не кипърски, не мога да кажа сигурно, защото, съгласно изследванията които направихме, подобен проблем не е имало още.

Това е проблем, който би трябвало да бъде решен. Най-лесният път, съгласно мен, който може да бъда извървян, е да има промени в нашето законодателство, да бъде променен Кодексът за обезпечаване и Гаранционният фонд в България да носи отговорността за заплащане, когато банкрутира клон на непозната застрахователна компания. Тогава най-бързо ще бъдат обезщетени хората и най-бързо могат да си получат парите. „ Олимпик “ са плащали вноски в нашия Гаранционен фонд за всяка една издадена лавица по Гражданска отговорност, нашият фонд има ресурса да покрие тези вреди “.

Кипърският гаранционен фонд събира 5% от сумата от всяка издадена лавица в Кипър, само че няма информация дали „ Олимпик “ е плащал в Кипър за застраховки, подписани у нас, добави юристът.

„ Това също е въпрос, на който би трябвало да бъде даден отговор, тъй като, в случай че са плащани такива вноски - 5%, има благоприятни условия и Кипърският гаранционен фонд да покрие тези вреди “.

Клиентите на " Олимпик " би трябвало да предявят претенциите си към ликвидатора на компанията, а не да чакат правосъдното решение през септември, безапелационен е той. Гаранционния фонд на Кипър не покрива вреди под 500 евро, добави юристът и посочи, че за застраховките „ Каско “ няма кой да носи отговорност, защото са доброволни, а не наложителни ".

" Щети за 500 евро, по кипърското законодателство, техният гаранционен фонд не ги покрива. Щетите над 500 евро хората към този момент по техен персонален избор могат да преценяват дали да ги предявяват. Отделен е и въпросът за вредите, по които са водени каузи, които имат влезнали в действие правосъдни решения и какво се случва с тях ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР