След като изстрада най-дългия си период на свиване на икономиката

...
След като изстрада най-дългия си период на свиване на икономиката
Коментари Харесай

Русия излезе от рецесията? Да, ама не

След като изстрада най-дългия си интервал на стесняване на стопанската система през този век, Русия наподобява претърпя и най-краткото си възобновяване, написа Bloomberg.

JPMorgan Chase & Co. настояват, че най-големият енергиен експортьор в света най-вероятно е приключила 2017 година с две следващи тримесечия на стесняване - или техническа криза - изненадващо изстудяване, което се простира от слабите потребителски разноски до строполясване на индустриалното произвеждане.

В съпоставяне с година по-рано брутният вътрешен артикул въпреки всичко пораства, като централната банка пресмята разширението сред 1,7 и 2,2 % и предвижда, че то ще продължи с сходен ритъм и през 2018 година За четвъртото тримесечие на 2017 година към момента няма публични данни.

" Растежът бе задвижван от редица еднократни фактори, които в този момент изчезват ", споделя Лиза Ермоленко, икономист в Barclays Capital в Лондон. " Изглежда, че празнината в продукцията към този момент е запълнена, тъй че няма особена опция възобновяване да продължи ".

Подхлъзването на стопанската система, което идва макар възобновяване на цените на петрола, я оставя в несигурна позиция в новата година. Правителството постави старания да увеличи вложенията през 2017 година - като Raiffeisenbank пресмята, че четири държавни плана са виновни за над половината от общите финансови разноски. Но някои от тях ще приключат през тази година.

Президентът Владимир Путин, който през март се кандидатира за нов мандат, ще види компликации в изкарването на стопанската система на напред във времето в предизборната си акция.

Въпреки че Русия демонстрира устойчивост против двете съществени провокации: по-евтиния нефт и глобите на Запада, държавната банка за развиване Vnesheconombank пресмята, че спадът в Брутният вътрешен продукт се е нараснал през месеците септември, октомври и ноември. " Руската стопанска система загуби инерцията си през втората половина на годината след много мощна първа половина ", споделя анализаторът в JPMorgan Анатолий Шал.

Путин се пробва да бъде оптимистичен, като в сряда съобщи при посещаване в съветска фабрика, че стопанската система към момента върви нагоре. Като доказателство, той уточни, че бюджетният недостиг се свива повече от предстоящото, както и растеж на запасите в злато и задгранична валута. Спадът на продукцията обаче не бе упоменат. Брутният вътрешен продукт се е свил с 1,5% през последните три месеца на 2017 година, по отношение на предходното тримесечие, сочат прогнози, сочат данните на JPMorgan. През юли до септември също имаше спад от 0,2%.

Министерството на стопанска система хвърли отчасти виновността върху необикновеното топло време и понижението на добива на нефт в границите на съглашението с ОПЕК. Индустриалното произвеждане се е свило през ноември за повторно през 2017 година, след нулев напредък през октомври.

Русия публично пресмята Брутният вътрешен продукт единствено на годишна база. По този индикатор растежът е достигнал връхна точка през второто тримесечие на предходната година с покачване от 2,5%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР