След като изпрати войски в зоната на карабахския конфликт, Турция

...
След като изпрати войски в зоната на карабахския конфликт, Турция
Коментари Харесай

Ще затвори ли Турция Босфора и Дарданелите за руски военни кораби

След като изпрати войски в зоната на карабахския спор, Турция продължава да укрепва геополитическите си позиции в постсъветското пространство и в Азовско-Черноморския район. Същевременно Анкара натрупа военни сили в Северна Сирия и в Либия. Там има ползи и Москва, което основава вероятности за спор сред страните. Потенциалният съперник на Русия се усилва, само че федерацията към този момент не реагира и не се знае с каква тактика ще прокарва своите ползи. Турция се пробва за момента да й натрапи нови, неизгодни за Русия условия на военно и геополитическо взаимоотношение.

При работно посещаване в Киев предходната седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу и министърът на защитата Хулуси Акар организираха с украинските си сътрудници съвещания за отбранителната политика и сигурността. В експертните среди нарекоха тези контакти стратегически. Това бе доказано ненапълно от Хулуси Акар, който направи в петък равносметка и уточни: договарянията бяха сполучливи и "Турция поддържа на всички платформи Украйна по интеграционния й път към евроатлантическите институции ".

"Украйна е доста значима страна за мира и стабилността в Черноморския район. Тя е значим наш комшия. Ние вземаме всички ограничения за отбягване на каквито и да било провокации. Осъществяваме цялата си активност, засягаща Черноморския район, съгласно Конвенцията от Монтрьо. Това е значимо освен за Украйна и Турция, а и за всички черноморски страни ", сподели Акар. Ще напомним, че Конвенцията от Монтрьо регламентира корабоплаването в Босфора, Дарданелите и Мраморно море, като укрепва суверенитета на Турция над проливите.

Подчертано бе и специфичното внимание на Турция към Крим. Украински медии оповестиха, че на среща с президента Володимир Зеленски турските представители са удостоверили настройката на Анкара интензивно да взе участие и отсега нататък "в отбраната на правата на кримско-татарския народ " в Крим, "да спомага за настаняване на вътрешно разселените лица, освобождение на украинските жители, държани нелегално на краткотрайно окупираните територии и в Русия ".

Тези известия идваха на фона на други вести: преди срещата с турския си сътрудник украинският министър на защитата Андрий Таран изненадващо описа пред "поканените турски публицисти, че Москва се кани да разположи в Крим нуклеарни оръжия ". Което сякаш криело сериозен риск, представлявайки мощна опасност "за стопанската система на Украйна, Турция и за цяла Европа ". Москва към този момент нееднократно е опровергавала информации, че възнамерява да строи на полуострова хранилища за нуклеарни муниции. Но в разговора си с Анкара Киев наподобява е сметнал тематиката за печеливша. Още повече, че съгласно специалисти и медии в днешната обстановка Анкара има учредения да натисне Москва, с цел да поддържа освен личните си ползи, само че също по този начин ползите на сътрудниците си от НАТО и Оперативно-наблюдателно дело.

Представители на някои медии и специалисти акцентират, че огласената в Киев информация за планувано разполагане на нуклеарни оръжия на полуострова и известията за милитаризация на Крим може да се преглеждат като подготовка на почвата, с цел да се обоснове усилването на Турция в Черноморската зона, или с цел да се употребяват неупотребявани още лостове за напън върху Руската федерация - да вземем за пример посредством блокиране на проливите под претекст на военна опасност, идеща сякаш откъм Русия. А ще напомним, че съветски кораби минават през Босфора и Дарданелите от Черно море в Средиземно, с цел да вземат участие в интервенциите на Русия в Сирия.

Предвид отправяните през днешния ден от Кремъл към Турция помирителни изказвания тези прогнози може да не наподобяват настоящи. Медии обаче осведомят, че протурските формирования в Северна Сирия са почнали в края на предходната седмица нахлуване в посока към държания от кюрдите град Айн Иса. Подпомагана от кюрдски елементи, съветската формация там незабавно е формирала няколко пункта за наблюдаване и собствен щаб в града. Както проличава от видеоклипове в обществените мрежи, бойците под турски надзор може би обстрелват освен кюрдски, само че и съветски позиции. Щом завладяват този град, войските на Ердоган елементарно ще поемат контрола над значима права от автомагистрала М-4, свързваща Дамаск с Камишли - надлежно и да изтласкат кюрдите от значимия регион, където са живели епохи и където ги поддържат ненапълно освен управлението на Сирия и Русия, само че също по този начин Съединени американски щати и Израел.

Ердоган взема решение териториалните проблеми в своя изгода. Блокадата на проливите Босфор и Дарданели съществено ще облекчи живота на протурските бойци в Сирия, свързани с Анкара. Щом бъде обезвредена Русия, чиито военни кораби няма да могат да плават през проливите, северните сирийски територии за дълго време, в случай че не и вечно, ще останат под контрола на Турция.

Според военния специалист о. з. ген.-лейтенант Юрий Неткачев Ердоган и отсега нататък ще употребява военни и невоенни средства, с цел да изтласква Русия от зоната на геополитически ползи на Турция. "Турският режим не работи в връзките си с Русия толкоз намерено, както се държи в този момент Москва с Анкара - съобщи той пред "Независимая газета ". - Какво обаче ще прави в отговор Русия и дали ще прави нещо, това си остава мистерия. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР