След като има случаи на побоища в София, значи има

...
След като има случаи на побоища в София, значи има
Коментари Харесай

София заприлича на Бейрут - как сбиване за бивше гадже доведе до мигрантска истерия

" След като има случаи на побоища в София, значи има проблем с бежанците. "

" Тези, които вилнеят в центъра на София, нямат място, тъй като те не желаят да се вписват. Те не търсят регистриране. София замязя на Бейрут. "

Тези реплики са от телевизионните студиа тази заран. Първата - на някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров. Втората - на евродепутата от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки. Двамата се включиха в хора от политици в последните дни, наливащи още гориво в новата мигрантска нервност у нас.

Как стартира тя?
Бой за бивше гадже
Вечерта сред 6 и 7 март на столичния бул. " Витоша " двама чужденци - египтянин на 24 година и сириец на 20 година - влизат в спор с две малолетни момчета и момиче, който прераства в пердах. Разпространено е видео със заглавието " Мигранти бият деца на Витошка ", като са развити и сюжет, че девойката е нападната от мигрантите, а младежите българи са се хвърлили да я пазят.

Три дни по-късно вътрешният министър Калин Стоянов оповестява, че двете групи са се познавали и спорът не е на расова основа. Момичето е някогашна другарка на едно от момчетата. Водещият по Българска национална телевизия Павел Владимиров става очевидец на случката и споделя за нея в персоналния си TikTok - като по-късно акцентира пред НоваТВ, че чужденците са се нахвърлили върху едно момче, само че девойката и другите от компанията с нея не са потърпевши.

Другият случай, който се цитира като образец за мигрантско напрежение, е още по-несвързан с мигрантски вълни - 16-годишен българин, прочут на полицията с обири и грабежи, атакува студенти от Англия от пакистански генезис. 

В края на своето известие вътрешният министър прикани " тези случаи да не се употребяват за политически цели ". Не го послушаха.
" Терзиев мълчи за ескалиращото напрежение с бежанци "
Кой подклажда новата вълна страхове от мигрантите? Освен познати персонажи от " патриотичния " бранш като " Възраждане ", Джамбазки и Карлос Контрера (ВМРО), който разгласи, че " няма сигурност по улиците на София " и прикани центровете за бежанци да бъдат затворени, в столицата интензивно за това работят и от ГЕРБ.

" В последните дни обстановката с принуждение по софийските улици е безпрецедентна! Положението е съществено и извънредно обезпокоително. Затова призоваваме кмета на София Васил Терзиев да се появи и да даде обяснение защо позволи ескалиране на напрежението. Къде е кметът на София и защо мълчи? "

Това разгласи преди дни в ефира на Българска национална телевизия Ваня Тагарева - общински консултант от ГЕРБ-СДС и председателка на Комисията по публичен ред и сигурност към Столична община. От партията й желаеха изключително съвещание на Столичния общински съвет на тематика " Сигурност ". Тя добави, че съгласно жители в центъра и в " Овча купел " имало скупчване на бежанци - и са налице места, през които елементарните жители ги е боязън да минават.

Кметът Васил Терзиев в действителност взе нови превантивни ограничения – засилено е наличието на Общинската полиция в пешеходните зони на столицата, а в последните месеци Столичната община е почнала да възвръща и видеонаблюдението в града, което 10 месеца е било без поддръжка, а над 400 камери въобще не са работели.

Тагарева сподели и че бежанският център в кв. " Овча купел ", където преди седмица също имаше вътрешно сборичкване, е претъпкан.

Днес обаче Мариана Тошева, председателка на Държавната организация за бежанците увери, че центровете за настаняване на бежанци в София са запълнени на 43%, което се равнява на към 1600 индивида. Центърът в " Овча купел " е напълнен на 78% към днешна дата, а във " Враждебна " от 300 души потенциал са настанени 216. Във " Военна рампа " от 650 - 194 са потърсили леговище.

По мотив боя в " Овча купел " Тошева означи:

" Те като цяло са доста редки. Тази година това е първият ни случай. Извън центровете - това са живи хора, разнообразни хора. Не може да се твърди, че произшествия, които са се случили или са предизвикани от чужденци, са тъкмо от лица, търсещи протекция, които излизат от тези центрове. Както и Министерство на вътрешните работи удостовери откакто организира съответните дейности. "

Тагарева съобщи и че ГЕРБ обявява пълна поддръжка за " гражданския митинг " в квартала, който е плануван за през днешния ден.

Този така наречен " цивилен митинг " под наслова " Овча купел – без боязън и принуждение "  обаче е проведен и деклариран от Борислав Тодоров, някогашен претендент за областен кмет на ГЕРБ в " Овча купел ", научи Клуб Z.
Още граничари ни трябват - от дълго време
Ден по-късно водачът на ГЕРБ Бойко Борисов и водачът на Движение за права и свободи Делян Пеевски оповестиха взаимен законопроект - за увеличение на потенциала на Гранична полиция с 1264 щатни бройки за защитата на бежанските центрове и усилване на защитата на границата.

Бившият главсек на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров обаче разкри тази заран, че това не е ново творчество на управническото дуо - още по времето на втория длъжностен кабинет на Янев тогавашният вътрешен министър Иван Демерджиев е изискал увеличение на граничните служители на реда. Народното събрание обаче отхвърля настояването, а образованието на нови  малко над 1200 души ще отнеме най-малко 3 години.

" Тъй като един конкурс протича за най-малко 6 месеца, образованието също е 6 месеца, а за жалост потенциалът на нашите обучителни центрове е дребен. Над 500 са незаетите бройки в Столична дирекция на вътрешните работи, само че казусът е, че няма искащи за състезанията ", сподели Тодоров.

Същевременно евродепутатът от Движение за права и свободи Илхан Кючук означи тази заран пред бТВ, че въпреки въпросът с мигрантите да не е решен, обстановката по нищо не наподобява на вълната от преди близо десетилетие:

" През 2015 година Европейски Съюз беше доста претрупан от бежанския поток. Днес Европа не е изправена пред това. Натискът през днешния ден не е като през 2015 година. "
Нараства ли мигрантския напън?
Отговорът на този въпрос е явен - да, в последните 3 години се следи растеж на незаконните мигранти към Европейския съюз. 

Същевременно този растеж е непостижим с прилива на бежанци от 2015 година, както отбелязва Кючук. 

Тогава, по данни на Фронтекс, в Европа влизат нелегално 1 046 336 чужденци. В идващите години тази вълна последователно понижава, като през 2020 година влизат едвам 91 170 незаконни.

От 2021 година насам в действителност се следи равномерен растеж на противозаконната миграция - 130 236 души тогава, 180 686 през 2022 година, 275 304 през отминалата 2023 г. 

Данните за януари и февруари тази година са индикация, че този растеж ще продължи.

Това удостоверяват и специалисти от Международния център за насърчаване на миграционна политика в Австрия, съгласно които сега има вълна от хора, които желаят да доближат Стария континент преди да влязат в действие нови закони, които имат за цел да понижат броя влизащи. Това предизвестие обаче се отнася главно за законната миграция към Европа - която към момента е към 10 пъти по-голяма от противозаконната. 

От всички мигранти, влизащи в Европа, близо половината отиват единствено в три страни - Испания, Германия и Франция. Огромното болшинство от мигранти - над 95% - влизащи в България не остават тук.

Предвид тези данни увеличение на състава на граничната защита е логически ход. Остава обаче налице въпроса за какво ГЕРБ-СДС вършат всичко допустимо, с цел да разпалят страховете на хората, стихнали след 2015 година Отговорът е един - предстоят избори - за европарламент сигурно, за българския - вероятно.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР