След като хората се държат като вируси, то тялото на

...
След като хората се държат като вируси, то тялото на
Коментари Харесай

Един сценарий за самоунищожение, за който не се бяхме сетили. Тихото самоунищожение…

След като хората се държат като вируси, то тялото на приемника – планетата ни – би следвало да се опита да се отърве от нас. Такива са естествените закони. 

Все си мислехме, че заличаването на човечеството ще е нещо гръмко, апокалиптично, като на филм; че ще си идем с все цялата планета и живота на нея. Доста самовлюбено предполагахме, че...

Земята и съществуването ѝ са някак си обвързани с нашето тъпо битие и с неговия край ще се постави завършек на всичко в близост. Само че…

… единствено че планетата май има други проекти. И то – не е изключено това да стане, запазвайки останалия живот. 

Във безконечните ледове на планетата живеят антични вируси и бактерии. Непознати на индивида. Такива, за които никой няма имунитет и не знае по какъв начин да се защищити. 

Ако думата „ коронавирус “ ви изплува в главата, има за какво. Това беше единствено ЕДИН чужд вирус, който се появи, тъй като хората се завираха отново и отново прекомерно надълбоко в дивата природа и съкращаваха границата сред нея и човешките обиталища (дива природа <---> цивилизация). Съкращавайки границата, редуцират буфера. И постоянно влизайки в контакт с животни и местообиталища, за които имунните ни системи нямат информация, постоянно се излагаме на въздействие на микроорганизми, които могат да ни заличат за нула време. 

Помните, че прилепите, в които коронавирус автентично си живее, са с превъзходен имунологичен отговор на вируса и си живеят с него, до момента в който хората…

Колкото повече хората унищожават природата, толкоз повече унищожават личната си естествена отбрана. 

А в този момент сложете тук и антиваксърите и се попитайте до каква степен сте оптимисти за човешкото оцеляване. 

Да си поговорим малко за бактерии обаче. Преди пет години, в собствен материал за BBC Earth Джазмин Фокс-Скели ни подсети, че няма и век откогато е открит антибиотикът, а бактериите към този момент са се научили да мутират и еволюират – да стават резистентни. А какво ще стане, в случай че се надигнем против напълно непознати вируси, бактерии, микроби?

Въпросът „ какво ли би станало, в случай че се надигнем против изцяло чужд вирус, който съществува отпреди индивида? “ е плашещ, тъй като телата ни не са „ конструирани “ даже да противодействат на това, което може да се крие във безконечните ледове. 

Които се топят.

Според еволюционния биолог Жан-Мишел Клавер, от университета в Марсилия, вируси, които са предизвиквали световни епидемии преди хиляди, десетки хиляди или стотици хиляди години, са скрити в леда, който се топи все по-бързо. 

През 2011 година в проучването си Борис Ревич и Марина Подолная разказват топенето на ледовете в Източен Сибир и приказват точно за заплахите от плъзване на епидемии. Те се концентрират върху горните пластове на ледовете, които първи ще „ разкрият “ своите бактерии и вируси – тези от по-новите столетия. Учените допускат, че смъртоносни болести от 18 и 19 век ще се появят още веднъж. 

Продължавайки топенето обаче, ще стигнем и до по-долните пластове, в които се крият по-древни рискове. Напълно непознати. 

През 2005 година учени на НАСА съумяха да върнат към живот бактерии (Carnobacterium pleistocenium), замръзнали преди 32 000 години (през Плейстоцена) в Аляска. 

Две години по-късно учените съумяха да възстановят и бактерии на 8 милиона години. 

Това напомняне беше нужно при положение, че си мислите: „ бактериите не живеят толкоз дълго… и да се разтопи ледът, те ще са починали! “ 

Не, няма. Ще са живи. 

За по-любопитните, упоменатите материали са: Fossil genes and microbes in the oldest ice on Earth (Kay D. Bidle, SangHoon Lee, David R. Marchant, and Paul G. Falkowski,PNAS August 14, 2007 104 (33) 13455-13460); и Thawing of permafrost may disturb historic cattle burial grounds in East Siberia (Boris A. Revich, Marina A. Podolnaya, Article: 8482 | Received 16 Aug 2011, Accepted 22 Oct 2011, Published online: 21 Nov 2011). 

И в този момент: хубостта в замисъла и осъществяването на проекта на планетата. 

Изцяло от човешката активност зависи ще се спасим ли или не. Ако спрем да унищожаваме Земята, ще спре топенето и ще се спасим. Ако ли не – ще натиснем бутона за самоизтребление и ще се унищожаваме. Както казахме – до момента си мислехме, че нашето очистване ще е и ликвидирането на всичко в близост – нуклеарна злополука, заличаване на озоновия пласт, Трета международна или нещо сходно. 

Оказа се обаче, че можем да си идем безшумно и безславно. Само ние. Защото…

И в този момент има (всъщност множеството, които ни „ удрят “ са такива) вируси и бактерии, които засягат хората, без да засягат животните. Отново би трябвало да си напомним коронавирус, нали? 

Напълно допустимо е Земята да се почисти от хората, без да губи от флората и фауната си. Поне не доста. 

И действително нещата са в нашите ръце. Природата безусловно ни споделя: „ както искате… от вас си зависи “.

През 1890 година в Сибир има зараза от едра шарка, която унищожава 40% от популацията там. През 1990 година на същото място стартира провеждането на опит, който цели проучването на остатъци както на хора от последния Ледников интервал, по този начин и на заровени в ледовете от края на 19 век. И… са намерили ДНК на болестотворните микроорганизми, които са избили 40% от популацията на Сибир. 

От тогава нещата единствено се утежняват, като последните години – с нечувано движение. Ледовете се топят. И топят. 

Пръстът ни към този момент танцува върху бутона за самоизтребление. 

А даже не предполагахме от кое място ще пристигна заличаването. От всички вероятни сюжети, не предвидихме този. Тихият. 

В това същото време обаче имаме едни хора, които с усмивка на уста ни споделят, че Глобалното стопляне е небивалица на някакви си шашави еколози, еко-терористи, тъпанари и безделници. 

„ Добре, по този начин да бъде “, споделя си планетата и търпеливо ни следи по какъв начин танцуваме върху динамита.

След като се държим като вируси, ще бъдем отстранени, като такива. Тялото нормално се „ почиства “ от вирусите и нездравословните микроорганизми. 

Така че – това самодоволно самозаблуждаване, че надали не ние ще предизвикаме заличаването на планетата – е много малко евентуално. Планетата е оживяла милиарди години, преди да се стигне до това тъкмо ние да я унищожим, тя ще се постарае просто да ни няма. Преди да „ натиснем копчето “ (както си въобразяваме), ще сме се докарали до там, че да няма кой да го натисне. 

Ние сме най-обикновена хрема, която си е въобразила, че е вирус-убиец. Земята просто ще ни изкиха и ще продължи да си живее. 

Доста безславно, нали? 

А най-красивата подигравка в тази ситуация е, че ще стане напълно в резултат на нашата лична активност. 

___________________

Този коментар показва персоналното мнение на създателя
и може да не съответствува с позициите на редакцията на Novini.bg.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР