След като Газпром“ загуби активите си в Полша, а след

...
След като Газпром“ загуби активите си в Полша, а след
Коментари Харесай

Полша принуждава Германия да краде руски активи

След като „ Газпром “ загуби активите си в Полша, а по-късно и в Германия, европейската благосъстоятелност на Роснефт може също да пострада. Национализация заплашва немската рафинерия в град Швед, където съветската компания има 54%. Към тази стъпка тласка германците Полша, която отхвърля да доставя първични материали за комбината през петролопровода „ Дружба “.

Полша продължава с линията си против Русия. Варшава, която кардинално спря да купува съветски въглеводороди, изисква същото от Германия. Полша отхвърля да доставя нефт по тръбопровода " Дружба " на немската рафинерия РСК в град Швед. Причината за отхвърли е, че рафинерията е 54% благосъстоятелност на съветската компания " Роснефт ". Сега немският цех е пред закриване, написа „ Файненшъл Таймс “. Събеседникът на изданието се надява, че съветският нефт ще бъде сменен с доставки от Казахстан.

Положението в завода в действителност е нежелано. Предназначен е за доставка на нефт по тръбопровода " Дружба ", защото се намира надалеч от морето. Доставките на нефт по море, да вземем за пример от Съединени американски щати, са лимитирани от потенциала на пристанището на Рощок и тръбопровода, водещ до рафинерията. Пристанището на Рощок е плитко, тъй че е належащо да се трансферира нефт от супертанкери на дребни кораби, а те са в дефицит. Капацитетът на тръбопровода е единствено 19 хиляди тона дневно, до момента в който заводът се нуждае от 32 хиляди тона дневно. И, несъмнено, петролът от Съединени американски щати е трета по-скъп от съветския.

Пазарният излаз от тази обстановка е продажбата на каузи на „ Роснефт “ в този цех на съответна цена. „ Германските управляващи могат да стартират договаряния с „ Роснефт “, с цел да защитят чиновниците, работещи в това дружество, от уволняване и да запазят рейтинга на управляващите в този район. „ Роснефт “ ще се радва да се отърве от този актив, тъй като след въвеждането на ембаргото той към този момент няма да носи облага, а единствено ще основава проблеми “, споделя Алексей Громов, енергиен шеф в Института по енергетика и финанси.

Едва ли обаче си коства да разчитате на този вид. „ Досега немските управляващи не са подхванали никакви стъпки в тази посока. И като цяло виждаме, че всичките им старания за решение на енергийните проблеми приключват с неуспех. Германия не може нито да реши проблемите със „ Северен поток-1 “, нито да се контракти за покупки на полутечен природен газ с Катар, Канада и впрочем “, отбелязва събеседникът.

Вторият вид е национализирането на каузи на „ Роснефт “ в немската рафинерия. Германия към този момент избра този път, когато в действителност национализира дъщерно сдружение на „ Газпром “, газовия търговец „ Газпром Германия “. По-рано Полша също присвои каузи на „ Газпром “ в оператора на газопровода „ Ямал-Европа “.

„ Не знаем за прецеденти, когато европейците почтено са изкупили съветския дял. Докато нормите на интернационалното право в Европа в връзките с съветски компании се нарушават надлъж и простор. Затова национализацията е по-вероятен вид, въпреки и комплициран “, показва Громов.

Изтеглянето на актива от Русия, несъмнено, ще сдобри Германия и Полша, а с последната ще бъде допустимо да се контракти доставката на нефт за завода. Но поражда въпрос: къде да вземем нефт за превоз? В случай на национализация на нейните активи, „ Роснефт “ надали ще продължи да доставя нефт на рафинерията. Би било необичайно. Германия разчита на казахстанския нефт, само че изпомпването му без утвърждението на съветската страна също е невероятно. Ще се съгласи ли Москва да помогне на германците след изземването на съветския актив? Следователно крайният резултат от национализацията може да бъде затварянето на рафинерията.

Громов счита, че ориста на немското дружество ще се реши по-просто - то ще бъде затворено неотложно, щом петролното ембарго влезе в действие през декември 2022 година и складовите ресурси от първични материали свършат. Никой даже няма да си направи труда да национализира каузи на „ Роснефт “ в него.

Германия като цяло ще се помири със затварянето на тази рафинерия. Защото отрицателните последствия ще са единствено за град Швед и покрайнината. Първо, тази рафинерия е най-големият шеф в града. Второ, електроцентралата РКС обезпечава топлоснабдяване на 80% от града. И най-после, тази рафинерия с потенциал от 11,6 милиона тона годишно обезпечава повече от 90% от търсенето на бензин, парафин, дизел и мазут в района Берлин-Бранденбург, а също по този начин доставя реактивно гориво за интернационалното летище в Берлин.

„ Тази зима обаче страната чакат доста по-сериозни разтърсвания от покачването на цените на бензина и растящата безработица в град Швед. Евентуалното затваряне на тази рафинерия е нищо в съпоставяне със затварянето на цяла поредност индустриални предприятия в Германия заради дефицита и най-много високата цена на газа през този есенно-зимен сезон. Предприятията просто не са в положение да купуват газ на такава цена. Три завода за произвеждане на азотни торове към този момент са затворени - два в Полша и един в балтийските страни. Това е единствено началото “, споделя специалистът.

Като цяло е допустимо да се намерят нефт и петролни артикули на международния пазар след ембаргото за нефт - през декември. Както и Русия намира други купувачи на своето гориво. „ Но Европа няма опция на съветския газ през идващите няколко зими “, показва Громов.

Любопитно е, че „ Роснефт “ е наясно, че с влизането в действие на петролното ембарго доставките на нефт за немския цех ще спрат и този актив няма да генерира доходи. Затова компанията се пробва да го натовари оптимално в този момент.

„ На пазара се разви неповторима обстановка, когато маржът на европейската нефтопреработка, която употребява съветски нефт с отстъпка, внезапно се увеличи. Следователно „ Роснефт “ прави доста положителни пари от европейските си активи. За съпоставяне: обичайният марж на европейските рафинерии беше не повече от 2–5%, а в този момент е 16–18%, т.е. съвсем се е нараснал четири пъти. Затова „ Роснефт “ се пробва да изтръгне всичко допустимо от този актив “, заключава шефът по енергетикана Института по енергетика и финанси.

Германските сътрудници на завода също са удовлетворени от сегашния миг, само че и те добре осъзнават, че дните от живота на предприятието са преброени.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР