След като една актриса заяви, че е била бита на

...
След като една актриса заяви, че е била бита на
Коментари Харесай

Три жени подкрепиха Диана Димитрова, която сподели, че е била бита на снимачната площадка

След като една актриса съобщи, че е била бита на снимачна площадка пред 30 души, три дами застават пред камерите на bTV, с цел да опишат за своя горчив отит и спасението. Мария Коасимова-Моасе, Даниела Груева и Елена Генова поддържаха смелостта на Диана Димитрова да опише и покаже какво се е случило с нея.

" Защо в оня миг не открих сили да си извадя здравно и да подам жалба… “. С тези думи актрисата Диана Димитрова хвърли светлина върху един от тъмните моменти в своята кариера. Тя призна, че е била пребита и заплашвана на снимачната площадка преди 5 години. Софийската районна прокуратура се самосезира и стартира инспекция по случая.

Този образец е един от дребното в българското обществено пространство, дали глас на насилието против дами, само че данните на Министерство на вътрешните работи за последните 2 години и половина са безапелационни: Заповедите за отбрана на потърпевши дами са над 2500 за 2020 година, над 2800 за 2021 и над 3400 до 30 септември тази година.

Статистиката сочи, че всяка трета жена у нас, е жертва на принуждение, а всяка десета е търсила протекция от полицията. Жертвите на домашно принуждение от началото на годината са 1738, а подадените сигнали към 112 са над 27 000.

В международен мащаб по данни на СЗО над една четвърт от дамите на възраст 15-49 години, които са имали връзка, са били подложени на физическо или полово принуждение от страна на съкровен сътрудник най-малко един път в живота си.

Три дами застанаха пред bTV, с цел да разкажат от първо лице за горчивия си опит и за спасението.

Даниела Груева изясни, че нейният случай е обществен и може би по тази причина не е мълчала. Тя е пребита пред съда в Самоков от прокурор, На първа инстанция той е разгласен за отговорен, само че на втора получава наказване, административно.

Груева споделя, че усеща задоволство въпреки да няма ефикасна присъда, тъй като е изчистила името си.

Насилникът ѝ я упреква, че го е нападнала с нож и той се е защитил.

Тя не е от дамите, които редовно са били насилвани и печели делото. Има обаче доста, които не знаят по какъв начин да се измъкнат от порочния кръг на физическото и психическо принуждение зад стените на домовете си.

Няколко избавили се дами вършат и самобитен речник на насилника.

Елена Генова разкри и някои от най-често употребяваните изречения и думи от хората, които протягат ръка към душевен и физически тормоз.

" Опитахме се да се съберем в групата, в която членуваме с дами, които са потърпевши от насилието, фразите и думите, които се употребяват в един речник на насилника. Оказа се, че има няколко повтарящи изречение:

Променила си си целите и не гледаш децата.

Заради теб виж какво стана?

Правиш странни тълкования, на никое място не съм споделил сходно нещо

Добре, че съм аз, с цел да оправя обстановката

Прави, каквото знаеш

Ще те закопая, в случай че те видя с различен

Ти си неприятна стопанка, неприятна майка, неподдържана жена

Ако приемеш тази работа, ще се разведем.

Има и доста, доста други “, споделя Генова,

Мария Коасимова-Моасе разяснява признанието на актрисата Диана Димитрова след 5 година да показа какво ѝ се е случило. Според нея е значимо не по кое време, а че се приказва за казуса с насилието.

Тя изясни, че доста дами се тормозят да признаят, че са в примката на домашното принуждение, тъй като търсят виновността в себе си. 

" Никой не е задължен да понася физически или душевен върху себе си. Така че би трябвало да се грижим за психологичното си здраве. Понякога е доста мъчно, тъй като ти не си даваш сметка какъв брой мъчно ще ти е по-късно, тъй като в обществото гледат към момента могат да погледнат на някоя жена и да кажат, че истерична, такава, която крещи. И да си каже някой: Кой знае - то там, където има дим, постоянно има огън. Но не биеш и не малтретираш никого. Какъвто и да е този човек, дете, възрастен, каквото и да е направил - ние сме цивилизовани, би трябвало да търсим решение по различен метод ", съобщи Моасе.

А претърпелите пъкъла на домашното принуждение споделиха, че избавление постоянно има.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР