След като дни наред премиерът Бойко Борисов твърдеше, че благодарение

...
След като дни наред премиерът Бойко Борисов твърдеше, че благодарение
Коментари Харесай

Борисов изведнъж си даде сметка какво става в Сирия

След като дни наред министър председателят Бойко Борисов твърдеше, че с помощта на съвършените му контакти с Турция и президента Реджеп Ердоган мигрантският напън откъм Турция е нулев, а заплахата никаква, внезапно властта показва лека суматоха. Правителствената осведомителна работа заяви обезпокоително, че министър председателят привиква във вторник съвещание на Съвета по сигурността " поради внезапното изостряне на обстановката в Сирия ", показва в. " Сега ".
" В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде разисквана ситуацията в Северна Сирия и обвързваните с нея процеси от районната и интернационална сигурност ", оповестиха още от държавното управление и изненадващо дадоха обещание изказвания след края на съвещанието. Заседанията на съвета са оперативни и нормално няма обществени изказвания.
В същото време военният министър Красимир Каракачанов заяви в Долна Митрополия, че се готвят проекти с разнообразни степени на подготвеност за преодоляване на възможна сериозна обстановка по границата. Той заяви, че все още няма придвижване на незаконни мигранти към българската граница както от турска, по този начин и от гръцка територия, само че акцентира, че " обстановката може да се промени всеки един миг, защото бойните дейности в Сирия не престават.
Поддържа се доста добър информативен продан и с гръцките, и с турските сътрудници, българските управляващи са подготвени за реакция в разнообразни обстановки ". Военният министър съобщи, че " имаме подготвеност, доизградени са всички уреди по българо-турската граница, в това число датчици, видеонаблюдение, това нещо, което преди година и половина-две го нямаше или не беше довършено. Сега всичко е готово ".
В секторите от границата сред България и Гърция, които са по-лесни за прекосяване на огромни маси, към този момент имало преносими заградителни уреди, които при нужда могат да бъдат сложени, с цел да затруднят сходни напредвания.
В края на предходната седмица Каракачанов сподели, че не би трябвало да се основава неуравновесеност в обществото и че единствено за няколко часа на границата може да бъдат пратени над 2000 военни със специфична подготовка и особено съоръжение. Докато Каракачанов обясняваше, стоящият до него Борисов съобщи, че " каквито и ограничения да се вземат, в случай че дойдат 50-100 хиляди на оградата, ще я съборят и ще минат! ". Накрая министър председателят опита да успокои хората, че до момента в който той и Каракачанов са на власт, няма ужасно.
На този декор специалистите по миграция към този момент започнаха да пресмятат какъв брой бежанци може да поеме България при разгръщане на рецесията. " България може да одобри към 3-4 хиляди бежанци при възможна бежанска вълна ", разгласи пред БНР Иван Шаренков, юридически съветник по миграционни въпроси към Международната организация по миграция в България.
„ Към момента по външните граници на Европейски Съюз, по наши данни и данни на Фронтекс, няма миграционен напън. Към момента това се отнася за всички граници, като се изключи Италия и Испания. Ние отчитаме това като положително. Центровете на Агенцията за бежанците и центровете на Министерство на вътрешните работи за незаконни мигранти са напълно приключени и съвсем празни “, означи той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР