След като БНБ обяви нови правила за отпускане на заеми

...
След като БНБ обяви нови правила за отпускане на заеми
Коментари Харесай

От 1 октомври влизат в сила нови правила за ипотечните кредити

След като Българска народна банка разгласи нови правила за разпределяне на заеми от 1 октомври, се допуска, че броят на ипотечните заеми, ще претърпи срив. Новите условия гласят, че кандидат-новодомците, би трябвало да имат заделени най-малко 15% от цената на парцела, а срокът за връщане на заема е до 30 години, като месечната вноска ще е в размер до 50% от месечния приход на кредитополучателите. В София близо 60%  от покупките, ка к ипотечни заеми, а в страната – към 50%.

 

Финансисти и банкери всеобщо твърдят, че новите правила на ипотечното кредитиране няма да нанесат удар нито върху пазара на парцели, нито върху кредитополучателите. Топ банкери пък твърдят, че критериите се постановат в полза на самите консуматори, с цел да не теглят неразумни заеми, които не могат да изплащат.

„ Досега имаше отчети, в които се отправяха предизвестия, само че нямаше действителна мярка, която да ограничи кредитирането, което е в рекордни темпове тази година. Това е и предизвестие към хората, които не са толкоз добре финансово грамотни, да си вършат по-добре сметката ”, изясни финансовият съветник Стойне Василев.

 

Експертите считат, че смяна ще усетят хора с приходи от сивата стопанска система, които банките кредитираха при огромно съответствие дълг – приход – над 60-70%. Банките

и кредитополучателите разчитаха, че има едни пари в плик. Сега това ще се ограничи, подсигуряват те. И още веднъж поучават да се придържаме към правилото 20-20-20, което

може да помогне да бъдат избегнати финансови проблеми. Това значи до 20% от приходите ни да отиват за вноска по заема, да имаме най-малко 20% самоучастие, а 20 години да е и оптималният период, за който да изплатим заема.

 

Въпреки това пазаруването на жилища не понижава, хората от ден на ден влагат в спомагателни парцели отвън главното жилище. Това не е учудващо, тъй като българинът вижда къщите и жилищата като единствена опция за избавление от инфлацията. Една от аргументите е, че лихвите към момента са ниски и дават опция за тези интервенции, въпреки че доста жилища стоят празни. В идващите 10 години вътрешните миграции в градовете ще дефинират пазара на недвижими парцели, предвиждат имотните консултанти.

 

Какво ще трансформират новите условия на Българска народна банка за ипотечните заеми?

Банките към този момент ще могат да финансират не повече от 85% от цената на жилището. Налага се и горна граница на месечната вноска за ипотечен заем към семействата – не повече от 50% от месечния приход. Новите правила няма да важат за към този момент отпуснати заеми с изключение на в случаите, когато се постанова предоговаряне на изискванията.

 

Българска народна банка слага и оптимален период за ипотечните заеми – до 30 години. Много малко банки обаче до момента оферират заеми с по-голям интервал за издължаване. Всъщност практиката демонстрира, че доста от кредитополучателите съумяват да се издължават за към 15 години.

 

Напук на всичко, в последните седмици пазарът става все по-активен и многолюден, изключително след отпускарския сезон. Интересът е максимален към дребните парцели, за които се борят повече купувачи, осведомят от организациите за недвижими парцели,

 

„ Цените продължиха да нарастват с по-бърз ритъм, в сравнение с чакахме и може би по-бързо повишаване се дължи точно на по-големия размер отпуснати заеми.

Именно тук се цели малко да се стабилизира пазарът, с цел да не излезе отвън дълготрайния тренд, който е постоянен ", изяснява Полина Стойкова, шеф на организация за недвижими парцели.

Секторът е безапелационен – 2024-та ще се окаже още по-успешна за имотния пазар от миналата.

Инфо: Уикенд

Тагове: ипотечен кредит заем за жилище банки заем кредитополучател погасяване на кредит
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР