След като близо година всички уастници в последната управляваща коалиция

...
След като близо година всички уастници в последната управляваща коалиция
Коментари Харесай

Die Welt: Как България тайно спаси Украйна. Изпрати 1/3 от оръжията за армията й

След като близо година всички уастници в последната ръководеща коалиция у нас отричаха сега  , излиза с ново изказване: " Тайно, доста скрито България избави Украйна с оръжие. Кирил Петков и Асен Василев били създатели на „ българското предложение “, с което започнаха европейските наказания против Русия.

Благодарение на разпокъсаната си вътрешна политика и проруските пристрастености на огромна част от нейния хайлайф, София се стараеше по време на нашествието да акцентира, че не въоръжава Украйна. Това обаче е била димна завеса, съгласно следствие на немския ежедневник „ Ди Велт “.

 

През пролетта на 2022 година украинската войска изпитваше обезверен дефицит на гориво и муниции от руски диаметър, нужни за битката с съветската експанзия. Спасението пристигна от непредвидена страна - България.

 

Това написа немският всекидневник, който базира материала си на следствие и изявленията с Кирил Петков, Асен Василев и украинския външен министър Дмитро Кулеба.

 

Петков и Василев, в този момент опозиционни политици, търсещи път назад към властта на предстоящите идни избори, нарушиха мълчанието си по отношение на същинския мащаб на ролята на България предходната пролет.

„ Смятаме, че към една трета от боеприпасите, нужни на украинската войска в ранната фаза на войната, идват от България “, споделя Петков пред WELT.

 

Статията, оповестена и в (медия от същата група – Axel Springer), показва една огромна картина за товакак България е влезнала в ролята на медиатор и е употребила медиатори, с цел да обезпечи на Киев жизненоважни доставки на оръжия, муниции и дизелово гориво в сериозен миг от войната предходната година.

 

Благодарение на раздробената си вътрешна политика и проруските пристрастия на огромна част от елита си, в хода на нашествието София се постара да подчертае, че не въоръжава Украйна. Това обаче е било единствено димна завеса, считат от Die Welt.

Докато бивият министър председател Петков при започване на войната се опитваше да насочи страната към по-западна, пронатовска траектория, той трябваше да се бори с острата реакция на прокремълски политици, в това число измежду съдружните му сътрудници – социалистите от Българска социалистическа партия, които са „ наследници на остарялата комунистическа партия “, напомнят от немското издание.

 

Кирил Петков даже трябваше да уволни личния си министър на защитата (Стефан Янев – бел. ред.) поради проруска изразителност за войната.

 

Поне обществено някогашният министър председател се опитваше да омаловажи концепцията, че България - макар забележителните ресурси от оръжия от руската ера - ще се намеси и ще въоръжи Украйна. Предвид тази сензитивност, формалната позиция на България във връзка с войната я слага в една и съща категория с Унгария на Виктор Орбан - прекомерно политически обвързана с Москва, с цел да може мнението ѝ да натежи, написа Die Welt.

 

Петков и Василев, които още веднъж търсят път към властта на предстоящите идни избори, нарушиха мълчанието си по отношение на същинския мащаб на ролята на България за Украйна през предходната пролет.

 

Около една трета от мунициите

 

Докато Българска социалистическа партия наричаше доставките на българско оръжие за украинските сили " алена линия ", от „ Продължаваме промяната “ използваха посреднически компании в България и чужбина, с цел да открият направления за доставки по въздух и земя през Румъния, Унгария и Полша.

 

" По наши калкулации - към 1/3 от боеприпасите, нужни на украинската войска в ранната фаза на войната, идват от България ", споделя Петков пред немската медия.

Според обявата екипът на Петков е употребявал " компании медиатори в България и чужбина, с цел да се отворят направления за доставяне по въздух и суша през Румъния, Унгария и Полша ".

 

Доставките на дизел се оказват също толкоз внимателен въпрос

 

Дизелът, който България доставя на Украйна, е модифициран от съветски недопечен нефт в черноморска рафинерия, благосъстоятелност на съветската компания " Лукойл ".

 

" България се трансформира в един от най-големите експортьори на дизелово гориво за Украйна и на моменти покриваше 40% от потребностите на Украйна ", споделя някогашният финансов министър Асен Василев пред Die Welt.

 

Василев споделя и за среща на Световната банка напролет (18-24 април 2022 година, по-малко от месец след нахлуването на Русия - бел-ред.), на която схванал за казуса от представител на Украйна. В резултат насърчил " Лукойл " да изнася непотребното гориво, а реакцията била позитивна: чиновниците осъждали войната. Според него България се нуждае от половината от създаваното гориво, по тази причина останалото отивало до Украйна - през задгранични медиатори. Понякога горивото се натоварвало и на влакове.

Правителството в Киев удостоверява тази версия на събитията. Кулеба декларира пред изданието, че страната му е била застрашена от привършване на боеприпасите през април 2022 година

 

" Знаехме, че в българските хранилища има огромни количества от нужните муниции, по тази причина президентът (Володимир) Зеленски ме изпрати да набира нужните материали ", споделя Кулеба, който беше на посещаване у нас в края на април 2022 година

 

Въпросът с мунициите беше " на живот и гибел ", защото другояче руснаците щяха да завземат още градове и села, да " убиват, изтезават и изнасилват " още украинци, споделя Кулеба.

Спомня си, че Петков му дал отговор (срещата им в София бе на 19 април 2022 година - бел.ред), че вътрешнополитическата обстановка, пред която е изправен, не е лесна, само че ще направи всичко по силите си.

Изправен пред настояванията на Киев, споделя Кулеба, Петков е дал отговор, че ситуацията му в страната " не е елементарно ", само че че ще направи " всичко, което е по силите му ".

 

Кулеба имаше тогава срещи и с управленията на парламентарно показаните партии. Петков е " на вярната страна на историята ".

 

" Кирил Петков сподели честност и аз постоянно ще му бъда признателен, че употребява всичките си политически умения, с цел да откри решение ", продължава Дмитро Кулеба. Историята, споделя той, е елементарна: Докато някои членове на българската коалиция застанаха на страната на Русия, Кирил Петков реши " да бъде от вярната страна на историята и да ни помогне да се защитим от един доста по-силен зложелател ".

 

Твърдението за ролята на Полша се появи и напролет в българското обществено пространство, а името попада индиректно в данни на плана Oryx за доставяни до Украйна български оръжия. В неделя " Блумбърг ", като се базира на тези и други данни, включи български самолети Су-25 в предоставената на Украйна продукция (макар и не непосредствено от България); съгласно Oryx в листата са и танкове и гаубици, само че той изрежда единствено бойна техника, не и боеприпаси.

 

Интересно обаче е включването на Унгария, чиято публична политика е да не позволява пренос на оръжия, като се изключи че не ги дава на прилежаща Украйна. Същевременно още напролет имаше данни за доставки, минали и през " неутралната " Сърбия, и през Унгария, без възражения от двете страни.

Украинският първи посланик споделя, че съгласно него не може да се приказва за директна военна помощ за Украйна от българското държавно управление, а по-скоро за опцията " украински компании и компании от НАТО да получат опцията да се снабдят нужното от български продавачи ".

 

Планът на Кирил Петков

 

В публикациата се твърди, че на 25 февруари, единствено ден след началото на нашествието на Владимир Путин в Украйна, на неофициална среща на Европейския съвет в Брюксел някогашният министър председател Петков акцентира пред евролидерите, че на Зеленски може би му остават по-малко от 48 часа живот, че е в листата за убийства на Москва и че Съветът би трябвало неотложно да вземе решения за наказания. В последна сметка Европейската комисия поддържа тези стъпки.

По същото време ден по-рано Асен Василев взе участие в среща на финансовите министри на Европейски Съюз в Париж. Всички там към момента били в потрес от нападението. Василев изнася тирада пред сътрудниците си - не за числата и икономическите последствия, а за това какво има поради Путин под " денацификация на Украйна ". Министърът се осланя на опита на България.

" Ето какво направиха руснаците в България след Втората международна война, те убиха хиляди инакомислещи, професори и свещеници ", споделя Василев и също приканва за незабавни решения за дейности против Москва.

Участниците в срещата удостоверяват пред Die Welt, че българският министър е преобърнал настроението на събралите се делегати. Два дни по-късно Брюксел приложи тези ограничения.

 

В европейските кръгове първите наказания след 24 февруари били наричали " българското предложение ".

 

На 19 април, малко преди визитата на Петков в Киев, украинският външен министър Кулеба отпътува за София - в миг, в който стартира нова и несигурна фаза на войната. Украинците са изтласкали нашествениците от Киевска област и от север, само че доста от обещаните западни оръжия към момента не са им доставени. Сраженията са били толкоз интензивни, споделя през днешния ден Кулеба, че Украйна незабавно се е нуждаела от попълване на запасите си, изключително на боеприпасите руско произвеждане. Именно по тази причина Зеленски счита, че Кулеба може да обезпечи тези муниции по време на задачата си в София.

 

Сега Петков споделя, че неговото държавно управление е разрешило на медиаторите да изнасят не непосредствено за Украйна, а на посреднически компании в чужбина.

 

" Нашата частна военна промишленост произвеждаше на цялостни обороти ", декларира той. В обявата се приказва и за фрагменти от април, на които се виждат натоварени догоре самолети от България до Полша, където Жешов е прочут като основна точка за доставки.

 

" Уверихме се, че сухопътният маршрут през Румъния и Унгария също е отворен за камиони ", споделя още някогашният министър председател.

 

Това, което се знае, е, че полското летище Жешув, на 70 км от украинската граница и строго охранявано от НАТО, е главен пункт за доставки. " Уверихме се, че сухопътният маршрут през Румъния и Унгария също е отворен за камиони ", споделя Петков.

Кулеба удостоверява тези доставки. Той акцентира, че не става въпрос за даване на военна помощ от българското държавно управление непосредствено на Украйна, " а по-скоро за даване на опция на украински компании и компании от страните от НАТО да си набират нужното от български снабдители ".

 

Според информацията, предоставена на Die Welt, Съединени американски щати и Англия са платили за доставките.

 

Изглеждаше, че всичко ще бъде разкрито през юни, когато ръководителят на " Кинтекс " Александър Михайлов трябваше да подаде оставка след политически спор и оповести обществено данните си - евентуално за да разклати държавното управление. Михайлов приказва за експорт на стойност " 2 милиарда евро " от началото на войната. Той загатна и за доставките на муниции за ракетната установка Grad BM-21. Но по-късно нещата още веднъж замлъкнаха. Международните медии останаха деликатно фокусирани върху доставките на западни оръжия, в това число американските ракетни установки HIMARS.

 

Социалистическата партия в България продължаваше да заплашва, че ще скапе обединението, в случай че има директна поддръжка за Киев - само че не можеше, тъй като такава поддръжка публично не съществуваше, написа Die Welt.

 

Дизелови покупко-продажби

 

Василев си спомня за среща на Световната банка във Вашингтон напролет. Там, споделя той, украински чиновник му разкрил, че горивото за войските е на изчерпване. Тогава в деяние влиза " Лукойл ". Асен Василев споделя, че е насърчил управлението на компанията в България да изнася остатъците от нефт за Украйна. Реакцията е била позитивна, а чиновниците там също са осъдили войната на Путин, сподели той. Самата България се нуждае от към половината от горивото, което рафинерията създава. Останалото е било изпратено в Украйна.

 

За следващ път доставките от локални компании са се осъществявали посредством задгранични посреднически компании, съгласно някогашния финансов министър.

Киев удостоверява пред Die Welt, че украинските компании са получавали български дизел в този извънредно значим стадий от войната. " Камиони и цистерни постоянно са пътували до Украйна през Румъния, а в някои случаи горивото е било качвано и на товарни влакове ", споделя Василев.

 

Москва отвръща на удара

 

С тайните линии за доставки към Украйна Петков поема огромен риск. Социологическите изследвания в България тогава демонстрират, че 70% от жителите се тормозят да не бъдат въвлечени във войната и заради това се опълчват на прекомерно огромната поддръжка за Киев.

 

Президентът Румен Радев подклажда тези настроения, като твърди, че в случай че бъдат доставени оръжия, България ще стане страна във войната. Едва неотдавна играта на гоненица завърши.

 

От началото на годината рафинерията на " Лукойл " в Бургас се управлява напълно от България и към този момент търси нефт от други страни. През ноември 2022 година служебният кабинет публично изиска от Европейската комисия позволение за експорт на дизелово гориво, рафинирано от съветски нефт. Европейска комисия реши - гориво не може да се изнася за трети страни, в случай че не става въпрос за Украйна.

 

На Кремъл не убягна фактът, че България, под управлението на Петков и Василев, поставя големи старания в интерес на Киев.

 

Русия схваща за помощта, която България оказва на Украйна. Започвайки още през май, Москва бомбардира България с хакерски атаки, споделя Петков.  Засегнати са електроснабдяването и пощите, а в избрани интервали пенсиите на държавните чиновници не можеха да бъдат изплатени. Москва също по този начин се опита да подкупи депутати и да проникне в органите на властта, съгласно някогашния министър председател.

 

В отговор Петков гони 70 дипломата от посолството в София с обвиняване в шпионаж.

Това е и повода Русия да спре газовите доставки за България без оглед на договаряния и сделки. Кремъл знаеше, че България е най-зависимата от съветския газ страна от Европейски Съюз преди войната и още на 27 април " Газпром " приключи износа на газ към страната. Но София не отстъпи. Кабинетът на Петков съумява за часове да откри полутечен газ от Съединени американски щати, а в идващите седмици свързва страната с Гърция и договаря газ от Азербайджан, което щеше да разреши на близо 7-те милиона поданици на България да се оправят без газ от Русия, написа Die Welt.

 

Сега Петков изяснява за какво Съединени американски щати са били подготвени да се съгласят с проекта му: " По време на диалозите дадох ясно да се разбере, че танкерите са политически сигнал за цяла Европа, че постоянно има способи да се излезе от зависимостта от Русия ". Той също по този начин поръча завършването на интерконектора с Гърция, с цел да може в България да влязат други възможности на съветските линии за доставки.

 

Правителството на Петков беше свалено при парламентарен избор на съмнение през лятото. Проруските сили също изиграха своята роля за това. Оттогава страната продължава да е в политическа невъзможност, само че отношението към Украйна ненапълно се е трансформирало, считат от немската медия. И напомня, че Народното събрание реши публично да позволи доставките на оръжие за Киев.

 

" Дълбоко сме признателни на България за това ", споделя Кулеба. Той обаче означи, че към този момент вижда опити за торпилиране на това решение, евентуално визирайки сезирането на Конституционния съд от страна на Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

 

" Невероятно е какъв брой настойчиво тези сили се пробват да привлекат България на страната на агресора и касапина ".

 

Петков и Василев към този момент влязоха в историята с невижданата си загадка помощ, прибавят от Die Welt.

Кирил Петков упорства, че едно нещо е необратимо: " Ние показахме, че е вероятен свят без взаимозависимост и боязън от Русия ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР