След като близо две седмици се коментира темата за обявеното

...
След като близо две седмици се коментира темата за обявеното
Коментари Харесай

КЗП се сети да дискутира поскъпването на мобилните услуги

След като близо две седмици се разяснява тематиката за оповестеното повишаване на мобилните услуги, най-сетне Комисията за отбрана на потребитете (КЗП) реши да реагира по абсурда. От КЗП оповестиха, че привикват намерено съвещание, с цел да се чуят разнообразни причини. Поканени бяха представители на неправителствени организации, на Комисията за контролиране на известията, омбудсмана, специалисти, само че нямаше представители на мобилните оператори. От КЗП оповестиха, че към този момент имало тъжби от недоволни консуматори.
Миналата седмица водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова прикани българите всеобщо да подават тъжби в районните съдилища против мобилните оператори поради индексацията на цените. Тя даде образец с това, че Районният съд в Пловдив към този момент разгласи за оскъдна клаузата за нарастване на цените на мобилните услуги и това решение е показателно.
" Виваком ", А1 и " Йетел " към този момент оповестиха, че ще индексират цените си поради инфлацията, като показаха нараствания сред 4,7% и 9,5%. Разликата е, тъй като употребяват разнообразни показатели - годишна и средногодишна инфлрация. Първите реакции на властта бяха - имат право, написали са си го в общите условия на договорите. Но, защото тематиката продължава да е " гореща ", министърът на стопанската система Богдан Богданов сподели, че чака пояснения от мобилните оператори.
Нина Бояджиева от администрацията на Омбудсмана посочи, че нарастването се базира на неравноправна уговорка. А Емил Алексиев от Министерството на стопанската система акцентира на това, че както има инфлация, по този начин може да се случи да има и дефлация. И следователно " клаузата на контракта на мобилен оператор следва да планува и опция за намаление на цената вследствие на дефлация ".
Какви ли не удари получават българските консуматори и това е поради бездействието на страната, съобщи Емил Георгиев от Федерацията на потребителите в България. " Министърът на стопанската система към момента се чуди дали да наложи забрана. Преди две години тогавашният министър на стопанската система (Корнелия Нинова бел. ред.) наложи такава заповед и тя беше задействана от съда на две инстанции ", напомни той.
Георгиев акцентира на обстоятелството, че два от мобилните оператори са спонсори на футболни клубаве, което значи имат задоволителни облаги. " Въпросът е има ли неравноправна уговорка или не. За мен има. За мен има и картелно съглашение ", сподели Георгиев. Той прикани присъстващите неправителствени организации " дружно да подадем жабла до Софийския градски съд, че сме срещу този " гнет ".
Имаше и апел към КЗП в 14-дневен период да разгласи клаузата за индексацията на цените за непозволена и да я анулира, да я нападна в съда или да наложи на мобилните оператори оптималната глоба от 50 000 лева Чу се и мнение за какво чак в този момент се разяснява тази уговорка, която е в договорите от преди 20 години както и апел да се поканят мобилните оператори.
Председателят на КЗП Стоил Алипиев сподели, че комисията ще изготви отчет. Друг член на КЗП - Константин Арабаджиев, обаче разгласи, че от към година в комисията има импортирани отчети, които имат отношение към това дали клаузата за индексация е неравнопоставена по отношение на потребителите, само че те не са били обсъждани.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР