След като беше представен пред медиите, пред общинските съветници, обществеността

...
След като беше представен пред медиите, пред общинските съветници, обществеността
Коментари Харесай

Общинските съветница на различни позиции за Бюджета на столицата

След като беше показан пред медиите, пред общинските съветници, обществеността на София и комисии в Общинския съвет, планът за бюджет на Столичната община се чака да влезе в зала на сесията на 24-ти март.

Предвидените средства са в размер на 2 078 156 361 лв.. Те ще бъдат вложени във всички стратегически проекти - метро, градски кръгове, детски градини, зелен град. Ако ръководещите в София са уверени, че планът е добър, то опозицията от съветници от Българска социалистическа партия не са на същото мнение.

" Не можем да назовем плана за бюджет на София за 2022 година рекорден ", споделя пред БНР Стефан Марков от групата на ГЕРБ-СДС. Според него е значимо това, че в бюджета за тази година се залагат 150 милиона лични средства за финансиране на градския превоз, настрана от тях – 130 милиона от продажбата на карти и билети, както и от доходи от платената зона.

" За поредна година Столичната община не получава изравнителна дотация ", прецизира той.

В капиталовата стратегия на Столичната община максимален % е обособен за превоз, показва още Стефан Марков.

92 милиона се обезпечават за метрото по посока квартал Левски. Има подготвеност за начало на строителството и по метро правата към Слатина.

" 93 милиона в нови метро влакове, 25 нови трамвая, 82 електробуса. “

Вече две следващи години районни кметове връщат средства, което не е добре за жителите на тези региони, тъй като не се влага в кварталната инфраструктура.  

" 17 детски ясли и градини са в строителство, а други 6 се приключват ", прецизира той.

" Важен приоритет през 2022 година е канализацията ", акцентира Марков.

Години наред общинските съветници от Българска социалистическа партия не поддържат бюджетите на София. Според Иван Таков за поредна година бюджета се показва през общинските съветници към 10 дни преди да се гласоподава и няма задоволително време да се приготвят добре предложенията на левицата.

" 550 милиона дружно с европейските стратегии е била капиталовата стратегия на Столичната община за предходната година ", споделя Иван Таков. Изпълнението ѝ е в границите на 45 %.

Според Таков за предходната година е налице рекордно несъблюдение на финансовата стратегия.

" Около 300 милиона съвсем са останали неизразходвани. А финансовата, капиталовата стратегия на града е най-важното нещо в един бюджет – това прави живота на всички нас по-добър. “

Иван Таков слага под подозрение осъществяването на капиталовата стратегия и за 2022 година.

Той дефинира като крайно незадоволителни и даже смешни средствата, които се дават на районните кметове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР