След като беше най-бърз и в двете петъчни тренировки за

...
След като беше най-бърз и в двете петъчни тренировки за
Коментари Харесай

Верстапен пред Перес и Хамилтън в дъждовната последна тренировка в Испания

След като беше най-бърз и в двете петъчни тренировки за Гран При на Испания международният първенец във Формула 1 Макс Верстапен остана на върха в класирането и в последния час за подготовка на пистата „ Каталуния “ край Барселона.

Началото на подготовка приличаше по-скоро на подготовка, защото безусловно всички водачи излязоха на пистата още в първите секунди на сесията. Причина за тази нетипично висока интензивност при започване на последната подготовка бе дъждът, който се доближаваше до трасето.

Валежът стигна до пистата по-малко от 10 минути след старта на последния час за подготовка. Първо дъждът удари последните завои на трасето и точно той бе повода американският новобранец на Уилямс Логан Сарджънт да излети от пистата и да се удари в стената в последната крива. Инцидентът на Сарджънт докара до прекъсването на сесията, а след нейното рестартиране водачите останаха в своите гаражи, защото пистата към този момент се бе намокрила прекомерно мокро.

Преди прекъсването на тренировката Верстапен съумя да реализира 1:13.664 с меките смеси на Пирели. Така международният първенец победи с 0.250 секунди своя съотборник Серхио Перес, а тройката с пасив от 0.408 секунди добави Люис Хамилтън.

Двамата представители на домакините Карлос Сайнц и Фернандо Алонсо се класираха четвърти и пети, изоставайки със надлежно 0.576 и 0.600 от Верстапен. Място измежду първите 10 в последната подготовка в Испания откриха още Джордж Ръсел, Шарл Леклер, Валтери Ботас, Юки Цунода и Ландо Норис.

Британецът бе първият водач, който се появи на пистата с гумите интермедия. Пилотът на Макларън направи единствено една инсталационна обиколка в средата на сесията, след което се прибра в бокса. Малко по-късно интензивността на пистата се увеличи и не нея се появиха съвсем всички водачи, с цел да натрупат малко данни за работата на гумите интермедия, защото прогнозите са до края на уикенда да има още валежи.

Напълно предстоящо нито един от тях не съумя да усъвършенства своя резултат от началните минути на тренировката, в която всички караха със сликовете. В самия завършек на сесията част от водачите се върнаха към гумите за изсъхнало, само че влажността по пистата, изключително в последния ѝ бранш още веднъж не им разреши да се приближат до времената си от първите минути. Така Верстапен остана отпред пред съотборника си Перес и Хамилтън.

Квалификацията за Гран При на Испания, осми кръг за сезон 2023 във Формула 1, ще стартира през днешния ден в 17:00 часа българско време.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР