След като Белград повдигна обвинителен акт срещу четирима хърватски пилоти,

...
След като Белград повдигна обвинителен акт срещу четирима хърватски пилоти,
Коментари Харесай

Напрежение в отношенията между Хърватия и Сърбия

След като Белград повдигна обвинителен акт против четирима хърватски водачи, които сръбските управляващи подозират за военни закононарушения, осъществени по време на интервенция " Буря " от 1995 година, юристът на група бежанци от колоната бежанци на Петрово шосе (сръбски бежанци, бягащи от интервенция " Буря " ) Душан Братич, разгласи че обмисля да повдигне наказателни обвинявания против хърватските генерали Давор Домазет Лошо, Илия Маричич и Павао Милявац.

Според Братич първите двама са били участници във вземането на решението за осъществяване на посоченото закононарушение, а последният е бил участник в осъществяването на това решение, като и тримата са прикрили закононарушението след осъществяването му.

Пенсионираният адмирал на Хърватската войска Давор Домазет Лошо счита, че възможното покачване на наказателни обвинявания няма да бъде офанзива против него, Илия Маричич или Павао Милявец, а офанзива против хърватската страна.

„ Истинският въпрос тук не е какво мисля за сходни обвинявания, а по какъв начин гледат на това главните институции на хърватската страна, т.е. правосъдната, законодателната и изпълнителната власт “, ​​казва Лошо пред Dnevnik.hr. Той квалифицира сходно деяние от страна на Сърбия като " опасност за националната сигурност на Хърватия ".

Бившият шеф на Главния щаб на Хърватската войска Павао Милявац прави оценка възможна акция на юриста Душан Братич, в случай че фактически се стигне до такава, като политическа. Неговото мнение е, че Сърбия е подложена на напън извън по въпроса за Косово и Метохия и че сръбският президент Александър Вучич фабрикува и поддържа антихърватските настроения като метод да се отклони вниманието от тежкия за страната му проблем с рецесията в Косово.

Министърът на правораздаването и администрацията на Хърватия Иван Маленица счита, че дейностите на сръбското правораздаване, удостоверило обвиняването против хърватските водачи, се развиват в посока на политически стимулиран развой и съобщи, че управляващите на Република Хърватия няма да разрешат това. 

Правителството разгласи, че тази седмица ще се състои среща с четиримата упрекнати водачи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР