След като ББР раздаде големи заеми на компании, свързани с

...
След като ББР раздаде големи заеми на компании, свързани с
Коментари Харесай

ББР ще насочи 65 млн. лв. за свой фонд за дялови инвестиции

След като ББР раздаде огромни заеми на компании, свързани с Делян Пеевски и Георги Гергов, в този момент неразбираем екип от специалисти ще купува дялове

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Нов дребен фонд ще финансира стартъпи

" Иновейшън акселерейтър България " ще влага в по 5 компании годишно по 25 хиляди евро
26 сеп 2018
Фондът на фондовете търси кой да дава микрокредити за 26.4 млн. лева

Това е втората процедура за заеми за обществени и започващи предприятия, откакто първата не провокира задоволително интерес
10 сеп 2018
Храна за еднорози*

60 млн. евро ще бъдат налични за финансиране на стартъпи в България до края на тази година
17 авг 2018
Четири екипа желаят да ръководят държавния Фонд за рискови вложения

Победителят ще разпределя общо 67 млн. лева, от които 47 млн. лева идват през Фонда на фондовете, т.е. са евросредства
27 юни 2018
Мавродиев кредитира, Домусчиев номинира

За пръв път в управителния съвет на работодателската организация КРИБ влиза представител на страната
17 апр 2018
Държавата продължава да налива пари в един все по-объркан холдинг

Държавната консолидационна компания към икономическото министерство се снабди с поредна несвойнствена компания - " Еко антрацит ", и с нови 55 млн. лева заем от ББР
22 фев 2018
Стоян Мавродиев назначи Ангел Джалъзов за началник на сдружения на ББР

Бившият кадър на КФН поема Националния гаранционен фонд и микрофинансиращата институция ДЖОБС
8 фев 2018 След като мина през Комисията за финансов контрол (КФН), а след къса работна пауза бе назначен да управлява друга обществена институция, Българската банка за развиване (ББР), Стоян Мавродиев към този момент ще бъде и управител, инвестиращ държавни пари в стартъпи. Учреденият с запас на банката Фонд за финансови вложения ще налее 65 млн. лева под формата на дялов капитал в дребни и междинни компании. Намеренията са това да стартира да се случва от началото на идната година.

Подобни фондове за дялови вложения сега основава и държавния Фонд на фондовете, само че въпреки всичко избира мениджъри с опит в този бранш. Европейският капиталов фонд също на пазарен принцип ръководи подобен запас. Има и районни фондове, подкрепящи растежа през дялово присъединяване. Затова ходът на ББР да навлезе на този кондензиран пазар без да има опит наподобява подозрителен. Особено поради неналичието на доверие към държавната банка и мениджмънтът й поради големите заеми, раздадени на компании, свързани с Делян Пеевски и Георги Гергов, да вземем за пример.

За кого е

От прессъобщението за записания фонд стана ясно, че посредством новата конструкция банката ще извършва тактиката си за поддръжка на българския бизнес, написана за интервала 2017 - 2020 година. Капиталът на фонда е 65 млн. лева, като средствата са лични за банката.

Те ще бъдат раздадени на компании под формата на дялов капитал, като лимитът е до 10% от разполагаемия запас в една компания или до 6 млн. лева Максималният придобиван дял в сдруженията против тази сума, ще е до 34%.

Приоритетно ще се финансират дребни и междинни компании във фаза на напредък, започващи бизнесмени, обществени предприятия, нововъведения, показват от ББР. Няма авансово избрани браншове, които ще се смятат за мечтани от фонда. Целите, за които ще може да се употребява финансирането, е за повишение на конкурентоспособността, набирането на капитал за научноизследователска и развойна активност, увеличение на индустриалния потенциал, финансиране на компании, планиращи излизане на борсата, или за подготовка в усвояването на средства от фондовете на Европейския съюз. Освен пари, Фондът за финансови вложения ще предлага и консултантски услуги, по отношение на финансовата конструкция на дребните и междинни предприятия, както и опциите за вложения в тях.

Кой ще прави оценка претендентите

Дружеството още не е записано в Търговския указател. В мениджмънта на фонда влиза Управителният съвет на ББР – Стоян Мавродиев, Румен Митров и Николай Димитров, дадоха отговор на въпроси на " Капитал " от PR компанията, изпратила известието. Екипът от специалисти, които ще съветват бизнесмените, ще бъде показан щом фондът проработи, показаха от държавната банка.

От там стимулират нуждата от още един фонд за дялово вложение на пазара с " осъществяване на мандата си за запълване на пазарен дефицит ".

Такъв недостиг на пазара обаче няма, защото към този момент работят няколко фонда от рисков вид или за финансиране на напредък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР