След като българската държавна делегация посети тази събота Битоля за

...
След като българската държавна делегация посети тази събота Битоля за
Коментари Харесай

Какви са реакциите в българския парламент след посещението в Битоля

След като българската държавна делегация посети тази събота Битоля за откриването на културен център и това провокира напрежение - последва и отговор на премиера Ковачевски. Казва, че е предизвикан наново говорът на омразата и недоверието. Имаше реакции и в нашия парламент.

Във видеообръщение министър председателят на СМ декларира, че с цел да бъде сполучлив разговорът с България, нито една от двете страни не би трябвало да прави крачка обратно, не би трябвало да бъде позволено непрекъснато връщане към предишното, което води до еднодневна политическа облага, само че дълготрайно поврежда нежните връзки.

" За страдание след последното посещаване на българската делегация в Битоля се разбудиха духовете от предишното, подтиквайки наново говорът на омразата и съмнение, срещу, които сполучливо се борехме. Напълно разбирам и гневът на жителите от миналите дни. Вярвам, че би трябвало да продължим и да работим за укрепване на разговора и придвижване връзките сред двата народа до разрешаване разногласието ", съобщи Димитър Ковачевски, министър председател на Република Северна Македония.

От " Продължаваме промяната " акцентираха, че с визитата на българска делегация в Битоля е оказана поддръжка на българите там. Българска социалистическа партия обвързаха изказванията на македонските управляващи с бъдещите диалози.

" Подобно изказване затруднява разговора и диалозите и по-скоро би трябвало да се въздържаме и двете страни от сходни заявки, в случай че желаеме да има някакъв прогрес ", добави вицепремиерът Корнелия Нинова.

" Оказахме поддръжка на нашите сънародници в страната и в тази връзка не може да има никакви мнения по отношение на утежняване на езика сред двете страни ", добави Андрей Гюров, ръководител на ПГ на " Продължаваме промяната ".

" ИТН " считат, че от Северна Македония съзнателно всяват ужас. От " Демократична България " приканиха за сдържаност.

" Умишлено имам възприятието, че всяват още по-голям ужас в тези български диалози. За следващ път приканвам тези, които си мислят, че може да продават България да ревизират позицията си, тъй като в противоположен случай това ще е гърмеж в самата коалиция, то ще е гърмеж в българското общество ", съобщи Станислав Балабанов, народен представител от ПГ на " ИТН ".

" Бъдещето на тази коалиция непрекъснато някой я слага, някой шантажира, извива ръце, това не съм сигурен какво носи. Това не води до никакъв път напред. Аз мисля, че българските политици би трябвало да мислят повече за националната отговорност ", добави Христо Иванов, ръководител на ПГ на " Демократична България ".

ГЕРБ считат, че министър председателят Петков би трябвало да внимава какво дава обещание.

" Защото всякога, когато от там се поеме ангажимент, по-късно се вършат три крачки обратно. Той да ги чуе и да мисли, когато дава обещание България да вдигне ветото си без да се изпълнят и рамковата позиция и две мнения на КСНС ", разяснява Екатерина Захариева, народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС.

От " Възраждане " дефинират политиката на Северна Македония сега като антибългарска.

" Кога Кирил Петков и Теодора Генчовска и Министерство на външните работи ще изпрати публична дипломатическа нота до СМ в случай, че границата е премината неколкократно? Какво би трябвало да стане в Македония - да стартират да бият българи по улиците ли и да ги убиват, с цел да имаме реакция? ", съобщи Ангел Георгиев, народен представител от ПГ на " Възраждане ".

" С много огромна изненада видях реакцията както на политическото равнище, по този начин и на равнище Неправителствени организации от страна на РСМ. Външно ще излезе с публична позиция ", сподели още министърът на външните работи Теодора Генчовска.

Движение за права и свободи се въздържаха от коментар.

Автори: Милена Кирова, Александър Марков, Вера Александрова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР