След като България посъветва гражданите да не пътуват до Молдова,

...
След като България посъветва гражданите да не пътуват до Молдова,
Коментари Харесай

В Молдова не очакват въвличането на страната във война

След като България посъветва жителите да не пътуват до Молдова, а жителите на Съединени американски щати, Канада и Израел бяха посъветвани да изоставен Приднестровския район, молдовският специалист Вадим Виеру сподели, че " такива известия са естествени и не би трябвало да провокират суматоха в обществото ". Разясненията бяха дадени по локалния ефирен канал TV8.

Относно рекомендацията на българското външно министерство той споделя: " Предупрежденията за пътешестване са нормална процедура. Трябва да сме готови за това, че през идващите седмици евентуално ще има повече известия от други страни, само че не трябва да се паникьосваме. Такива известия са естествени и не би трябвало да провокират суматоха в обществото ", акцентира Вадим Виеру.

Юлиан Гроза, изпълнителен шеф на Института за европейска политика и промени и член на Висшия съвет за сигурност, означи, че сходна реакция на страните е оправдана и прикани жителите да получават информация от публични и надеждни източници. " Всички знаем за събитията в района и всички знаем, че има война на границата с Република Молдова. Видяхме тези провокации в Приднестровието. Задължение на тези, които издават такива предизвестия, е да внимават с информацията, която техните жители би трябвало да знаят. Нашите жители имат национални органи, които внимателно оповестяват цялата информация и дезинформация, циркулиращи в медийното пространство. Моята рекомендация към жителите на Република Молдова е да следват информацията и известията, предоставени от националните управляващи ", сподели Гроза.

В същото време вицепремиерът на Молдова по реинтеграцията Олег Серебрян увери, че няма риск Република Молдова да бъде въвлечена във войната в Украйна. Според него случаите в Приднестровието са били предопределени да основат суматоха в района и да дестабилизират обстановката в цялата страна. Серебрян счита, че оповестяването на червен код за терористичните офанзиви в Приднестровския район е неефикасно, защото няма риск територията да бъде въвлечена във боен спор.

Лидерът на непризнатото Приднестровие Вадим Красноселски се срещна в четвъртък с Олег Серебрян и Дорин Речан, консултант на молдовския президент. Както заяви ТАСС в петък, цитирайки Пресслужбата на главата на отделилия се район, страните са разискали въпроси за сигурността и филантропичното съдействие.

" Работната намира се организира в село Варница. Обсъдихме разнообразни аспекти, свързани с гарантирането на сигурността, както и настоящи въпроси от дневния ред на договарянията в региона на филантропичното и икономическо съдействие сред Приднестровието и Молдова ", означиха от Пресслужбата.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че съветските " специфични служби " стоят зад поредност от гърмежи в проруски отделил се район на Молдова, цитира думите му Би Би Си.

Президентът на Молдова Мая Санду в четвъртък отхвърли опцията за даване военна помощ на Украйна. Тя направи изказването в изявление за телевизионния канал Rlive.

" Украйна изиска военна помощ от всички страни. Но нашата страна не разполага с съвременна военна техника, а и по конституция не можем да създадем това ", сподели Санду.

Санду също по този начин отхвърли изявления в медиите, че румънски военни са на територията на републиката, облечени в молдовски униформи, за приготвят военните на републиката да отхвърлен вероятни закани, свързани с спора. в Украйна.

Държавният глава съобщи, че тези клюки се популяризират, с цел да уплашат хората и да провокират суматоха. Тя изрази страдание, че медиите разгласяват " доста имитации, ориентирани към дестабилизиране на страната, с които е мъчно да се борим ".

Припомняме, че в Приднестровието, както и в Република Молдова като цяло живее огромна българска диаспора.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР