След като България остана без медицински хеликоптер, сега се предвижда

...
След като България остана без медицински хеликоптер, сега се предвижда
Коментари Харесай

Купуваме нов медицински хеликоптер през следващата година

След като България остана без медицински хеликоптер, в този момент се планува пазаруването на нова машина за незабавни случаи. Средствата ще бъдат обезпечени от оперативна стратегия „ Региони в напредък ”. Планира се хеликоптер да има още идната годин а, оповестява.

Доктор Максим Митев от „ Спешна помощ ” е подготвен незабавно да смени колата за спешна помощ с хеликоптер . Според него машината би била най-полезна при произшествия с доста потърпевши като злополуката в Своге, през предишното лято.

„ Тогава би било хубаво да се употребява хеликоптер, с цел да можем да се придвижим по-бързо и по-ефективно към мястото на случая . Ще можем да окажем най-ефективно доболнична незабавна помощ ”, обясни д-р Максим Митев.

У нас медицински хеликоптер имаше до юли . Тогава фирмата-собственик го продаде в Грузия. Той беше употребен постоянно при над 20 избавителни акции от Планинската избавителна работа.

„ Всяка година сме правили по 5-6 акции, които са налагали използването на хеликоптер . Бяхме достигнали до едни чудесни резултати. За страдание, това към този момент не е налично ”, сподели шефът на Планинската избавителна работа Емил Нешев.-->

България остана единствената страна в Европейския съюз без въздушна кола за спешна помощ . Пари за нова обаче към този момент са открити – 20 млн. лв. ще дойдат по програмата „ Региони в напредък ”.

„ За да имаме по-качествено опазване на здравето и повече избавени животи сигурно хеликоптера и това, което тръгваме да изпълняваме като пилотна самодейност с Министерство на здравеопазването е доста значимо ”, изясни зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова.

„ Хеликоптерът ще се отрази прелестно върху качеството и бързината на оказване на помощ на тежко потърпевши в сложни условия ”, добавя Нешев.

По въздух ще може доста по-бързо да се оказва помощ и при нужда от трансплантации . Предвидени са средства за образование на водачи, както и медицински екипи. Според лекарите особена разлика в работата няма да има.

„ Това съоръжение, което ние го използваме в колите за спешна помощ  е безусловно същото и в хеликоптера. Вече сме научени и осведомени по какъв начин да работим умерено с тази инсталация. Можем да действаме дейно ”, декларира доктор Митев.

Заложено е активността на хеликоптера да е под контрола на здравното министерство. След като бъде купена първата машина ще се търси вид и за още.

„ Разграфяването на страната би трябвало по този начин да се направи по този начин, че да се подсигурява оказване на помощ във всяка една точка на страната, в границите на 15 минути ”, заключи Емил Нешев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР