След като бъде свикано и започне да работи, Народното събрание

...
След като бъде свикано и започне да работи, Народното събрание
Коментари Харесай

Симона Велева: Народното събрание не може да бъде разпуснато до 22 януари

След като бъде свикано и стартира да работи, Народното събрание не може да бъде необуздано до 22 януари поради последните три месеца от мандата на президента. Това сподели преподавателят по конституционно право доктор Симона Велева в предаването „ Денят стартира " по Българска национална телевизия. Тя изясни, че новият президент ще встъпи в своя мандат на 22 януари, а кой ще бъде той ще стане ясно евентуално във вторник, добави Велева.

Относно свикването на първото съвещание на 47-то Народно заседание, Велева изясни какви са периодите: „ ЦИК дават една седмица на народните представители да изберат от кой избирателен регион избират да бъдат определени и по-късно би трябвало да обнародват резултатите в „ Държавен вестник ". След това президентът към този момент може да издаде декрет, с който да свика първото съвещание на Народното събрание ".

Велева уточни, че България е една от дребното страни с парламентарна форма на ръководство, в която президентът е директно избиран от жителите. „ Президентската институция подсигурява, че властта ще бъде задоволително съсредоточена, с цел да може да се упражнява от държавното управление в една парламентарна република, и задоволително разпръсната, че да може да се управлява. Той в действителност е гарантът за разделянето на управляващите ", изясни конституционалистът. Ролята на президента е основна и в същото време задоволително безпристрастна и отдалечена, тъй че да може да извършва главната си задача - да бъде обединител на нацията, акцентира Велева.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР