След като Австралия не успя да повлияе на Соломоновите острови,

...
След като Австралия не успя да повлияе на Соломоновите острови,
Коментари Харесай

САЩ се опитват да нулират пакта за сигурност на Китай със Соломоновите острови

След като Австралия не съумя да повлияе на Соломоновите острови, с цел да осуети съглашението за сигурност с Китай, висши американски чиновници възнамеряват да пътуват до страната тази седмица в опит да анулират към този момент подписания пакт за сигурност, което ще бъде рядко посещаване на високо равнище с напън от страна на суперсилата.

Координаторът на Белия дом в Индо-Тихоокеанския район Кърт Кембъл и висшият чиновник на Държавния департамент за Азия ще пътуват до Соломоновите острови, заяви Белият дом в понеделник на фона на " обезпокоенията ", че тихоокеанската островна страна подписва пакт за сигурност с Китай, съгласно Reuters.

Наблюдателите показаха, че „ загрижеността “, изразена от Съединени американски щати и Австралия по отношение на пакта за сигурност, демонстрира, че те употребяват южно-тихоокеанския район като „ сцена “ за конкуренция с Пекин и се пробват да сдържат мирното развиване на Китай.

Те предвиждат, че Съединени американски щати и Австралия могат да усилят военното съдействие и гражданските вложения на Соломоновите острови и други страни от южния Тих океан, с цел да се опълчват на възходящото въздействие на Китай, само че историята демонстрира, че обещанията на Вашингтон постоянно са сложни за осъществяване и сходно съдействие рядко носи действителни изгоди за елементарните хора.

Посещението на Кембъл идва, откакто Вашингтон няколко пъти предизвести Соломоновите острови за пакта за сигурност с Китай, а Австралия насочи няколко закани, употребявайки думата „ угриженост “ и изпрати висши чиновници до островните страни.

Янг Хонглиан, старши откривател в Изследователския център на тихоокеанските острови в университета Ляочен, основан във Фиджи, сподели пред Global Times, че в манталитета на Съединени американски щати и техния почитател от Студената война Австралия, страните от южната част на Тихия океан постоянно са били и би трябвало да бъдат техният " заден двор. "

Те имат вяра, че управлението на островните страни посредством военно разполагане може да резервира въздействието им в района, тъй че те спекулират, че Китай също ще предприеме същата стъпка, даже и в случай че Пекин няма военна активност в района.

Те истеризират за „ опция “ и „ възприятие за неотложност “, пробвайки се да насочат локалните настроения да бъдат по-предпазливи към Китай, сподели Янг.

Държавният консултант и външен министър на Китай Ван И и външният министър на Соломоновите острови Йеремая Манеле публично подписаха рамково съглашение за съдействие в региона на сигурността сред двете страни, удостовери във вторник китайското външно министерство.

„ Посолството на Съединени американски щати на Соломоновите острови е затворено от 29 години. Последното посещаване във Фиджи, направено от държавен секретар на Съединени американски щати, беше преди 37 години ", споделя Ван Венбин, представител на китайското външнополитическо ведомство.

" Няколко високопоставени чиновници на Съединени американски щати в този момент желаят посещаване в някои тихоокеански островни страни ненадейно след всичките тези години. Те вършат това от грижа за тихоокеанските островни страни или имат скрити претекстове? ", попита още Венбин.

„ Създаването на атмосфера на напрежение и разпалването на блокова борба няма да получи поддръжка в района ", завяи още той.

" Опитите за интервенция и възпрепятстване на съдействието на тихоокеанските островни страни с Китай ще бъдат напразни “, означи Ван.

Вместо да се трансфорат в нечий заден двор или пешка в геополитическа борба, тихоокеанските островни страни се нуждаят от диверсифицирано външно съдействие и свободен избор на своите сътрудници за кооперация, акцентира още министърът..

Подписването на съглашението за сигурност провокира истерична реакция от Вашингтон, откакто стана очевидец на неспособността на Канбера да промени съдействието сред Китай и Соломоновите острови, сподели Чен Хонг, президент на Китайската асоциация на австралийските проучвания и шеф на Центъра за австралийски проучвания в Източнокитайски педагогичен университет.

Съединени американски щати и техният " сътрудник " в Азиатско-тихоокеанския район - Австралия - неведнъж оказват напън върху Соломоновите острови.

„ Това е освен интервенция във вътрешните работи на Соломоновите острови, само че и провокация към китайската дипломация “, сподели Чен пред Global Times във вторник.

Експертът означи, че Вашингтон вижда Южнотихоокеанския район като значима " точка на опора " против Китай, защото се стреми да продължи напред своята индо-тихоокеанска тактика през района и да окаже напън върху Китай поради Южнокитайско море и Тайван.

„ Но виждаме, че Соломоновите острови поддържат своя суверенитет, самостоятелност и право да вземат свои лични решения, демонстрирайки политическа мъдрост и увереност. Ето за какво Съединени американски щати в този момент оставят Австралия настрани и се намесват по-пряко в района “, сподели Чен.

„ Австралия желае Соломоновите острови просто да следват това, което споделя. Но Съединени американски щати стоят зад цялото това гледище “, казlа Франк Саде Билаупейн, политически съветник в Консултативния секретариат по външна политика към държавното управление на Соломоновите острови, пред Global Times в предходно изявление.

Той уточни, че съдействието в региона на сигурността сред Китай и Соломоновите острови " породи поради протестите в Хониара през последните години и китайският бизнес постоянно е бил жертва ".

„ Така че държавното управление на Соломоновите острови гледа на това, че защото имаме дипломатически връзки, може би Китай може да помогне за построяването на потенциала на полицията на Соломоновите острови “, сподели той.

Като естествен продан сред две самостоятелни суверенни страни, съдействието в региона на сигурността сред Китай и Соломоновите острови е в общ интерес на Соломоновите острови и южно-тихоокеанския район, повтори представител на китайското външно министерство.

Сътрудничеството е отдадено на укрепването на потенциала на Соломоновите острови за поддържане на националната сигурност, в това число обществен ред, отбрана на живота и имуществото на хората, филантропична помощ и реакция при естествени бедствия, сподели Ван.

„ Китай постоянно е упорствал, че очите му са твърдо ориентирани към взаимния стопански прогрес – печеливша обстановка – вместо военно съревнование или игра с нулева сума “, споделя Джордж Балау, локален академик от Соломоновите острови, който разгласява публикация в Вестник Соломон Стар неотдавна.

„ С други думи, Китай желае Австралия и Съединени американски щати да оставят настрани манталитета си от Студената война, с цел да предотвратят ненужни противодействия, учредени на догатки за стратегически злонамерени калкулации ", изяснява той.

Сътрудничеството е приветствано от локалната китайска общественост.

Китайски предприемач, основан в Хониара, сподели пред Global Times, че китайската общественост мощно поддържа съдействието в региона на сигурността. Той сподели, че полицията в страната няма професионална подготовка и оборудването им е остаряло.

„ Надяваме се полицейските им сили да се подобрят след съдействие с Китай ", изясни той.

Превод: СМ

ВАЖНО!!!!

Редакцията на и ПогледТВ

осведоми, че провежда посредством Клубовете „ Приятели на “ по предварителна поръчка срещи-дискусии в съответните градове по настоящи вътрешнополитически и геополитически тематики с

доцент Валентин Вацев, Боян Чуков, проф. Нако Стефанов, проф. Людмил Георгиев и други наши създатели и с екипа на редакцията.

Заявки изпращайте на email:

Заявки с изключение на от самите клубове могат да постъпват и от обособени читатели на и фенове на ПогледТВ.

Колкото повече самостоятелни поръчки има от един град, толкоз вероятността срещата в съответния град да се състои по-рано е по-голяма.

От редакцията на и ПогледТВ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР