След като 18 мигранти бяха намерени мъртви в камион край

...
След като 18 мигранти бяха намерени мъртви в камион край
Коментари Харесай

Случаят Локорско: Правят повторен оглед на мястото на трагедията, какво е състоянието на оцелелите

След като 18 мигранти бяха открити мъртви в камион край софийското село Локорско, следствените дейности на терен продължиха цяла нощ. В събота заран стартира още един оглед на мястото на нещастието.

В камиона са открити живи 34 мигранти. Те били измръзнали, гладни, мокри и обезводнени. 14 души са настанени в 6 столични лечебни заведения. Средната възраст на мигрантите е 20 години. Мъжете са били скрити в дървени плоскости. В опитите си да излязат, ръцете на някои от тях са раздрани.

Пътят към мястото на нещастието остана затворен цяла нощ, заяви NOVA.

Преди няколко дни 52 мигранти са минали границата ни със стълба. Прекарали са два дни в гората към Ямбол, след това са се качили на камиона, с който стигнали до село Локорско, заяви шефът на Национална следствена служба Борисалв Сарафов нощес.

Камионът е зарязан повече от 24 часа преди да бъде открит. Сигнал подават локални, които виждат част от мигрантите.

По случая са арестувани петима души.

В събота сутринта стартира още един оглед на мястото на нещастието.

Спокойно е минала нощта за потърпевшите мигранти, настанени в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов ". Това оповестиха от пресцентърът на болничното заведение.

Двама мъже не престават да са под интензивно 24-часово наблюдаване и лекуване.

Останалите четирима мъже и едно малолетно момче са настанени в токсикологията на “Пирогов ". Дежурният доктор оповестява за усъвършенствано общо положение.

Мигрантите, настанени в “Пирогов " имат увреждане на мускулатурата заради дълготрайно обездвижване.

Мигрантите, признати в болница, след случая край Локорско, ще се възстановят евентуално до седмица. Прогнозата направи някогашният началник на „ Пирогов ” доктор Спас Спасков пред NOVA.

„ Те са били с извънредно лимитирано постъпване на О2. Не са имали опция и вода да пият, тъй че са мощно обезводнени. Вероятно не са се хранили и дни наред. Затова много от тях са в реанимации ”, изясни доцент Спасков.

„ Вероятно ще оцелеят тези, които дотук са оживели. Физическото възобновяване ще стане до седмица и на най-тежките. По-тежкото е възобновяване от този потрес. Те са умирали и са видели до тях другите умиращи. Това е извънреден потрес ”, разяснява доцент Спасков.

Той оцени високо реакцията на лечебните заведения.

„ Реакцията на лечебните заведения беше бърза. Някога всички тези пациенти щяха да бъдат доведени в „ Пирогов ”, това щеше да натовари активността извънредно доста. В момента софийското опазване на здравето разполага с цяла серия лечебни заведения, които могат да окажат такава помощ. Някога мечтаехме да има такова разтрошаване на потока от пациенти. Сега това се случи – тези хора бяха настанени в 6 лечебни заведения. Бърза помощ очевидно има доста добър синхрон в работата си с всички тези лечебни заведения ”, разяснява доцент Спасков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР