След катастрофата с автобус с 16 деца, вероятната причина за

...
След катастрофата с автобус с 16 деца, вероятната причина за
Коментари Харесай

Трябва ли да се забрани на възрастни шофьори да превозват ученици?

След злополуката с рейс с 16 деца, евентуалната причина за която е инфаркт на водача, още веднъж върна на дневен ред значими въпроси за сигурността. Сред обсъжданите въпроси е би трябвало ли да се вкара възраст, след която да не може да се работи в областта на публичния превоз.

„ Болестта няма възраст. Да, след навършването на пенсионна възраст, на съответния човек би трябвало да му бъдат отнемани всички категории, разнообразни от В. Да може да кара единствено персоналния си автомобил, за персонални потребности ”, разяснява юрист Елица Буенова.

Проблемът съгласно нея обаче е по-различен. „ Никой не е застрахован да почине от инфаркт или инсулт зад кормилото. И на 22 може да получиш и починеш ”, сподели Буенова.

Тя сподели, че е образувана работна група сред Министерство на здравеопазването и Министерство на вътрешните работи, която работи по въпроса с издаването на фиктивни медицински.

„ В естествените страни всеки един жител има електронно здравно досие, в което всеки обзор при доктор, резултати от проучване, предписани медикаменти се отразяват в това електронно досие. Така че не е по никакъв начин мъчно да се наблюдава този човек, без значение на каква възраст е, дали покрива здравните условия за безвредно шофиране, или не. При нас като се каже електронизация – всички институции настръхват. Това е камшик против нерегламентираните средства, които постъпват в джобовете ”, разяснява Красимир Георгиев, ръководител на Асоциация за подготовка на автомобилистите в България.

В случая с злополуката с децата в Габровско, съгласно Георгиев опитът на водача по-скоро е съдействал да не се стигне до по-голяма покруса. „ Ако се беше случило с млад водач, резултатите щяха да са други ”, сподели Георгиев пред Нова.

„ Освен това се вкарват нови европейски условия, които либерализират условията към водачите, които транспортират хора. Например Европейски Съюз позволява в случай че през днешния ден придобиете категория В незабавно да започнете придобиване на категория D. Това е нещо ужасно. Лобито на превозвачите на европейско равнище не е малко. А те страдат от дефицит на водачи ”, счита Георгиев.

„ Има можещи и неможещи водачи, има дисциплинирани и не, такива, които дават отговор на условията, и такива, които не. Трудно ще въведем възрастово ограничаване ”, счита Георгиев.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР