След жалейките идва ред на търсенето на справедливост за близките

...
След жалейките идва ред на търсенето на справедливост за близките
Коментари Харесай

България плаща поне 25 млн. лева кръвнина на близките на загиналите в автобуса-ковчег

След жалейките идва ред на търсенето на правдивост за околните на починалите в свирепата пътна злополуката на Автомагистрала " Струма ". До 250 000 лв. обезщетение на умрял може да присъди съдът, в случай че се потвърди, че пътят е причина за гибелта на десетките души в рейса-ковчег, написа " Монитор ".

" Вината за настъпилото събитие е сложна, както на водачът на рейса, по този начин и на инфраструктурата, построена в региона на злополуката ", споделя юрист Николай Димитров. Според него на първо четене лидерът не се е съобразил с пътната конюнктура и понижената видимост.

Но въпреки това може да се потвърди и виновност в построения път и неговото поддържане. Така елементарно може да се направи аналог с нещастието от Своге, където починаха 20 души. Защото и там са били открити проблеми в пътя и по-точно в неговото планиране.

Близките на починалите може да предявят рекламация за компенсации за неимуществени вреди.

" Казусът е комплициран, тъй като броят на починалите е голям, а лимитите на застраховката " Гражданска отговорност " на рейса в Северна Македония са лимитирани и няма да съумеят да покрият всички искания на наследниците ", счита юрист Димитров.

Изчисленията демонстрират, че парите от застраховката няма да стигнат даже за една десета за покриване на претенциите. Така в случай че се потвърди съвина на родната Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) и застрахователя на рейса най-вероятно всички наследници ще предявят искания към пътната работа, тъй като страната ни е доста по-платежоспособна. Експерти от български застрахователни сдружения разясниха, че се чака сумата да доближи най-малко 25 млн. лв..

Между 200 000 и 250 000 лв. иск може да предяви всеки един от родителите на умряло дете в злополуката.

Осиротелите пълнолетни може да получат до 200 000 лв. за изгубен родител, за умрял брат, сестра, баба или дядо сумата е към 50 000 лв..

Често пътната работа е била осъждана за неподдържане на даден сектор и поради неприятно създаване на пътя, демонстрира правосъдната процедура. Гражданските каузи може да продължат към година и половина, а наказателното ще е по-дълго.

По първична информация няколко огромни български адвокатски фирми към този момент са предложили подпомагане на македонското държавно управление за отбрана на ползите на околните пред българския съд.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР