След жалба на четири села областният управител на Бургас Пламен

...
След жалба на четири села областният управител на Бургас Пламен
Коментари Харесай

Областният управител на Бургас спря решение за фотоволтаици върху 8280 декара земеделска земя

След тъжба на четири села регионалният шеф на Бургас Пламен Янев спря решение на Общинския съвет в Средец за слагане на фотоволтаици върху 8280 декара земеделска земя .

С решението, взето в последните сесии от този мандат, общинските съветници трансформират общия организационен проект /ОУП/ на селата Дюлево, Орлинци, Суходол и Светлина . Предложението е импортирано от кмета на Община Средец и е признато с 12 гласа „ за “, 2 „ срещу “ и 1 „ въздържал се “.

По този мотив пред постройката на Общински съвет-Средец, в който локалните хора обявиха, че не желаят земите в региона да бъдат заети от слънчеви панели. Според тях те ще окажат отрицателно въздействие върху животните, водните басейни и върху природата като цяло

Имотите, за които става дума, са аграрни – обработваеми ниви и пасища . Приетото предложение трансформира предназначениeто им „ за произвеждане на електрическа сила, електрически подстанции, хранилища и предпазване на електрическа енергия “. Общата им повърхност е малко над 8280 декара и обгръща огромна част земеделска територия към селата, както е показано на изображението над публикацията.

Жителите на четирите села обаче не са съгласни с решението и са изпратили тъжба , подкрепена с подписка. С нея те декларират, че осъществяването на капиталовите планове за създаване на фотоволтаичен парк върху земеделските територии ще докара до стопански и демографски колапс на региона. Хората се тормозят, че фотоволтаичният парк ще пречи на земеделието, отглеждането на животни, пчеларството и ловния туризъм .

В хода на контрола на решенията на общинските препоръки Пламен Янев установи незаконност , поради която не може да се пристъпи към изменение на Общ устройствен план.

„ Актът, посредством който се утвърждава смяна на Общ устройствен план, следва да съдържа точното нормативно и фактическо съображение, а в сегашния случай такова липсва. Като претекстове се акцентира само постъпилото капиталово желание на „ СРЕДЕЦ-СОЛАР “ ЕООД, което обаче е незадоволително за изменение на Общ устройствен план “. 

Областният шеф на Бургас добави, че без значение дали става дума за градове или дребни села , страната е съпричастна с паниките на хората и следи деликатно решенията на всички общински препоръки за те да са в интерес на обществеността .

Това е второ незаконосъобразно решение на общински съвет, което Пламен Янев спря в края на този мандат на локалната власт. Преди месец бе стопирана скоростна продажба на терен покрай морския бряг в Царево . Тогава той предизвести, че разпореждането с общински терени и смяната на предназначението им се случва прекомерно бързо и неаргументирано точно в края на мандата.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР