След изявлението на Камелия Нейкова последваха гневни коментари в нетаХеш

...
След изявлението на Камелия Нейкова последваха гневни коментари в нетаХеш
Коментари Харесай

ЦИК успокои избирателите: Спокойно, няма как да се хакнат 11 000 машини

След изказването на Камелия Нейкова последваха гневни мнения в нета
Хеш кодът е идентичен за всички машини

“Вcички кaрти ca пeрcoнaлизирaни зa мaшинитe - уcтрoйcтвoтo нe мoжe дa рaбoти cъc cлучaйнa кaртa. Знaeтe, мaшинитe нямaт интeрнeт, a нямa кaк 11 000 уcтрoйcтвa дa ce хaкнaт.” Така шефката на ЦИК Камелия Нeйкoвa се опита да успокои гласоподавателите преди вота. След изказването є последваха гневни мнения в нета.

“Машините са хакнати авансово, нали с тях завоюва Гуайдо...”, „ Да, правилно е ще се хакнат колкото е нужно”, “Ами то не е “хак”, то си е, хм, “софтуерна функция”, “Е, чак 11 000 няма, единствено тези, който би трябвало и са важни”, “Няма избори, които да не могат да се манипулират, без значение от метода на гласуване”.

Нейкова акцентира, че в случай че хeш кoдът e рaзличeн, с въпросното устройство нe трябвa дa ce глacувa. Тoвa ознaва чe имa мaнипулaция. Хеш кодът е уеднаквен от ЦИК и е един-единствен за всички машини. Той се състои от 64 знака. Всяка СИК откакто разпечата хеш кода, би трябвало да го съпостави с предоставения код в запечатан плик - двата кода би трябвало да съответстват.

От ЦИК към момента не са взели решение разписките в какъв брой секции ще се броят и съпоставят с машинната разпечатка. Това ще стане в деня на изборите. Очаква се във всяка трета секция да има преброяване.

Министерство на вътрешните работи упрекна ЦИК в неистина
Нещо става с устройствата за вота


Министерство на вътрешните работи и ЦИК се разминаха по тематиката къде ще нощуват машините.

“В страната от през днешния ден следобяд машините стартират да потеглят към регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи под защитата на Министерство на вътрешните работи. Част от тях ще нощуват там и на следващия ден сутринта ще бъдат разпределени в по-малки транспортни средства, с цел да заминат по общините.” Това заяви говорителката на ЦИК Росица Матева в утринния блок на bTV.

По-късно медийният консултант на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, Явор Симов, разгласи, че казаното от Матева, не дава отговор на истината.

Междувременно някогашният вътрешен министър Младен Маринов попита на страницата си във Facebook: “Защо ЦИК твърди, че машините ще нощуват в ОДМВР, а Министерство на вътрешните работи отхвърля?

Само за безпорядък ли става дума или изборната операция с машините към този момент е в ход?”

“Труд” още веднъж потърси представителят на ЦИК Росица Матева. Пред изданието тя съобщи следното: “Машините ще пренощуват в камионите, под защитата на МВР”.

От Министерство на вътрешните работи настояват друго: “Машините ще пренощуват в логистични центрове, наети от “Сиела” и нейни партньори”.

Мобилизация
Полицията направи щаб за 11 юли
С 300 буса доставят машини в секциите



130 полицейски чиновници ще бъдат командировани в 17 Областни дирекции на Министерство на вътрешните работи (ОДМВР) за предварителните парламентарни избори. Това съобщи шефът на Главна дирекция “Национална полиция” (ГДНП) Станимир Станев за организацията на предварителните парламентарни избори на 11 юли.

Още 44 полицейски чиновници ще бъдат в постройката на ГДНП, които ще оказват помощ на останалите регионални дирекции. В ГДНП е основан център, който дублира телефон 112. 12 чиновници ще работят в тази стратегия и в действително време от на следващия ден до привършване на изборния ден служителите на реда ще реализират надзор и ще наблюдават по какъв начин се работи по получените сигнали по телефон 112 и ще рапортуват непрекъснато за проблеми, в случай че има такива за бързо да се реагира и да се окаже помощ.

Сформирани са три мобилни екипа, 12 души, като има проверяващ служители на реда, от Охранителна полиция, оперативни служащи от престъпна полиция, които ще оказват подпомагане на сътрудниците си по регионалните дирекции. При нужда ще бъдат командировани още чиновници единствено за 11 юли, увери Станев.

Сформиран е и полицейски щаб, който ще се грижи за безпроблемното протичане на изборите.

От през днешния ден машините за гласоподаване се транспортират до регионалните центрове. Машините за гласоподаване няма да нощуват в регионалните дирекции. С 300 буса през днешния ден устройствата ще се доставят по изборните секции.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР