След извънредна среща при премиера Бойко Борисов, МВР и прокуратурата

...
След извънредна среща при премиера Бойко Борисов, МВР и прокуратурата
Коментари Харесай

МВР и прокуратурата с акция срещу престъпна група за износ на лекарства

След изключителна среща при премиера Бойко Борисов, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата се похвалиха с разрушена незаконна група за експорт на медикаменти. Проверявани са лечебни заведения и аптеки на територията на София, Шумен, Сливница и Пловдив.

В ГДБОП са разпитани 20 души, за 7 от които се смята, че са част от проведена незаконна група. На тях са повдигнати обвинявания, като измежду тях има и медицински лица. Според проверяващите става въпрос за скъпи, животоспасяващи медикаменти за деца и онкоболни на стойност стотици милиони левове. Седемте души са арестувани за 24 часа.

По акцията се работи от шест месеца, твърди ръководителят на профилираната прокуратура Иван Гешев. " Производството, което следим е формирано през месец септември. Данните и сигналът са получени още 6 месеца преди този момент. В хода на вчерашния ден бяха претърсени над 60 адреса. Предмет са данъчни закононарушения и пране на пари. Предмет са медикаменти - животоспасяващи, за онкоболни, за деца. В хода на извършените претърсвания бяха конфискувани медикаменти на стойност милиони левове ", съобщи още Гешев.

Сред проверяваните адреси има и аптеки, стана известно от изказването на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

" Лекарства, които са заплатени от НЗОК, са изкарвани от приложимост и вкарвани в документооборот и експорт в чужбина. Доказателствата ще бъдат задоволителни евентуално, които сме дали в прокуратурата. Става въпрос за най-различни аптеки. Има си хора, които са били изкупвачи на тези медикаменти ", съобщи още Спиридонов.

Според вътрешният министър Валентин Радев четвърти месец се следи протичащото се в бранш опазване на здравето, като занапред щяло да се чува какво се случва в тази сфера. Той прикани медицинските служащи да застанат на страната на органите на реда.



" Работата на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и прокуратурата е непрекъсната и засилена през третото държавно управление на Бойко Борисов. Основният претекст за нашата интензивност е, че в бранша се дават обилни средства без доста възстановяване на услугите ", съобщи вътрешният министър.

По-рано денем министър председателят Бойко Борисов по тематика злоупотреби и финансово положение на държавните и общински лечебни заведения. На срещата бяха и шефове на специфични служби, включително и ДАНС, както и вътрешният министър Валентин Радев. Преди десетина дни министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев заяви, че приготвя отчет за финансовото положение на държавните лечебни заведения.

Все по-често оперативни проблеми в страната се вземат решение на изключително заседание през уикенда при премиера Бойко Борисов. Преди две седмици сходна среща имаше и за злополуките.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР