След изтичане на срока на годност на даден продукт, той

...
След изтичане на срока на годност на даден продукт, той
Коментари Харесай

Храните, които могат да се консумират след изтичане на срока на годност

След приключване на периода на валидност на даден артикул, той губи хранителната си стойност, сменя усета и цвета си. Също по този начин може да бъде и рисков за здравето ни.

Има храни обаче, които могат да се употребяват даже и на опаковката им да написа, че срокът им е изминал. Затова не постоянно е належащо да изхвърляте храната, която сте държали дълго в хладилника или шкафа. Ето някои от храните, които могат да се употребяват след приключване на периода на валидност:

Масло

Маслото може да се замрази и по този начин да се запази дълго след приключване на периода на валидност. След като го размразете обаче, би трябвало да го използвайте незабавно.

Шоколад

Шоколадът може да издържи много дълго. По него могат да се появят бели петна след приключване на крайния период. Въпреки това той е безвреден за ястие.

Твърдо сирене

Това е един от тези артикули, които устоят доста дълго време. Но това не се отнася за меките сирена.
 Твърдо сирене iStock/Getty Images
Зърнени храни

Ако ги съхранявате без да сте отваряли опаковката, те може да устоят много дълго време. След отваряне може да се съхраняват в добре затворени съдове.

Зърнените храни могат да бъдат изгубят част от мириса и усета си, само че сигурно стават за ядене дори шест месеца след приключване на периода на валидност.
 Зърнени храни iStock/Getty Images
Кетчуп

При вярно предпазване кетчупът може да се употребява даже една година след приключване на периода на валидност. Трябва обаче да се съхранява на хладно и изсъхнало място.
 Кетчуп iStock/Getty Images
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР