След изненадата дойде объркването: хваната неподготвена, руската опозиция не знае

...
След изненадата дойде объркването: хваната неподготвена, руската опозиция не знае
Коментари Харесай

Внезапната реформа на Путин хвана неподготвена руската опозиция

След изненадата пристигна объркването: хваната неподготвена, съветската съпротива не знае по какъв начин да реагира на неочакваната промяна на политическата система в Русия, подхваната от Владимир Путин.

Руският президент внезапно извади съветската политическа класа от положението на задрямалост през зимните празници, като на 15 януари предложи промяна на конституцията. Още същия ден непопулярният министър председател Дмитрий Медведев и държавното управление му подадоха оставка.

Пет дни по-късно Путин внесе предложенията си за конституционни промени в Народното събрание. Опозиционерите са единомислещи в опълчването си на промяната, само че изпитват усложнения по какъв начин да реагират на тази светкавична интервенция, която не знаят по какъв начин да интерпретират.

" Никой не схваща какво се случва. Нищо не е ясно. Изобщо. Животът ще ни покаже по какъв начин да действаме в близко бъдеще ", написа в блога си главният съперник на Кремъл Алексей Навални.

Единственото нещо, за което Навални е сигурен: " Путин желае да бъде доживотния водач на Русия ".

Бизнесменът и опозиционер в заточение Михаил Ходорковски разкритикува ограниченията, които ще разрешат " съхраняването до живот на една система, гарантираща непоклатимостта на бандата на Путин ".
Промените в конституцията обаче не споделят по какъв начин Путин разчита да запази въздействието си след 2024 година, когато ще бъде заставен, поради рестриктивните мерки на президентските мандати, да напусне Кремъл, карайки наблюдаващи и опозиционери да тънат в догадки.

Тези промени плануват прекачване на Народното събрание на някои пълномощия, като да вземем за пример това да избира министър председател, само че също така уголемяват пълномощията на президента да номинира претенденти за поста.

Те ускоряват и ролята на един съвещателен орган, давайки мотив за спекулации, че оферти от Путин Държавен съвет може да се трансформира в централен орган на режима след 2024 година

" Това може би е първият път, когато не разбирам вътрешната логичност на Путин. Просто не разбирам за какво трябваше да работи толкоз прибързано ", признава някогашният народен представител от опозицията Генадий Гудков.
Някои опозиционни формирования, като демократичната партия " Яблоко ", споделят, че желаят да създадат различни оферти за промяна на конституцията, призната през 1993 година по времето на първия съветски президент Борис Елцин.

Депутатите от Думата обаче, където преобладават партии, симпатизиращи на властта, към този момент започнаха да изследват предложенията за промени и се чака бързо да ги одобрят. След това те ще бъдат показани на съветските жители, евентуално напролет.

Според някои критици Кремъл работи толкоз бързо, с цел да не остави време за активизиране на опозицията, която предишното лято сполучливо провежда улични демонстрации с присъединяване на хиляди хора в навечерието на локалните избори в Москва.

За двадесетте си години във властта Владимир Путин значително към този момент съумя да постави намордник на медиите и да изключи опозицията от политическия живот.

Последните огромни антиправителствени демонстрации, през 2012 и през предходната година, се сблъскаха със сериозна полицейска принуда. Някои стачкуващи получиха тежки присъди затвор.

Според опозиционера Иля Яшин съперниците на Кремъл възнамеряват за 29 февруари огромна проява против оповестените неотдавна промени на Путин, шест седмици след анонсирането им.
Междувременно критиците на системата осъдиха припряността на Кремъл, която съгласно тях е рискова при правенето на промени в главния закон.
Още повече, че сформирането от президента на работна група от 75 души, която да работи по конституционната промяна, бе лишено от всевъзможен смисъл с разгласяването в понеделник на детайлности от измененията.
" Всичко това, което се случва, е оскърбление на конституцията и обществото ", съобщи Лев Шлосберг, представител на партия " Яблоко " в районните управляващи, съгласно който промените наподобяват " блицкриг ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР