След изключително успешния албум Канатица“ от 2017 г, майсторът на

...
След изключително успешния албум Канатица“ от 2017 г, майсторът на
Коментари Харесай

Иван Шопов и Авигея: Провокирахме музиканти от различни страни да се докоснат до фолклора ни

След извънредно сполучливия албум " Канатица “ от 2017 г, майсторът на електронния тон Иван Шопов и фолклорна група „ Авигея “ не престават взаимната си работа с “Kanatitsa-Remixed” - новият им мултижанров музикален план, присъединяване в който взимат повече от 25 задгранични и родни музиканти. Иван Шопов (известен и като Cooh/ Balkansky) не се нуждае от показване - един от най-известните, дейни и продуктивни мултижанрови актьори, взел участие на някои от най-квалитетните международни музикални конгреси и фестивали, продуцент и визионер. През 2015 година Александра Василева и Сибина Раденкова основават „ Авигея “. Основната им цел е да запазят достоверността на българската национална ария и в същото време да я показват по нов и настоящ метод, което чаровните изпълнителки вършат чудесно. С Иван Шопов и „ Авигея “ беседваме за участията им в Съединени американски щати и Канада, за работата с задгранични актьори и за вълнението от идния концерт-промоция на „ Kanatitsa - Remixed” в София на 18 май в Music Jam Club.
Албумът „ Канатица “ беше избран като революционен за родната сцена. Срещате ли към момента песимизъм към тълкования върху българския фолклор?
Иван Шопов: Радвам се за позитивната оценка и съм сигурен че тъкмо поради нея скептицизма към интерпретацията на фолклора ни понижава. С „ Канатица “ публиката се срещна с един от многото модерни прочити на фолклора, без той да наподобява на ниска цена или умозрителен, а в противен случай - откровен и от сърцата ни.
В новия албум с „ Авигея “ – „ Kanatitsa- Remixed “ работите с повече от 25 задгранични и български актьори. Как успяхте да съберете подобен необикновен екип?
Иван Шопов: Екипа продължава да пораства, като към плана се включиха още музиканти от момента на анонсирането му, само че с цел да ги събера единствено трябваше да чуят албума и да получат покана за ремикс. 99% от хората с които се свързах бяха очаровани и поласкани от тази покана и за тях беше същинска привилегия да създадат техните версии по тематиките от албума.
А бихте ли ни разкрили нещо по-конкретно за продукта – брой композиции, звучене, по какъв метод Remixed надгражда „ Канатица “ от 2017?
Иван Шопов: Kanatitsa Remixed е напълно друг албум от оригинала. Тук концепцията продължава да се образува по отношение на получените ремикси, които както споделих не престават да идват. За в този момент имаме над 20 ремикса от електронни музиканти от целия свят. Идеята не е за надграждане а за провокация към музиканти от разнообразни страни, който да се допрян до фолклора ни и да покажат тяхната позиция. Звученето е доста разнообразно, което оказва помощ на албума да доближи и до по-широка аудитория.
 Авигея
Какво значи името на групата и по какъв начин го избрахте?
Авигея: Името на групата е въодушевено от Стария завет. Авигея е добра, мъдра и благоразумна жена, чиито облик и човешки добродетели са показани в старозаветната част на Библията. Впечатлени от нейната житейска история, взехме решение за името на групата. Образът на Авигея съчетава освен външна хубост и харизма, само че и храброст, религия. И защото имаме вяра в Бог, искахме да бъдем оптимално покрай него.
Как започнахте да работите с Иван Шопов и очаквахте ли да постигнете подобен триумф?
Авигея: Събра ни любовта към музиката и към този момент три години творим дружно. Хората усетиха, че обичаме и желаеме да запазим- нашето, българското.
Бихте ли се съгласили с изказванието, че фолклорната музика претърпява самобитен подем?
Авигея: Да, безусловно.
И.Ш: Днес е доста по-достъпно да работиш с фолклорната музика. Хората са по-отворени и търсят нови способи за нейното разпространение, само че също по този начин тя дава опцията на всеки музикант да постави музиката си с по-точни координати на географската карта.
С какви усещания се завръщате от участията си в Съединени американски щати и Канада?
Авигея: Чувстваме се въодушевени и подготвени за нови музикални завършения. Беше доста вълнуващо да споделим силата на българския дух и хубостта на фолклора ни оттатък океана.
И.Ш: За нас беше доста значимо да се срещнем с тамошната просвета и да забележим по какъв начин нашата намира своето място в нея. Участията ни бяха за да представим българската музика по нов и въодушевяващ метод и срещнахме доста последователност и поддръжка. По време на семинара ни в Лос Анджелис в университета LACC се срещнахме с доста млади музиканти, които за първи път чуваха и виждаха да се прави музика по този метод, а това беше и главната ни цел.
На 18 май ще визиите „ Kanatitsa - Remixed “ в София. Предполагам вълнението е огромно. Какво очаквате от концерта?
Авигея: Вълнуваме се и го чакаме с неспокойствие.
И.Ш: За мен този концерт е значима стъпка към приобщаването на по-широка аудитория към концепцията ни да разширяваме въздействието на българския фолклор измежду младите българи. Точно за това каним толкоз доста разнородни български майстори на електронния тон, които да оказват помощ на концепцията да стигне и до техните почитатели. Аз персонално чакам приятни страсти от вечерта, а за публиката ще има и нови наши композиции, както и ремиксирани версии от албума.
Присъединете се и следете за всичко ново в формалното.

Билети: Ранно Пиле:15 лв; Стандартни: 20 лв; Балкон: 25 лева
Билети онлайн: (чрез системата на PaySera)
По Куриер с натрапен платеж за цяла България: + 359 886 126 995
Каса: Магазин На Тъмно София (ул. Иван Вазов 13)

Интервю на Неда Узунколева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР