След изключително успешните премиерни спектакли на мюзикълите Да пееш под

...
След изключително успешните премиерни спектакли на мюзикълите Да пееш под
Коментари Харесай

Варненци с европейска кариера пеят за пръв път в родния си град

След извънредно сполучливите премиерни спектакли на мюзикълите „ Да пееш под дъжда “ и „ Зоро “, в Опера в Летния спектакъл настава с цялостна мощ времето на операта. Още през първата юлска седмица Държавна опера Варна ще предложи един същински букет от оперни шедьоври с именити диригенти и солисти. Наред с оперните прими Саня Анастасия и Драгана Радакович, публиката ще посрещне и именити варненци, които пеят за пръв път в родния си град.

 
„ АВАНТЮРИСТКА БЕЗ МОРАЛНИ УСТОИ ” – “КАРМЕН ” СЪС САНЯ АНАСТАСИЯ 
На 2 юли в нормалния час 21.00, на сцената на Летния спектакъл, под диригентството на Маестро Иван Кожухаров, ще се разиграе покъртителната житейска драма на пламенната циганка Кармен, за която свободата и любовта стоят по-високо от живота. Операта на великия френски композитор Жорж Бизе е по едно и също време полет на неговия талант и житейско крушение. На премиерата през 1875 година в Опера Комик възмутени фенове недоволстват против облика на основната героиня като „ разпътна циганка ”, „ безсрамна съблазнителка ”, „ авантюристка без морални устои ” и изрично отхвърлят кощунството герои на действието във високото изкуство на операта да бъдат бандити, контрабандисти, бойци и прочие Бизе не понася неуспеха и наскърбен си отива от този свят три месеца по-късно. Но след седем години неговата опера се завръща в Париж с голям триумф и от този момент шества триумфално по целия свят. 
Почитателите на Опера в Летния спектакъл ще имат удоволствието да чуят в ролята на Кармен превъзходното сопрано Саня Анастасия. Тя учи музика в Университетите по музика и театрални изкуства в Грац и Виена. От 2008 година е непрекъснат гост-солист на Националната опера в Сараево (Босна и Херцеговина). От лятото на 2013 година е с задължения в Арена ди Верона, в функциите на Фенена в " Набуко ", в партньорство с Пласидо Доминго; Амнерис в " Аида ", Улрика в „ Бал с маски “ и Кармен. През октомври 2018 година тя ще извърши ролята на Амнерис в „ Аида “ по покана на Tokyo Nikikai Opera Foundation. 
На сцената на Опера в Летния спектакъл Саня Анастасия ще бъде в обръжението на своите обичани мъже – Дон Хозе в осъществяване на обичания от варненци посетител Ивайло Михайлов и Ескамилио - Деян Вачков, солистът на Държавна опера Варна, който ще пее тук след участията си в Арена ди Верона и Болшой спектакъл. В спектакъла, под режисурата на Кузман Попов, ще чуем Ирина Жекова с нейната прелестна Микаела, Гео Чобанов – Цунига, Силвия Ангелова – Мерцедес, Илко Захариев – Моралес, Галина Великова – Фраскита, Пламен Долапчиев – Данкайро и Теодор Петков – Данкайро. 

„ ДНЕС СИ ОБИКНОВЕНО МОМИЧЕ, А УТРЕ съдебна експертиза СЪБУЖДАШ ПРИНЦЕСА “ -
 „ ПЕПЕЛЯШКА “ С ВАЛЕНТИНА КУЦАРОВА И ПАБЛО КАМЕСЕИЙЕ

4 юли е огромният ден за „ Пепеляшка “, радостната мелодрама от Джоакино Росини по едноименната приказка на Шарл Перо и една от най-изящните вокални произведения в международната музикална съкровищница. В ММФ „ Варненско лято “ Държавна опера Варна показва премиерно заглавието в колаборация с Истанбулската опера - режисьор Eкта Кара, сценография Ефтер Бронзе, костюми Занда Занда, светлинен дизайн Метин Кочтурк. Особеното тук е, че визията на постановката кореспондира с концепцията за комикс, а в облеклото и държанието на артистите незабавно се разпознава епохата на Елвис Пресли. С диригентската си интерпретация Маестра Николета Конти придава на тези истински режисьорски решения подчертана грациозност.   
Като Пепеляшка, за пръв път в основна роля в родния си град, ще се изяви Валентина Куцарова. Завършила НМА „ Проф. Панчо Владигеров ”, тя от 1992 година работи поредно в Цюрих, Линц и Сен Гален, където извършва основния мецосопранов репертоар в оперите на Масне, Моцарт, Хъмпърдинк, Хендел, Росини, Йохан Щраус, Офенбах, Бизе и други Гастролира на влиятелните подиуми в Париж, Венеция, Неапол, както и на фестивалите в Брегенц и Монпелие. През предишното лято взе участие в заключителната оперна церемония в Летния спектакъл, а в този момент ще я приветстваме и като Пепеляшка.
„ Искам да изкажа голямата си признателност на госпожа Даниела Димова за поканата да осъществя отдавнашната си фантазия да пея на родна сцена. Много се вълнувам, че за първи път ще вземам участие в оперен театър в моята обичана Варна. Тук за първи път чух опера като ученичка, беше постановката на „ Тайният брак " от Чимароза, и останах със спотаен мирис от неспокойствие и наслада. Незабравим спомен.
„ Пепеляшка “ е една от обичаните ми опери, която дружно със „ Севилският бръснар " съм изпълнявала доста пъти в разнообразни постановки и театри. Росини доста ми оказа помощ за построяването ми като певица и актьор, няма по-благодарен композитор за един артист. Това е музика, която те кара да се вълнуваш и радваш, да се смееш под формата на колоратури с невероятна гама от палитри и нюанси. Постановката, в която ще вземам участие, е в един по-модерен вид, само че тематиката си остава по този начин или другояче настояща и за нашето съвремие. Всъщност човек в никакъв случай не знае, какво се крие под един непретенциозно облечен човек, както в тази ситуация с принца. Защото посрещаме по облеклата, само че изпращаме по мозъка, както е споделил народът. А и в никакъв случай не знаем от кое място ще ни се усмихне шансът - през днешния ден си едно нормално момиче, а на следващия ден се събуждаш принцеса “, усмихва се Валентина Куцарова.

На предпремиерата на „ Пепеляшка “ към този момент имахме опцията да оценим Пабло Камесеийе в ролята на принца Дон Рамиро. Заради забележителната лекост във високия указател и светлият му теноров тембър, критиците го подреждат в влиятелната категория „ росиниеви тенори “. Роден в Буенос Айрес, в семейство на испанец и италианка, приключил Виенската консерватория, той с триумф се изявява на европейската и международна сцена. Наред с него, в „ Пепеляшка “ своето вокално и артистично майсторство за следващ път ще показват Свилен Николов като камериера Дандини, Делян Славов като Дон Манифико, Ирина Желева като сестрата на Пепеляшка Клоринда, Вяра Железова – като другата сестра Тисба и Евгений Станимиров като философа Алидоро.    

„ ПОРТРЕТ НА АКТРИСАТА “ - „ ТОСКА “ С ДРАГАНА РАДАКОВИЧ

На 7 юли, 21.00, в модула Опера в Летния спектакъл на ММФ „ Варненско лято “ ще се насладим на „ Тоска “, едно от непреходните свидетелства за гения на Джакомо Пучини. Върху либретото на Джузепе Джакоза и Луиджи Илика по драмата на Викториен Сарду, той излива своето ентусиазъм, като пресъздава по неповторимо трогателен метод трагичната обич сред оперната певица Тоска и художника Каварадоси. Двамата не съумяват да спасят политическия пандизчия Анджелоти и стават жертва на подлия началник на полицията Барон Скарпия. Наистина Тоска убива Скарпия, само че мимолетната й наслада е сменена с смут от екзекуциата на Каварадоси, която тя в началото счита за мнима. Черните краски се сгъстяват до прекаленост, когато на финала Тоска се хвърля от крепостта, следвайки своя обичан в гибелта. Музикалната рецензия дефинира „ Тоска “ като един неповторим “портрет на актрисата ”, с лирична кулминационна точка “Молитвата ” на Тоска, в която тя изповядва вярата си в силата на изкуството и любовта. 
Спектакъла ще дирижира добре познатият ни Маестро Деян Савич, шеф на „ Народно позорище “ в Белград, националния спектакъл за опера и балет на Сърбия, с който ТМПЦ – Държавна опера Варна поддържа партньорски взаимоотношения. В режисьорският прочит на Кузман Попов,  утвърдил „ Тоска “ като едно от най-търсените заглавия в репертоара на Варненската опера, в основните функции ще посрещнем сръбските посетители - оперната прима Драгана Радакович – Тоска, която в миналогодишната Опера в Летния спектакъл ни сервира една брилянтна Аида и Вук Зекич  – Барон Скарпия. В ролята на Марио Каварадоси ще гостува за пръв път в родния си град Милен Божков. След завършването на вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров ”, варненецът специализира в Университета за музика и изкуства в Грац при проф. Йоана Боровска и при Красимира Стоянова. В интервала 2007- 2009 е на непрекъснат контракт в оперния спектакъл в Марибор, след което продължава кариерата си с концертни изяви в Япония, Австрия, Германия, Словения, Хърватия, Латвия и други На Драгана Радакович, Милен Божков и Вук Зекич ще партнират солистите на Държавна опера Варна Евгений Станимиров, Гео Чобанов, Христо Ганевски, Димитър Ряхов, Петър Петров, Благовеста Статева.           
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР