След изключително успешната учебна година и засилващия се интерес от

...
След изключително успешната учебна година и засилващия се интерес от
Коментари Харесай

Киноклуб София кани столичните училища да срещат ученици с киното

След извънредно сполучливата образователна година и засилващия се интерес от страна на учебните заведения и учениците, мрежата насе разшири до над 35 учебни заведения като броя продължава да пораства. Целта на основателите на киноклубовете е планът да излезе от рамките на София и да се реализира и в редица други градове из страната. Основна поддръжка на плана оказва Столична община. Затова и „ Киноклуб София “ насочат покана към учебните заведения, както в столицата, по този начин и в цялата страната да се срещнат с просветителната активност на самодейността. Макар че в доста страни по света часовете по кинокултура и преподаването посредством филми и образни материали са част от образователната стратегия, то в България на този стадий това надалеч не е по този начин и нормално се случва единствено в някои учебни заведения и нормално по персонална самодейност на даден преподавател. „ Киноклуб София “ се стреми да запълни този доста значим за актуалното обучение съставен елемент от образователния развой.

През 2023 година платформата за късометражно кино „ Кинематограф “ започва плана си „ Киноклуб София “, който е финансиран от Столична Община. По време на самодейността, в която се провеждат безвъзмездни прожекции на късометражни филми и полемики с възпитаници в столичните учебни заведения, се включиха над 10 столични учебни заведения. Събитията са ориентирани към учениците от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас. Основната цел на киноклубовете е участващите да се вкарат в просветителния аспект на киното, да се построи нужната сетивност и понятиен уред за разбирането на филмите и упражняването на сериозно мислене, както и да се обиден настоящи тематики и проблематика, които да дадат опция на бъдещите студенти да се ориентират по-добре в идното им съзряване като възрастни хора и жители в осведомително пренаситеният актуален свят.

Прожекциите и полемиките се водят от младия режисьор Йордан Михайловски, а филмите са подбрани от режисьорът-аниматор Димитър Димитров – Анимитер. Киносрещите не престават сред 45 и 60 минути, според от желанията на съответното учебно заведение, и насочват вниманието към някои от следните тематики:

Тази активност не е нова за „ Кинематограф “. От 2015-та година до момента редакторският екип е провел над 30 киноклуба в Априловската гимназия, 9-та Френска гимназия, ЮЗУ, ПГ Христо Ботев - Дупница, 18 СУ и други Повече за плана „ Киноклуб София “ и просветителните начинания на „ Кинематограф “ можете да научите на.

Киното не просто сплотява всички изкуства в себе си, то има невероятна сугестивна мощност или казано другояче, съумява да предава информация и да провокира прочувствена и интелектуална реакция с неподозирана лекост. Така гледането на филми разрешава дискутирането на значими за съзряването и личностното израстване тематики, които другояче са труднодостъпни за огромна част от учениците. Естествено филмите не могат и не би трябвало да заменят книгите, само че актуалният човек живее в осведомителна и културна среда, която е все по-потопена във образното. Днешните деца и младежи гледат извънредно доста филми, сериали и най-разнообразни образни форми и наклонността е числата да порастват.

Всъщност това не е толкоз обезпокоително, колкото може би звучи за бранителите на писаното слово. Това са два разнообразни медиума, които се допълват, две разнообразни среди за предаване на информация, за изразяването на хрумвания и усеща, само че и за образуването на една персона. Литературата и киното са две изкуства, които могат доста добре да работят дружно, могат да разширят усещането едно на друго. Няма потребност да потвърждаваме, че киното предизвика креативното и критическо мислене у фена, което би трябвало към този момент да осъзнаваме като факт. Но с цел да може да бъде свестен един стойностен филм е нужно да се сътвори нужният понятиен уред, да се сътвори нужната кинокултура, също по този начин както такива се оформят по отношение на литературата и другите изкуства в учебно заведение. Имаме часове по музика, изобразително изкуство и литература, а за какво нямаме по кинознание да вземем за пример?

Проектът се реализира с поддръжката на Столична община.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР