След изборите на 24 септември привържениците на смекчаване на курса

...
След изборите на 24 септември привържениците на смекчаване на курса
Коментари Харесай

Отношенията Берлин-Москва след изборите: без съществена промяна


След изборите на 24 септември последователите на намаляване на курса по отношение на Русия ще се усилят в немския парламент. Но специалистите, интервюирани от „ Дойче Веле “, се съмняват, че това намаляване ще настъпи.

Руските политици и специалисти, които посетиха посолството на Федералната република в Москва на коктейла, проведен по случай изборите, се съмняват, че новият Бундестаг ще промени съществено руско-германските връзки.

[b]Сергей Митрохин: без изненади[/b]

Съществени промени в връзките с Русия няма да настъпят, тъй като като цяло политическата картина в Германия не се е трансформирала, счита водачът на московския клон на партията „ Яблоко “ Сергей Митрохин. „ Няма да има никакви изненади. Отношенията на Путин и Меркел са задоволително постоянни, макар всички проблеми. Това, че съществено се усили наличието на крайнодесните е общоевропейска наклонност. Това е лакмус за усилването на десните настроения, свързани с ксенофобията и мигрантските проблеми “, съобщи пред Дъждовни води Митрохин.

Руският политик обаче не счита, че въздействието на десните популисти ще бъде съществено. „ Германия остава постоянна страна със постоянна политическа система, съхраняваща всички признаци на европейските полезности “, добави той. Според него „ Алтернатива за Германия “ /АГ/ е можела да завоюва доста повече гласове. И фактът, че това не се случи, внушава оптимизъм, в това число и от позиция на съдействието с Русия. „ Ще ми бъде доста неприятно, в случай че в Германия на високо ниво внезапно се промени отношението към нашата страна. То би могло да се промени единствено в посока, която в действителност не би била преференциална за Русия. Защото Русия не е Путин, и връзките на немските политици с Путин – това не са връзки с Русия “, твърди съветският политик.

[b]Глеб Павловски: Москва не е заинтригувана от компромис[/b]

В новия политически сезон не става толкоз дума за напълно нови партии, по отношение на усилването на крайните полюси, счита политологът Глеб Павловски.

Особеността на немската политика беше на първо място в това, че тя работеше с огромни политически платформи, продължава специалистът. „ Сега политическата основа е фрагментирана и би трябвало да се събере и закърпи. Но тя не може да бъде закърпена по предходните линии. Ангела Меркел в този момент ще има сложен избор сред разнообразни разновидности на коалиция. Ако тя не желае да остави след себе си вакуум, който да бъде напълнен от безпорядък и маргинали, тя би трябвало да употребява близкото бъдеще за построяването на устойчива политическа сцена, която по някакъв метод дава отговор и на радикалните други възможности тежнения. Това към този момент не е схемата леви и десни, социалдемократи и консерватори. Тази скица към този момент няма да се върне “, уверен е Павловски.

Въпреки това към този момент е ясно, че АГ не може да сътвори коалиция. „ Тази партия не може да се сплоти с източните леви, с изключение на тактически. Тя ще играя ролята на извършител на спокойствието – тази роля е комфортна, изключително когато е платена “, счита политологът.

Според Павловски, Кремъл при всички случаи поддържа най-крайните разновидности, тъй като играе на увеличението на неустойчивостта. Концепцията на Москва се състои в това, че предходният ред се разпада и от това би трябвало да се завоюва всичко допустимо. Но за момента нито една от тези дребни политически сили не може с нищо да помогне на Русия.

„ Напротив, Москва пречи да се сътвори сдържан консенсус, насочен към компромис. Въпреки че в Германия, изключително в средите на немския бизнес, са задоволително мощни тези, които имат интерес от взаимни отстъпки. Тези среди имат интерес от разделянето на противоречивите политически въпроси от икономическите въпроси и да се смекчат глобите. Но за задачата Русия би трябвало да прави нещо. А Москва играе на правилото „ всичко или нищо “ и това е много безперспективно “, отбелязва Павловски. Според него Кремъл не би трябвало да залага на АГ: „ Най-добре е да се концентрира върху договарянията сред силите на мейнстрима. И това е изцяло допустимо в Германия. Но точно това Москва не би желала “.

[b]Продължаване на твърдия курс[/b]

Ръководителят на Центъра за немски проучвания на Института за Европа на Руската академия на науките Владислав Белов счита, че обединението, която ще сформира Меркел, при всички положения ще бъде допустима за Москва.

„ За Кремъл и двата разновидността са положителни – и продължаването на „ огромната коалиция “, и даже обединението с подобен неуместен за Русия сътрудник, каквито са „ зелените “. Джем Йоздемир неведнъж е заявявал, че ще продължи твърдия курс, критикуващ Русия. Но това е курсът, който би траяла всяка коалиция. Рязката рецензия за Крим, на съветските дейности в Източна Украйна, рецензията по отношение на Кремъл за правата на индивида – всичко това няма да се промени. Това единодушие ще помрачава нашите връзки. По всички останали въпроси – стопанска система, научно-техническо съдействие, културно съдействие, юношески продан – не виждам никакви проблеми. И не виждам политик, който може отрицателно да влияе върху това “, съобщи Белов.

Според него, появяването в Бундестага на АГ надали значително ще промени ситуацията. „ Естествено, в случай че има „ огромна коалиция “ и АГ стане водач на опозицията, то водачът на тази партия ще приказва в Народното събрание след канцлера. Това дава по-големи благоприятни условия за присъединяване в политическите полемики. Но даже тогава АГ ще може да въздейства на образуването на публичното мнение единствено по тези въпроси, които ще са част от мейнстрима. Популистки изявления от вида, че Крим е част от Русия, по този начин и ще си останат популистки. Днес нито една сериозна партия няма да сложи този въпрос в дневния ред. А въпросите за минските съглашения и глобите не се вземат решение в Берлин, а в Брюксел “, сподели Белов.

Ако бъде формирана коалиция от ХДС/ХСС, „ зелените “ и СвДП, тогава курсът във връзка с Русия изобщо няма да се промени, уверен е Дмитрий Карцев, историк и експерт по Германия. „ Зелените “ имат най-твърдата позиция по отношение на Русия, а либералите – най-меката. За това най-вероятно ще има баланс и надали нещо ще се промени “, сподели той.

[b]АГ за вътрешно съветски цели[/b]

Дмитрий Карцев отбелязва, че доста съветски наблюдаващи на вятъра пренебрегват подобен фактор, като значителния спад на рейтинга на Ангела Меркел. „ На тези избори виждаме най-ниския за всички 12 години рейтинг на поддръжка – той е понижен с съвсем 10%. В новия парламент на канцлерката ще й бъде мъчно да сформира коалиция. При всички положения това демонстрира, че немското общество желае нови лица, нова политика. Наблюдаваме растежа на АГ, само че не мисля, че те след 4 години ще завоюват властта. Партията е доста слаба, вътре в нея има доста спорове. Не считам, че те ще доживеят до изборите през 2021 година Но е допустимо и самата Ангела Меркел да не ги доживее, защото обединението ще бъде доста слаба. Трябва да разберем, че Ангела Меркел е отиващ си политик “, съобщи Карцев.

И това съгласно него е от изгода на Кремъл: „ За Путин това е преференциална обстановка, тъй като той получава още един много слаб западен водач – след Тръмп и Макрон, които също имат доста проблеми. Освен това той получава Лявата партия и АГ, които се афишират за намаляване на антируския курс “.

Това обаче ще играе роля най-много не във външната, а във вътрешната политика на Русия, предвижда историкът. „ АГ непрекъснато ще се занимава с това, което се занимаваха през предишния политически сезон левите – да прави изказвания „ оставете на мира Москва “. Сега, тези партии ще бъдат две, и съветските медии непрекъснато ще ги цитират. Но на външнополитическия курс на Германия по отношение на Русия това надали ще се отрази “, съобщи Карцев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР