След изборите ДПС може да стане решаващ фактор за това

...
След изборите ДПС може да стане решаващ фактор за това
Коментари Харесай

Проф. Константинов: Залагам, че ГЕРБ ще са първи на вота, но ПП-ДБ може да вземат 60-70 депутати

След изборите Движение за права и свободи може да стане решителен фактор за това кой ще образува ръководство, твърди математикът и дълготраен член на ЦИК проф. Михаил Константинов.

 

Анализирайки политическата конюнктура преди предварителните парламентарни избори на 2 април, той показва, че до урните ще отидат 2,9 милиона избратели - с 300 000 повече, в сравнение с вота на 2 октомври 2022 година

Проф. Константинов счита, че новото систематизиране на мандатите, направено от ЦИК, което даде повече депутатски места на София, Пловдив и Варна за сметка на Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен и Русе няма да облагодетелства нито една избрана политическа мощ, тъй като броят на мандатите се дефинира национално.

 

Бих заложил, че обединението Политическа партия – Демократична България ще бъде втора на изборите на 2 април, казва бившият ръководител на Съвета на шефовете на Информационно обслужване АД.

 

Българска социалистическа партия пострада най-вече от машинното гласоподаване, в този момент ще си върне 100 – 130 хиляди гласоподаватели или десетина мандата, безапелационен е математикът.

Ето и цялото изявление с математика проф. Михаил Константинов:

- Коя политическа мощ ще завоюва от новото систематизиране на мандатите, които ЦИК даде през вчерашния ден, проф. Константинов? Заради данните от преброяването бяха увеличени мандатите в София, Пловдив и Варна за сметка на Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен и Русе.

- Тези цифри, които ЦИК даде, са безусловно правилни. Това не е изненада. Който и да ги прави тези калкулации, ще получи един и същи резултат, тъй като това е математически логаритъм.
Никой няма нито да завоюва, нито да загуби от това. Има значение за съответните партийни апаратчици.

Изборният резултат има две съставни елементи. Първата е броят на мандатите за всяка партия. Той се дефинира на национално равнище и въобще не зависи от районирането. Вторият аспект на изборния резултат е кои хора съответно влизат в Народното събрание – дали влизат Асен и Антон или Иван и Петкан. Това зависи малко от районирането.

- Националната математика е ясна. Но Вие помните, че през по-голямата част от прехода десницата извличаше психически дивиденти от това, че печелеше столицата и огромните градове и това спомагаше за националната ѝ доминация. Затова Ви запитвам – кой печели от по-големия брой мандати в София, Пловдив и Варна?

- Просто ще има повече депутати от софийските листи – с трима повече в 23-и МИР и с един повече – в 24-и МИР. Те ще отидат при тези партии, които вземат повече гласове. Обобщено казано, в случай че ГЕРБ вземе най-вече гласове в София, ще има и най-вече депутати. Коя партия какъв брой депутати ще вземе в съответния регион също е съразмерно на гласовете, които са подадени за тази партия в този регион.

Искам да кажа нещо, което не се схваща добре в България. Повечето хора си мислят, че кой знае какво става, като се трансформират мандатите по региони. Отговорът е – нищо не става.

Вярно е, че изкуствено се дава по един мандат на Видин и на Смолян, тъй като подобен е законът – не може да има многомандатен регион с по-малко от четирима представители. Защото по общата формула те би трябвало да имат по три мандата – за толкоз имат население. Броят на мандатите зависи от броя на популацията в съответния многомандатен регион.

- Евентуалното, тъй като още не е реалност, обединяване на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ ще им помогне ли да станат първа политическа мощ, каквато е тяхната цел?

- Задавате ми най-трудния въпрос за идните парламентарни избори на 2 април. В отишлия си 48-и парламент сумарно Политическа партия и Демократична България имаха повече депутати, в сравнение с ГЕРБ.

Политическа партия и Демократична България имаха 73 депутати – 53 на Политическа партия и 20 на Демократична България.

ГЕРБ имаше 67.

Но когато две партии се сплотяват, вероятните резултати са три.

Първо, да се получи така наречен синергичен резултат – потребното качество да се усили – хората да се зарадват, че техните любимци са се обединили и да стартират повече да гласоподават за тях. На това разчитат двете партии.

Може да се получи обаче и противоположният резултат – когато някои гласоподаватели на едната партия не харесват политиката на другата партия и защото те играят дружно, тези хора си остават в къщи. Това е резултат, противоположен на синергията.

И най-после, което за мен е най-вероятното, ще се обединят напъните на двете партии и, жестоко казано, ще се съберат. Т.е. нищо ново няма да се получи. Аз чакам новата групировка ПП-ДБ да вземе някъде сред 60 и 70 депутати, в случай че, несъмнено, не се срутен някъде по пътя, тъй като сега при Политическа партия има съществено сриване. Коалицията ще разчита да бъде първа или втора политическа мощ. Аз по-скоро бих заложил на това, че те ще бъдат втори, само че могат да бъдат и първи – всичко става.

- Това, че ще имаме две политически сили с почти равна тежест – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, усилва ли възможностите за държавно управление или не?

- Дали ще имаме държавно управление или не, в общи линии не зависи единствено от това на кого ще дадат първия мандат. Но, когато дадат първия мандат на едната коалиция, на втората ще ѝ бъде мъчно да откаже да го поддържа. Особено, в случай че заявят, че огромна част от техните цели са идентични. Има го този психически миг – втората политическа мощ да е принудена най-малко мълчешком да поддържа първата. Не да взе участие в коалиция или пък държавно управление, само че просто да я поддържа с гласовете си или с негласуване. Защото и този миг го има – когато желаете да подкрепите някого, излизате от залата, с цел да може неговата поддръжка да сработи (б.р. - поради рухване на кворума). И това се прави, само че това е доста нестабилна структура.

- Ако Ви разбирам вярно – казвате, че от предизборната акция зависи какво ще бъде отношението към бъдещо коалиране. Защото, в случай че двете най-големи партии приказват едно и също по време на предизборната акция, техните гласоподаватели няма да схванат, в случай че не се съюзят след нея, по този начин ли?

- Не че няма да схванат, само че ще им бъде мъчно да изясняват за какво не се поддържат. Ако и двете обединения декларират евроатлантическа ориентировка, помощ за Украйна, заявят и идентични обществени ограничения, тогава става мъчно да кажат за какво не поддържат другия. Но ние сега влизаме в хипотези, които са горе – долу от региона на политическата фантастика. Много зависи от изборния резултат, тъй като, в случай че едната групировка победи безапелационно, без, несъмнено, да има болшинство, на другата ще ѝ бъде мъчно да каже за какво не ѝ дава още малко.Но ние забравяме другите политически сили. Забравяме Движение за права и свободи. Движение за права и свободи демонстрира желание да взе участие в централната власт. Те стартират да стават все по-голям фактор. Да не приказваме, че Движение за права и свободи е трета политическа мощ. Ако вкарат 35 – 40 депутати, което е техният капацитет, те могат да станат решаващият фактор за това коя групировка ще образува ръководство.

- Как?

- Да кажем – Политическа партия предлага държавно управление и Движение за права и свободи по някакъв метод го поддържа, без да взе участие със свои хора. А може да изискат и да вземат участие. Движение за права и свободи дълго време заставам в политическа изолираност – със или без причина,
само че те към този момент демонстрират предпочитание да излязат от тази политическа изолираност. И най-вероятно рано или късно ще го реализиран, тъй като демонстрират най-стабилните резултати – те имат към 35 депутати на всички избори в последно време. Това е.

- Къде оставихте левицата в този избирателен разбор?

- Никъде не ги оставям, ще зависи какъв брой депутати ще имат. В момента имаха 25 народни представители – един им избяга – 24. Но с помощта на това, че се върна гласуването с хартиена бюлетина, аз персонално им давам стотина хиляди гласоподаватели плюс – 100 – 130 хиляди. Толкова ще си върнат. Защото те понесоха най-тежката вреда от машинното гласоподаване. Ако си върнат тези гласоподаватели, ще имат още десетина мандата – към 35, и ще станат съизмерими с Движение за права и свободи. Така че въобще не недооценявам левицата. Но доколкото виждам от това, което се приказва, Българска социалистическа партия ще бъде доста по-склонна да поддържа Политическа партия и Демократична България, в сравнение с ГЕРБ. Това за мен е абсурд.Защото ГЕРБ е най-голямата наша партия в Европейската национална партия – всички по света признават ГЕРБ за дясна партия, ние обаче не я признаваме и се коалираме с левите. Изобщо, българският политически живот е един дребен цирк, само че защото същите циркове стават и на Запад, ясно е, че политиката се трансформира в нещо друго, а не в това, което би трябвало да бъде.

- Неотдавна казахте, че гласуването с хартия ще върне пред урните 300 хиляди гласоподаватели. Още ли държите на тази своя прогноза?

- Това ще бъде елементарно тествано на 2 април. Но желая първо да кажа какви са обстоятелствата. След като се вкара напълно машинно гласоподаване за по-големите секции, това стана някъде в средата на 2021 година – три пъти подред имаше парламентарни избори и три пъти подред гласоподаваха 600 000 души по-малко. Все едно някой ги взе тези 600 000 и ги махна от урните. Голяма част от тези 600 000, условно казано – половината, бяха обезпокоени от машинното гласоподаване. И тук желая да припомня, че в Европа машинно гласоподаване няма, с изключение на за 1% от популацията, което е град Брюксел. Никъде другаде няма - където имаше, го махнаха. Какъв по-сигурен белег за това, че има нещо дефектно в това машинно гласоподаване? Имам поради по повод доверието на хората, няма да разясня дали е допустимо да се вършат шашми или не. Най-голямата гаранция за честността на изборния развой в България е съставът на изборните комисии. В тях вземат участие всички парламентарно показани политически сили. През последните 10 години във всички комисии ГЕРБ има към една трета, не повече, от членовете им. Искам да напомня и случая, когато ГЕРБ завоюва със смазващо болшинство – през 2009 година, тогава партията съвсем нямаше членове в комисиите. Защото не беше взела участие в избори преди този момент, дадоха й по един член, тъй като имаше евродепутати. Тогава какво излиза, в случай че използван логиката, че ГЕРБ лъжели посредством секционните комисии – че другите са лъгали тогава, по този начин ли?! Виждате ли какъв брой е неуместно всичко. Просто, честността на изборите зависи от шаренията на изборните комисии. Така е било постоянно, по този начин и ще бъде.

- Какво ще бъде мястото на „ Възраждане “?

- „ Възраждане “ ще вдигне още малко. Защо? Защото, без значение какво ще стане с техния референдум за еврото, доста българи са уплашени, че ще се вдигнат ценитеоще с въвеждането на единната европейска валута. Възможно е самият факт, че от „ Възраждане “ предизвикват подобен референдум, да им донесе поддръжка. В момента „ Възраждане “ имаха 27 депутати, умерено може да качат до тридесет и малко.

- Така излиза, че няма да влезе никой различен в Народното събрание?

- Точно по този начин излиза. Не виждам гласове за седма партия. Крайно време е този накълцан парламент малко да се консолидира. Рекорд в раздробеността е 2014 година - осем партии. Имало е и различен път по седем, както беше в този момент. Но за мен естественото количество партии е 3 – 5. Ние се нуждаем от консолидация, а не от накъсване и се надявам тази консолидация да се случи на 2 април.

- Ще бъдат ли дефинитивни за тази година парламентарните избори на 2 април или да чакаме и други дружно с локалните избори наесен?

- След 2 април до локалните избори други парламентарни няма да има – по този начин считам.

- А дружно с локалните, както настойчиво някои анализатори настояват?

- Правили сме такива двойни избори, дружно с локалните – локални дружно с президентски - през 2011 година и локални дружно с парламентарни през 1991 година Би могло. Ако още веднъж не се схванат политическите сили, би могло още веднъж да отидем на избори. Ние към този момент свикнахме. Но слагаме доста печален връх. Аз не знам в Европа да има толкоз тъпа политическа класа, споделям го искрено – това е тъпотия на политическата класа, тъй като тя реже клона, на който седи. Ако това продължава, тя ще докара такива екстремисти на власт в България,че свят ще им се завие на нашите политици. Така че е време да се освестят и да слагат националните ползи над персоналните.

- Ще Ви върна към началото на нашия диалог – в случай че в огромните градове безапелационно победи ПП-ДБ или ГЕРБ-СДС, това няма ли да подтикне тази коалиция към решението, че ще завоюва повече, в случай че има още едни парламентарни избори дружно с локалните? Защото ще си мисли, че по този начин ще си подсигурява огромните градове.

- Първо, да уточним понятието огромни градове.

- София, Пловдив, Варна, Бургас

- Да стартираме с тази четворка - София, Пловдив, Варна, Бургас, след това следват Стара Загора, Русе. Хубаво е, че в другите градове хората си гласоподават по независим метод и не се водят от това какво вършат софиянци. Факт е, че ГЕРБ загуби позиции в София през последните години – може би умората от ръководството на ГЕРБ си сподели думата, неудачните от време на време поправки и така нататък Виждаме, че другите партии излъчват повече депутати от софийските листи, в сравнение с ГЕРБ. Което, несъмнено, не значи, че изборът в София е превдварително решен.И в огромните градове ще има забавни конфликти. А и знаете правилото – то е аксиома в българския политически живот, че който завоюва София, не е изгубил изборите. И тук желая да подчертая, че десницата е печелила всички локални избори в София след 1989 година Затова съгласно мен силата на десницата не е намаляла. Дали тази десница ще се споделя ГЕРБ през 2023 година аз не знам, само че по този начин или другояче София е запазена марка на десницата. Така ще бъде и тази година.

- Не отговорихте на въпроса ми – успеха в София би ли подтикнала първата мощ в столицата да пожелае още едни парламентарни избори?

- Аз съм математик, избирам да приказвам с условия, които са доказуеми. Какво би предположила някоя партия, аз не знам. Каквото ѝ скимне, това ще допусна. Но следейки трендовете, мога да кажа, че в София отново ще има кмет, подсилен или повдигнат от десните сили. Просто други сили в София няма. Българска социалистическа партия я няма в София. Е, някои настояват, че Политическа партия също е лява партия. Ние не знаем тя към кое политическо семейство ще се насочи.

- Те май още не са се формирали като партия по места.

- Нека стартират да се образуват. Защото локални избори се печелят с локални структури.
И, с цел да обобщя – най-лесното, което ще можем да проверим още на 2-и вечерта, е какъв брой ще бъдат гласувалите. Аз към този момент заложих на 2,9 милиона души. Това е с 300 000 повече от предходните избори. И с 300 000 по-малко от всички останали преди този момент – в предишното. Ние бяхме стигнали до 3,3 милиона гласуващи и внезапно ги свалихме на 2,6 милиона три пъти подред.

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР