След инвазията на Русия в Украйна по-голямата част от руския

...
След инвазията на Русия в Украйна по-голямата част от руския
Коментари Харесай

Защо Западът не санкционира руската ядрена енергия?

След нашествието на Русия в Украйна по-голямата част от съветския енергиен експорт беше наранена от глобите на Запада с едно очевидно изключениe - нуклеарната сила. Руският държавен монополист в областта на нуклеарната сила “Росатом ”, който изнася и обогатява уран и строи нуклеарни електроцентрали в целия свят, управлява най-голямата нуклеарна централа в Европа в украинската Запорожка област, откогато съветските сили я превзеха преди година, написа CNN Business.

От Киев упрекват съветските сили, че са трансформирали комплекса във военна база и го употребяват като прикритие, с цел да провеждат набези, знаейки, че Украйна не може да отвърне на огъня без риск да порази някои от нуклеарните реактори. Украйна също по този начин упреква Русия за детонации в обекта, включително и в края на предходната година.

Петро Котин, краткотрайният началник на украинската държавна нуклеарна енергийна компания “Енергоатом ”, е обезпокоен по отношение на военизирането на нуклеарната централа и от забележителното понижение на квалифицирания личен състав на обекта. От съветската пресслужба са декларирали пред CNN, че се наемат нови чиновници, “което подсигурява безвредната работа на централата ”.

Ако нещо се случи, “Енергоатом “ не може да се намеси и да облекчи последствията при възможен незабавен случай ”, тъй като Русия управлява територията ”, споделя Котин.

Въпреки повишаващия се риск от нарушение на разпоредбите за сигурност в Запорожката АЕЦ и многократните апели на Киев за наказания против Росатом, Петро Котин твърди, че съветската компания остава значително невредима, макар че Обединеното кралство глоби управлението и няколко нейни подразделения през предишния месец, а Финландия се отхвърли от контракт за нова АЕЦ през предишния май.

Експерти настояват, че “Росатом ” продължава да бъде предпазвана от главната ѝ роля в световния бранш на нуклеарната енергетика и от обстоятелството, че тя не може елементарно да бъде сменена.

Проблемът са взаимосвързаните зависимости ”, споделя Пол Дорман, ръководител на Nuclear Consulting Group и дълготраен консултант на английското държавно управление по въпросите на нуклеарната промишленост.

Като за начало “Росатом ” е основен експортьор на нуклеарно гориво. През 2021 година Съединени американски щати е разчитала на съветския нуклеарен монополист за 14% от урана, който задвижва нуклеарните ѝ реактори. Европейските централи са закупили близо една пета от нуклеарното си гориво от “Росатом ”. Според Дорман, Европейски Съюз регистрира най-малък прогрес, откогато се отдели от съветската нуклеарна промишленост.

“Росатом ” също по този начин дава услуги по обогатяване на нуклеарно гориво, допринасяйки с 28% за количествата, от които Съединени американски щати е имала потребност през 2021 година Компанията е построила голям брой нуклеарни централи по света, а в някои случаи е финансирала строителството. Към края на 2021 година близо една на всеки пет нуклеарни централи по света е в Русия или e издигната от Русия, а “Росатом ” строи още 15 отвън страната, съгласно Центъра за световна енергийна политика към Колумбийския университет.

Каспър Жулецки от Норвежкия институт по интернационалните връзки споделя, че разноските за построяването на нуклеарна електроцентрала са толкоз огромни, че сходен план може да бъде финансиран само от държавни управления, а в някои случаи даже и те не могат да си го разрешат.

В тези случаи “Росатом ” се намесва и предлага заеми, обезпечени от съветското държавно управление, а в някои случаи дълготрайни контракти за даване на гориво и даже за ръководство на централата. Най-екстремният от тези типове покупко-продажби, е моделът построй-притежавай-експлоатирай. Той е употребен за първи път от “Росатом ” при турската АЕЦ Аккую, която сега се построява.

Подобна взаимозависимост може да надделее над други съображения. Например, Унгария е най-отявленият съперник в Европейски Съюз на наказания против “Росатом ”. Тя също по този начин е една от едвам няколкото страни в Европейски Съюз, които разчитат на нуклеарна сила за над 40% от електричеството си и има дълготраен контракт за финансиране с “Росатом ” за построяването на нуклеарна електроцентрала.

Експерти настояват, че намирането на нови снабдители, които да заменят “Росатом ” в световната нуклеарна промишленост, би лишило години. Това може би е повода, заради която окупацията от страна на “Росатом ” на Запорожката АЕЦ, съответства с покачването на задграничните доходи на компанията.

Директорът на “Росатом ” Алексей Лихачов съобщи през декември, че приходите на компанията в чужбина бележат растеж от към 15% на годишна база през 2022 година От своя страна, Котин от “Енергоатом ” счита, че “Росатом ” поддържа оборудването в нуклеарната електроцентрала толкоз неприятно, че съветската окупация може да нанесе непоправими провали.

Ако продължи още година, съм сигурен, че няма да можем да пуснем още веднъж тази централа, ” споделя той.

“Дипломатическите старания за предаване на контрола върху централата назад на Украйна са забуксували ”, разгласи през уикенда украинският министър на енергетиката Херман Халушченко.

Русия пък неведнъж упреква Украйна, че обстрелва Запорожката АЕЦ, а в имейл до CNN от пресслужбата на “Росатом ” отхвърлят на територията на централата да има тежка военна техника.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР