След инцидента с паднал военен самолет ген. Спас Спасов обясни

...
След инцидента с паднал военен самолет ген. Спас Спасов обясни
Коментари Харесай

Кога се налага пилот да катапултира: Ген. Спас Спасов пред bTV


След случая с паднал боен аероплан ген. Спас Спасов изясни в „ Тази заран “ какви са обстановките, при които се постанова катапултиране на водача.

Именно това и избавя, който е отвън от заплаха във ВМА в София.

„ Катапултирането е при неспособност за по-нататъшно ръководство на самолета. Явно в създалата се обстановка и изключително в подобен стадий на полета, когато е преди кацане, самолетът е с минимална скорост, която го държи във въздуха. При пораждане на някаква такава сериозна обстановка за елементи от секундата, в случай че се закъснее, може да се стигне до драматичен случай. Катапултната система макар мощните заряди за изхвърляне на водача нагоре, е по този начин конструирана да е под равнището на смъртоносния камшичен удар “, изясни ген. Спасов.

Той добави и че е имало единични трагични случаи при катапулт.

„ Тази процедура може да избави човешки живот. Има случаи, когато се е стигало до пострадване на водача. Системата е по този начин устроена, че макар мощните си заряди, които би трябвало да изхвърлят водача нагоре, с цел да има задоволително височина, за парашута, е по този начин конструирана, че да бъде под равнището на смъртоносния камшичен удар. Включват се ракетни ускорители. И естествено въпреки всичко зависи от позата на водача. Зависи от някои други фактори. Получавало се е и пресоване на прешлени. Дори е имало случай преди доста години от неправилна поза при извъртяна главата обратно да настъпила гибел. Това е случай от Съюз на съветските социалистически републики “, добави той.

Вижте още във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР