След инцидент със 17-дневно бебе, започна проверка в детското отделение

...
След инцидент със 17-дневно бебе, започна проверка в детското отделение
Коментари Харесай

Лекари в Бургас поставиха по погрешка двойна доза антибиотик на новородено

След случай със 17-дневно бебе, стартира инспекция в детското поделение на университетската болничното заведение в Бургас. Майката на новороденото се оплака, че здравна сестра предозирала антибиотика на детето.

Бебето, което е с диагноза пневмония, получило по простъпка втора доза, часове откакто първото вливане било направено.

Здравословното положение на детето е положително, увериха от управлението на болничното заведение.

След сигнала на майката в „ Здравей България ”, стартира незабавна инспекция в Първо детско поделение. Проверка бе разпоредена от Регионалната здравна ревизия. От лечебното заведение оправдаха грешката с изключителната натовареност на медицинския личен състав.

В събота вечерта в Първо детско поделение на Университетската болница в Бургас, 17-дневното момченце получава предписаната му доза антибиотик. Майката на детето, което е с диагноза пневмония, го приспива и сяда да вечеря.

„ Видях, че сестрата влиза и поставя антибиотика на другото дете, което е в стаята. Продължих да вечерям и сега, в който се обърнах повторно, видях, че здравната сестра към този момент е над нашето кошче и поставя антибиотик на моето дете. Скочих и попитах какво прави. Казах, че ние към този момент сме си взели антибиотика, че към този момент са ни го поставили и тя небрежно излезе от стаята ”, описа Кристина Стоянова.

Педиатър преглежда бебето, минути след предозирането. Обяснява на майката, че не е проблем и на сутринта ще се постави половин доза.

Тази заран, след присъединяване на майката в ефира на NOVA стартира инспекция в Детското поделение.

„ Грешката е позволена поради претоварване, от нехайство на дежурната сестра, за което тя показва страдание. Аз си представям самата тя по какъв начин се усеща ”, удостовери пред NOVA заместник-директорът на УМБАЛ-Бургас доктор Светлозар Георгиев.

Детето било устойчиво и положението му се подобрявало, твърдят от болничното заведение. Въпреки това майката упорства за наказване.

„ Чувството за виновност на тази сестра, която е в пенсионна възраст, е несъизмеримо с тежестта на едно вероятно наказване ”, съобщи доктор Светлозар Георгиев.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР