След интензивни преговори Испанската социалистическа работническа партия на Педро Санчес

...
След интензивни преговори Испанската социалистическа работническа партия на Педро Санчес
Коментари Харесай

Педро Санчес се разбра с партията на Пучдемон, връща се на власт в Испания

След интензивни договаряния Испанската социалистическа работническа партия на Педро Санчес през днешния ден реализира съглашение с партията на подкрепящия независимостта на Каталуния водач Карлес Пучдемон, което ще разреши на Санчес да се върне на власт, съобщи Франс прес, като се базира на източник, осведомен с договарянията.

В подмяна на тяхната поддръжка поддръжниците на идеята за самостоятелност на Каталуния са получили заричане да бъде признат закон за прошка на техните водачи и деятели, подложени на правосъдно гонене поради присъединяване им в опита за оповестяване на самостоятелност на Каталуния през 2017 година Срещу този закон от няколко седмици в Испания се организират бурни митинги на десните партии.

Междувременно Европейската комисия изиска от испанското държавно управление " подробна информация " за законопроекта за прошка на каталунските сепаратисти, който беше наказан от дясната съпротива и част от магистратите в страната.

" Изразено е съществено безпокойствие по отношение на актуалните разисквания на възможното приемане на закон за прошка ", отбелязва европейският комисар по въпросите на правораздаването Дидие Рейндерс в писмо, изпратено до двама испански министри, съобщи Франс прес.

" Въпреки че все още няма публично предложение, този въпрос закупи огромно значение в публичния спор и огромен брой жители се свързаха с Комисията по този въпрос ", продължава формалният представител. Рейндерс желае от министъра на председателството Феликс Боланьос и министърката на правораздаването Пилар Льоп " по-подробна информация " за точния обсег на този законопроект.

Този противоречив законопроект на министър-председателя в оставка Педро Санчес има за цел да даде прошка на каталунските сепаратисти, преследвани от испанската правосъдна система, по-специално за присъединяване им в несполучливия опит за обособяване на Каталуния през 2017 година

Целта му е да даде опция на водача на социалистите, който зае второ място на създадените на 23 юли парламентарни избори, да получи значимата поддръжка на депутатите от борещите се за самостоятелност на Каталуния партии, с цел да се върне на власт.

Настоящото испанско държавно управление ръководи единствено настоящите каузи и сходен законопроект сега може да пристигна единствено от депутатите, " а не от Министерския съвет ", отговори Феликс Боланьос в писмо, адресирано до европейския комисар и забелязано от Агенция Франс Прес.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР