След хладното начало на тази седмица и температури, доближаващи се

...
След хладното начало на тази седмица и температури, доближаващи се
Коментари Харесай

Синоптици ошашавиха с прогноза, не е за вярване какво се задава до дни КАРТИ

След хладното начало на тази седмица и температури, доближаващи се до естествените за октомври, ни предстой ново стопляне и даже фьон. Очакваните температури ще се покачат и от есенни стойности те ще „ литнат „ непосредствено на летни, оповестяват синоптиците от Meteo Balkans.

Очакваните оптимални температури в петък и събота ще доближат стойности до 25°С, а тук-там и до 28°С. Не бихме се изненадали и даже за градуси от над 30°С. 

Температурите ще са над 15-18 градуса над климатичната норма. След горещото време чакаме ново намаляване и даже вероятни гръмотевични стихии в Южна България.

Какво е фьон?

Фьон е топъл и изсъхнал вятър, който духа от планината към нейното подножие. Това е най-известният образец за локална атмосферна циркулация. Наблюдава се в доста планински райони по целия свят. Известен е още от римско време, като се допуска, че думата идва от латинската дума фазионс, която означава западен вятър, изясни метеорологът Красимир Стоев пред БНР.

Вятърът в умерените ширини, където се намира и България, е от запад на изток, тъй че преобладаващият транспорт е западен, само че фьонът е топъл южен вятър, който в София се появява най-често откъм Витоша при транспорт на въздушни маси от юг-югозапад.

Важно е да се знае, че при поява на фьон по северните скатове на планините вятъра е доста мощен. Възможни са материални вреди над Софийското поле, Берковица, Враца, Плевен и Велико Търново, като там вятърът ще надмине 90-100 км. в час.

Meteo Balkans поучава:

Да избягвате пътувания в планините и  близко до северните скатове на Северна България и Предбалкана!

Вероятността тази прогнозата да се сбъдне към края на тази седмица е много огромна. Защото и двата модела, предвиждат сходни данни. 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР