След гръмотевичното начало на седмицата, когато над София, а и

...
След гръмотевичното начало на седмицата, когато над София, а и
Коментари Харесай

Хладно и динамично време до края на седмицата

След гръмотевичното начало на седмицата, когато над София, а и на други места се развихри рядко срещана февруарска гръмотевична стихия, нещата получиха типично мартенско изражение - относително хладно и облачно.

За последните 60 години, от 1961 до 2020 година, в региона на София е имало едвам 18 години, в коитопрез феврураи е гърмяло над столицата.Това е относително рядко събитие през този типично зимен месец, само че не трябва да се не помни, че въпреки и още по-рядко, гръмотевици можем да чуем и през декември, и през януари.

В идващите дни, основна смяна не се чака, ще е най-вече облачно, ще превалява дъжд, по-високо в планините и сняг, а температурите ще се двоумят - по високите западни полета сред 4 и 8, 9 градуса, а в равнините на страната с два -три градуса по-високи.

Най-студено ще е в четвъртък и петък, когатона места е допустимо да превали сняг даже и на по-ниска надморска височина.

Новата седмица ще стартира с релативно стопляне, а към 8 - 9 март се чака увеличаване напразно от юг и доста покачване на температурите, тук-там северно от планинитеи над 20 градуса.

Това ще е обвързвано с придвижването на средиземноморски циколни, които ще оказват въздействие на времето над страната доникъде на месеца.

В момента синоптичните модели демонстрират, че е възможо към 10 и към 15 март да забележим и по-сериозни превалявания от дъжд, даже и от сняг, поради прекосяването на такива циклони наоколо до нашата страна.

Ако това се осъществя, ще забележим и повече превалявания, които пък са извънредно нужни, поради по-сухата и топла зима.

Каквото и да ни е подготвило времето, студът ще си тръгне и пролетта бързо ще пристигна у нас, денят става все по-голям и всички чакаме настъпващата по-топлото време. Астрономически пролеттаидва към 21 - 22 март.

Не можем да се оплакваме от зимата, тя беше извънредно топла. Но февруари се оказа по-студен от януари с към градус - това са данни за региона на София.

Докато у нас сняг видяхме извънредно малко, то от другата страна на земното кълбо - в Южна Калифорния видях сняг за първи път от 30 години - рядко събитие в региона на на Лос Анджелис. А в Сан Франциско бе измерена рекордно ниска температура за целия интервал на наблюдаване. На западното американскокрайбрежие бе извънредно студено, до момента в който на изток бе пък извънредно топло. Обичайните прищявки на времето.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР