След горещините през юли, след захлаждането от неделя и валежите

...
След горещините през юли, след захлаждането от неделя и валежите
Коментари Харесай

Лято за чудо и приказ в следващите дни

След горещините през юли, след захлаждането от неделя и преваляванията в страната, най-накраяни чака интервал на прелестно лятно време, в което преваляванията ще са изключение, а температурите ще са тъкмо такива, каквито желаеме да бъдат - до 28 - 32 градуса.

Този интервал стартира от сряда, в четвъртъкна места ни чакат превалавяния, тук - там с гръмотевици, основно над планинските региони и Западна България, а по-късно, за най-малко десетина дни, ще се откри прелестно лято.

Ще има доста слънце и най-важното - дневните температури ще са до 30 - 33градуса. Какво по-хубаво от това?

Разбира се, тъй като си е разгара на лятото, от ден дневно, само че основно след 11- 13август, температурите ще стартират да се покачват ини чака нова порция горещо време. Колко горещо ще станев момента е мъчно да се каже, само че е допустимо в низините на страната още веднъж да измерим температури сред 39 и 41 градуса. Това е работна догадка сега, само че главната наклонност е за затоплянекъмсредата на месеца.

Както към този момент казахме, следва относително дълъг интервал на изсъхнало време без основни превалявания, това също би трябвало да се подчертае и с покачването на температурите до типични оптимални стойности за август, заплахата от пожари още веднъж ще нарастне.

Това време, което се обрисува да имаме в идващите две седмици,ще е прелестно за излети в планините и по морския бряг. Ако имате опция - възползвайте се.

В региона на София, в исторически планq от 2000 година насам, оптималната августовска температура е достигала 39 градуса, а минималната 7 градуса. Така че това са границите, които можем да чакаме до края намесеца. В София тази година на 4 август бе измерена оптималната температура от 37 градуса, а на 7 август сутринта минималната температура бе 13 градуса.

В Европа продължава да е хладно за лятото, мощен атлантически циклон с център над Балтийско море продължава да изпраща по-хладни въздушни маси от региона на Северно море към Централна Европа и Балканите и поради това времето стана по-хладно и имаше превалявания на доста места.

С изместването на този център на ниско налягане, от юг ще се разшири област от високо налягане и последователно в южните елементи на континента и на Балканите ще стартира да прониква въздух от региона на Сахара, тъй че в Испания и Португалия, както и в Южна Италия и на Балканите, температурите още веднъж ще се покачат, както към този момент стана дума.

Лято е и времето може, както да бъде горещо, по този начин и да бъде хладно, както се видя в последните дни, всичко това зависи от атмосферната циркулация и от разположението на центровете на високо и ниско налягане, тук няма място за спекулации с по този начин наречените климатични промени.

Междувременно, деятели в региона на опазването на околната среда, излязоха с зов към учените от Българска академия на науките и Национален институт по метеорология и хидрология да обяват изрично, че климатичните промени са само в резултатна човешката активност.

Бихме споделили, че това е погрешен метод, защото и в науката има разнообразни отзиви и учените показват разнообразни позиции по този въпрос. Има огромен брой учени, които считат, че по този начин наречените климатични промени са в резултат на изгаряненавъглеводори и отделянето на въглероден диоксид в атмосферата, катотова ще докара до опустошителни последици за индивида. Но има е не малкоучени, които считат, че измененията и основно слабото покачване на световната приземна температура, следена в последнитедесетилетия,е в следствие от естесвени флуктоации на климатичната система, усиленив известна степен и от активността на хората.

Да се желае от учените изрично да застанат на позицията, че само човеке повода за наблюдаването едва стопляне и меко казано безпричинно.

Освен това, както доста пъти сме казвали в Синоптичната комисия, няма никакви физически данни, че следва климатична злополука, още по-малко след избран брой години и приказките за това са по-скоро в политически проект, в сравнение с в теоретичен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР