След големите промени в Купа Дейвис тенисът вече официално има

...
След големите промени в Купа Дейвис тенисът вече официално има
Коментари Харесай

Две световни първенства в тениса от 2020 г.

След огромните промени в " Купа Дейвис " тенисът към този момент публично има две международни отборни шампионати за мъже. Организациите, които сътвориха новите шампионати, не реализираха съглашение за едно общо съревнование и са в конкуренция.

От 2019 година " Купа Дейвис ", който е проведен от Международната тенис федерация (ITF) ще бъде в напълно друг формат. Победителят ще се дефинира в края на шампионата на шампионат с присъединяване на 18 тима. Отборите ще играят и една седмица през февруари, когато ще се дефинират участниците за финалите през ноември.

За новия шампионат ITF реализира сделка за 25 години на стойност 3 милиарда $. Новият формат на надпреварата бе развъртян с партньорство с капиталовата група " Космос ", която е основана от играча на Барселона Жерар Пике. Според ITF наградният фонд ще бъде покрай този на шампионатите от Големия шлем. Първото издание ще бъде на 18-24 ноември и ще бъде в Мадрид или Лил.

Другият шампионат - Световна отборна купа, ще бъде извършен за първи път през първата седмица на януари 2020 година Организатори са ATP и Тенис Австралия. То ще включва 24 тима, на него ще се дават точки за международната класация, а наградният фонд ще е 25 милиона $.

Повечето от играчите показаха страдание от края на сегашния формат за " Купа Дейвис ". Една от главните разлики при измененията беше, че от ATP се съветваха със състезателите за Световната отборна купа, а от ITF не го направиха.

Sometimes it’s more than a game. More than money. Most of my biggest highs and toughest loses came in 5 set epic Davis Cup matches in front of screaming home or away fans. For the ITF to take that away from the next generation of future stars is a disgrace. #SorryDwightDavis pic.twitter.com/7Bx7Zdilcn
— Lleyton Hewitt (@lleytonhewitt) August 17, 2018
Роджър Федерер подлага на критика Международната тенис федерация за това, че не е провела диалози с играчите. Той изрази подозрения и за това какъв брой сполучлива ще е сделката за финансиране на " Купа Дейвис ". Новак Джокович съобщи, че е имало потребност от смяна, само че добави, че приоритет за играчите ще е Световната отборна купа.

" Тъжен съм от това, че " Купа Дейвис " няма да е както преди. Няма да е същото за идващото поколение”, съобщи Федерер. Лейтън Хюит, Томаш Бердих, Лука Пуй също показаха страдание от края на този формат на шампионата, като показа, че някои от най-запомнящите се моменти в кариерите им са били точно в " Купа Дейвис ".

Президентът на ITF Дейвид Харърти съобщи, че желае да възобнови диалозите с ATP, само че на този стадий двата шампионата ще се конкурират. Това значи, че през 2020 година тенисът сезонът ще има Световна отборна купа, Олимпиада в Токио, " Лейвър Къп " и " Купа Дейвис ", като добавка към наситения постоянен сезон.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР