След години опити, обединяването на сили в последните месеци на

...
След години опити, обединяването на сили в последните месеци на
Коментари Харесай

Област Бургас получи своето Коледно чудо – ще има Кръвен център

След години опити, обединяването на сили в последните месеци на 2023 година даде своят резултат - Бургас ще има Кръвен център.

Това се случи след гледище на всички лечебни заведения в района, които на среща при регионалния шеф през ноември обявиха, че потребността от Център по трансфузионна хематология в Бургас към този момент е сериозна. След срещата регионалният шеф на Бургаска област Пламен Янев и РЗИ Бургас със съдействието на Община Бургас и доктор Желязкова изготвиха аргументирани оферти, които изпратиха до Министерството на здравеопазването.

В началото на месец декември на база тези оферти беше направена и първата стъпка - Министерството на здравеопазването реши да бъде основан Кръвен център в Бургас. Вчера бе направена и втората крачка - в бюджета за 2024 година Народното събрание гласоподава 5 млн. лв., с които да се реализира първият стадий - градежът на постройката.

Създаването на Кръвен център в Област Бургас е извънредно значима крачка напред към възстановяване на опазването на здравето в района и спасяването на човешкия живот. Това значи улеснение на кръводарителите и чакащите за кръвопреливане, по-бърза обработка на кръвта, с цел да стига тя навреме до нуждаещите се, правене на кръвни артикули, каквито сега не могат да се вършат тук. „ Това демонстрира, че хубавите неща се случват, когато всички институции работим дружно и гледаме в една посока ", разяснява регионалният шеф Пламен Янев.

Той сервира своите благодарности към всички, които прегърнаха основаването на Кръвен център Бургас като своя идея: Министерство на здравеопазването, Община Бургас, РЗИ Бургас и неговият шеф доктор Георги Паздеров, всички регионални лечебни заведения, началникът на Отделението по трансфузионна хематология доктор Людмила Желязкова, на чиято обосновка се базираха всички писмени документи.

Групата бургаски депутати за следващ път потвърди, че съюзи ли се в името на дадена идея, може да реализира всичко - Любен Дилов, който трансформира този въпрос в предпочитан в своята стратегия, господин Петър Кънев, който в основен миг сподели, че опитът е нещо, което мъчно може да бъде сменено, както и всички други декларирали, че това е годината, в която Бургас ще получи своя Кръвен център - Цончо Ганев, Андрей Рунчев, Борис Аладжов, Галя Василева, Даниела Божинова, Димитър Найденов, Ешереф Ешереф, Жечо Станков, Ивайло Вълчев, Константин Бачийски, Севим Али, Фатме Рамадан

Предстои още доста работа и обезпечаване на финансиране за оборудването на новия Център по трансфузионна хематология, само че сигурно най-трудното е зад тила ни. С благопожелание да черпим позитивното от общите ни дейности поглеждаме към 2024 година с ясна цел - даже и най-трудното е постижимо, когато го вършим дружно.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР