След години на забавяне, днес се очаква американският автомобилен производител

...
След години на забавяне, днес се очаква американският автомобилен производител
Коментари Харесай

Нова ера в пазара на тежкотоварни автомобили: Tesla пуска днес електрическият Semi

След години на закъснение, през днешния ден се чака американският авто производител Tesla да достави първия си камион с полуремарке, задвижвано от акумулатори, с което се надява да даде подтик на зараждащия се пазар на електрически тежкотоварни коли, като предложи по-дълъг пробег без презареждане.

Предвидено е ръководената от Илон Мъск компания да съобщи ключовете на първия си електрически камион - наименуван " Semi " - в индустриалния си цех в Невада на мултинационалната компания за хранителни артикули PepsiCo.

Със своя грациозен дизайн електрическият Tesla Semi се очакваше с огромно неспокойствие, откогато Мъск показа първообраз през 2017 година, само че стартирането на пълномащабното произвеждане се забави много след първичните упования за 2019 година

Междувременно на пазара навлязоха и други производители - от обичайните производители на камиони като Daimler, Volvo и китайската BYD до започващи компании като американската Nikola. Конкурентите започнаха да разпростират доставките си и имат доста лични поръчки, които чакат да бъдат изпълнени.

Въпреки това камионът, който " пазарът чака... е този на Tesla ", споделя Дейв Мълейни, експерт по превоза в мозъчния концерн за резистентност RMI.

Досегашните производители са преобразували най-вече свои камиони с дизелов дизайн в електрически.

" Камионът на Tesla обаче е планиран да бъде електрически още от първия си план ", споделя Мълейни, който акцентира и 15-годишния опит на компанията в региона на електрическите транспортни средства.

Ако автомобилът Tesla оправдае упованията, " това ще бъде голяма разлика ", споделя Мълейни.

В туитър в събота Мъск заяви, че едно полуремарке е минало 800 км с общо тегло близо 37 тона. Електрическите коли, които се оферират сега, имат пробег единствено от 400-500 км.

Физически ограничавания?

За да се транспортират тежки товари на толкоз дълги дистанции, батерията " би трябвало да е доста огромна - това я прави доста тежка, заема доста място и е доста скъпа ", споделя Майк Рот, шеф на Северноамериканския съвет за успеваемост на товарните транспорти (NACFE).

" Индустрията се чуди дали може физически да се опакова толкоз огромна батерия " и да се резервира задоволително ниско тегло на камиона, с цел да може да се извършва задачата, прибавя Рот.

С опцията за изминаване на до 800 км без презареждане, пътуванията на дълги дистанции с електрически камиони биха били доста по-осъществими, което би разрешило на водачите да се върнат в складовете още същия ден. Още по-дълги пътувания биха могли да се правят в границите на няколко дни, в случай че водачите могат да намерят станции за зареждане на спирките за камиони.

Използването на електрически лекотоварни коли за доставки на къси дистанции от известно време непрестанно нараства, само че новите разпореждания принуждават производителите и превозвачите да ускорят прехода и да изградят благоприятни условия за дълги дистанции.

Най-многолюдният американски щат, Калифорния, одобри закон за последователното унищожаване на камионите с мотори с вътрешно горене, който след това бе последван от други щати. Очаква се през идващите месеци Европейският съюз също да разиска нови стандарти.

Дружествата също са подложени на напън да имат по-съзнателна известност във връзка с околната среда.

Те " желаят да бъдат от вярната страна на историята ", споделя Мари Шерон от основаната в Европа асоциация " Транспорт и околна среда ".

Тези, които не се ангажират със тактика за декарбонизация, и други, които споделят, че изчакват технологиите да се подобрят, " изостават ", споделя тя.

Друг претекст за прехода, споделя Рот, е, че водачите, които са имали опция да ги тестват, " напряко се влюбват в електрическите камиони ".

" Те са доста тихи, нямат миризми на изгорели газове и са комфортни за шофиране. "

Съображения, свързани с разноските

За да се форсира прехода към електрически камиони, техният пробег би трябвало в действителност да дава отговор на обещанията, а батериите в идеалния случай ще се свият, обявиха няколко анализатори пред Агенция Франс Прес.

Инфраструктура за зареждане също би трябвало да бъде построена. Това значи да се прибавят повече зарядни станции, само че също по този начин и да се построи задоволително мощна електроразпределителна система, която да разреши да вземем за пример 10 камиона да се включат по едно и също време на един паркинг.

Най-големият фактор сигурно ще бъде цената. В момента закупуването на електрически камион коства с към 70% повече от дизелов камион, само че във връзка с силата и поддръжката е по-евтино, споделя Мълейни.

" Електрическите транспортни средства с акумулатори ще бъдат конкурентни на дизеловите... това е единствено въпрос на време ", споделя пред Агенция Франс Прес представител на американския производител Navistar, дъщерно сдружение на Traton.

Анализаторът на Wedbush Securities Дан Айвс споделя, че Tesla в този момент би трябвало да " потвърди, че може да създава в огромен мащаб ".

В края на октомври Мъск съобщи, че Tesla има за цел да създаде 50 000 Semis до 2024 година

Айвс споделя, че за жалост вниманието на Мъск в този момент е ориентирано към най-новата му облага - Twitter.

" Цирковото шоу там лишава един колосален миг в историята на Tesla ", прибавя той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР