След години на второстепенни роли Пхенян успя да пробие до

...
След години на второстепенни роли Пхенян успя да пробие до
Коментари Харесай

Ядреният опит на Северна Корея няма да доведе до единен отговор

След години на второстепенни функции Пхенян съумя да пробие до предните редици на международния дневен ред

Още по тематиката
Тръмп и Абе усилват натиска над Северна Корея след следващия ракетен тест

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации заседава през днешния ден изключително
29 авг 2017
Съединени американски щати постановиха нови наказания на съветски и китайски компании поради Северна Корея

Според Вашингтон сдруженията подкрепят нуклеарната стратегия на Пхенян, като прави бизнес с режима
23 авг 2017

Китай не би желал един единен Корейски полуостров, в случай че новата Корея е съдружник на Съединени американски щати. Поредният нуклеарен опит на Северна Корея провокира терзание освен в Съединени американски щати и Южна Корея, само че и в Япония, Китай и Русия, защото новото устройство, тествано от Пхенян, е най-мощното до момента. Това се случва единствено седмица откакто режимът на Ким Чен Ун изстреля ракета над Япония. Което значи, че провокациите от севернокорейците ескалират.

Все още е малко евентуално обаче общото безпокойствие да докара до в действителност обединен интернационален метод, написа Financial Times. Дори в противен случай – може да усили разделянето сред тези, които желаят засилен напън над Пхенян, и тези, които избират дипломацията.

Различни визии

Въпреки че Съединени американски щати и Южна Корея са военни съдружници, става все по-видно, че те имат разнообразни визии по какъв начин да се оправят със опасността. Това стана ясно от коментара на Доналд Тръмп в обществените мрежи: " Южна Корея открива, както й споделих, че нейните диалози за укротяване на Пхенян няма да проработят, защото те схващат единствено от едно нещо. " Преди това американският президент заплаши с " огън и гняв " режима на Ким Чен Ун. Но колкото повече той приказва за военни дейности, без да работи, толкоз повече рискува да бъде умишлен, че блъфира. Същевременно американците знаят, че всяка офанзива по Северна Корея може да отприщи ответна вълна против Южна Корея и против военни бази на Съединени американски щати в района.

" Южна Корея и Съединени американски щати имат разнообразни залози в връзките със Северна Корея. Сеул не може да разреши никакви военни варианти, защото южнокорейците ще бъдат най-голямата жертва. Докато Вашингтон се тревожи, че предлагането за разговор може да накара Пхенян да продължи с военните провокации ", споделя проф. Ку Кап У от Университета по севернокорейски проучвания.

Тръмп е изправен пред все по-голяма главоблъсканица по какъв начин да се оправи с режима на Ким Чен Ун. Според Майкъл Грийн, някогашен консултант по Азия на Белия дом, американският президент би трябвало да " показва поредна и цялостна позиция ". " Сега не е времето за спорни сигнали или за изявления в жанр " положително ченге - неприятно ченге " по отношение на дипломацията със Севера ", твърди той.

Сметките на Китай

Има и други форми на напън, които могат да бъдат употребявани. Вашингтон счита, че едно китайско ембарго може бързо да направи Пхенян по-сговорчив. И в действителност китайският отговор на следващия нуклеарен опит беше с по-твърд звук от нормално. Изглежда обаче малко евентуално сметките, които си прави Пекин, да се трансформират. Поради микс от здравомислие и стратегически аргументи китайците заобикалят дейности, които могат да причинят рухването на режима на Ким Чен Ун. Правителството в Пекин се опасява от следствията на един хаотичен колапс на ръководството в Северна Корея, защото това може да донесе големи потоци от бежанци и даже война на китайската граница. Освен това Китай не би желал един единен Корейски полуостров, в случай че новата Корея бъде непосредствен съдружник на Съединени американски щати.

Според Денис Уайълдър, някогашен анализатор за Азия към Централно разузнавателно управление на САЩ, Вашингтон ще изиска по-сурови наказания, в това число ембарго. " Сега Китай е в доста сложна позиция, защото се опълчва на тези наказания, само че и не съумя да спре или забави непреклонния марш на Ким Чен Ун към сдобиването с нуклеарна мощ, способна да удари американска територия ", показва той.

Същевременно, до момента в който главните интернационалните играчи остават неспособни да работят, севернокорейците не престават да ескалират спора. След години на второстепенни функции Пхенян съумя да пробие до предните редици на международния дневен ред. И даже основните участници в събитията не знаят дали тази рецесия ще докара до договаряния или до война.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР