След години на спасителни програми и строги мерки за икономии,

...
След години на спасителни програми и строги мерки за икономии,
Коментари Харесай

Гърците вероятно ще гласуват два пъти, а Янис Варуфакис се завръща - и има план

След години на избавителни стратегии и строги ограничения за икономии, последвали дълговата рецесия, кредитният рейтинг на Гърция е на път още веднъж да доближи капиталов клас. Но високата инфлация тежи на популацията и страната към момента има един от най-високите дялове на хора, изложени на риск от беднотия или обществено изключване.

Според последните социологически изследвания ръководещата партия, дясноцентристката " Нова народна власт ", има забележителна преднина от най-малко пет пункта пред радикалната левица " Сириза ". Левоцентристката партия ПАСОК е трета.

Поради смяна в изборния закон при предходното държавно управление, спечелилият се нуждае от извънредно висок % - над 45% от гласовете, с цел да сформира държавно управление. Въз основа на социологическите изследвания нито една партия няма да реализира този резултат, а очакванията за коалиция избледняха през последните няколко дни.

Въпреки че числата евентуално биха могли да се сумират, в случай че Нова народна власт и ПАСОК сключат договорка, последните изказвания направиха този сюжет съвсем неосъществим.

" Гръцкият министър председател ускори рецензиите си към водача на ПАСОК Никос Андрулакис през последните няколко дни, обвинявайки го, че флиртува със Сириза, и призовавайки гласоподавателите на ПАСОК да се извърнат против него ", споделя Волфанго Пиколи, съпредседател на компанията за разбор на риска Teneo.

Това, което го затруднява, е, че Андрулакис наподобява не може да не помни, че гръцките разследващи служби, под контрола на премиера Кириакос Мицотакис, предходната година се пробваха да подслушват телефона му.

Ако в неделя не бъде формирано държавно управление, тогава партията с най-вече гласове ще получи тридневен мандат за това, в случай че не успее, следва редът на втората и третата по мощ партия.

Ако всичко това се провали - както се чака - ще се организира второ гласоподаване на 2 юли. Този път обаче другата изборна система дава бонус на спечелилата партия. Това значи, че спечелилият се нуждае от по-нисък % и " Нова народна власт " може да завоюва.

Решаващият фактор ще бъде стопанската система, която съгласно социологическите изследвания е главната грижа на гласоподавателите на тези избори. Кой ще се оправи по-добре с високите цени? И кой е най-хубавият водач, който да обезпечи икономическа непоклатимост? Това ще решат гърците, написа " Файненшъл Таймс ".

Същевременно, в различен материал отдаден на гръцките избори, изданието написа, че левият някогашен министър на финансите на Гърция Янис Варуфакис е на гребена на вълната преди вота в неделя.

Варуфакис още веднъж е в центъра на вниманието, осем години откакто бурният му мандат като финансов министър на страната го трансформира в международна звезда. Въвеждането на съразмерно посланичество значи, че той може да бъде основна фигура при съставянето на ляво съдружно държавно управление, в случай че числата се съберат на идните избори, написа " Файненшъл Таймс ".

По време на шестте си месеца отпред на финансовото министерство през 2015 година Варуфакис настояваше да се блъфира с кредиторите на Гърция, даже в случай че това означаваше да рискува най-големия държавен банкрут в света и излизане от еврозоната. В последна сметка той беше заставен да напусне, откакто тогавашният ляв министър-председател Алексис Ципрас реши да се откаже от предходната си пламенна изразителност и да вкара строги промени.

Оттогава Варуфакис се опита и не съумя да започва паневропейско ляво политическо придвижване и влезе в гръцкия парламент. Въпреки че през последните години известността му е доста по-ниска, изследванията демонстрират, че той притегля все по-голяма поддръжка, изключително измежду младите гласоподаватели, които упрекват и двете съществени партии за плачевното положение на публичните услуги и инфраструктурата. По-рано тази година хиляди хора излязоха на улицата след влакова злополука, при която починаха 57 души.

Но за някои, в това число за Мицотакис, лявата коалиция с присъединяване на Варуфакис е тревожна вероятност. Въпреки че министър председателят изпреварва с към пет пункта най-близкия си конкурент Ципрас, не се чака да получи болшинството, належащо за сформиране на държавно управление.

" Представете си, че още веднъж имате за финансов министър Янис Варуфакис ", сподели Мицотакис пред тълпата в Схиматари, и му " заплащат в " Деметра ".

" Деметра " е новото коренно предложение на Варуфакис за гръцката стопанска система. Наречен с присъщата си храброст на античната олимпийска богиня на реколтата и плодородието, проектът би разрешил на гърците да правят заплащания отвън банковата система, без да им се постановат високи такси.

Варуфакис упорства, че " Деметра " не е различна валута, а по-скоро различна платформа за транзакции. Причината за основаването на подобен механизъм е освен да се избегнат банковите такси, само че и да се разполага с различен инструмент, в случай че в миналото бъде въведен още веднъж финансов надзор.

" Въпреки че на пръв взор този план наподобява прелъстителен, липсват оперативните детайлности, които са от решаващо значение за разбирането на метода, по който системата ще работи ", споделя Майкъл Николетос, икономист и създател на DeFi Advisors. " Дяволът постоянно се крие в детайлите. "

Не е ясно по какъв начин ще се обработват транзакциите в границите на проекта на Варуфакис. Според икономисти единственият метод би бил посредством цифрови портфейли. Но към момента не съществува такова нещо като " цифрово евро ". Така че, с цел да могат тези портфейли да съдържат евро, те ще би трябвало да се държат в гръцка банка, което прави целия опит непотребен.

В противоположен случай портфейлите ще би трябвало да съдържат " еквиваленти на еврото ", които могат да бъдат одобрявани като законно платежно средство за вътрешни преводи. Но, споделя Николетос, " това значи да се сътвори паралелна валутна система, при която в границите на гръцката стопанска система ще се търгува с форма на IOU, подкрепена от държавното управление ".

Много гърци са преследвани от призрака на финансовия надзор. Мерките, въведени през 2015 година, на фона на опасенията, че Гърция се насочва към излизане от европейската единна валута, постановиха ограничаване от 60 евро за дневните тегления от банкомати.

В последна сметка контролът беше анулиран през 2019 година, само че споменът за него продължава да провокира тръпки у гърците. Във всеки случай полемиката за паралелните валути или за това по какъв начин страната би трябвало да се приготви за излизане от еврото наподобява безпредметна в миг, когато Гърция е една от най-бързо разрастващите се стопански системи в еврозоната.

Но макар че Гърция стартира да загърбва икономическите проблеми от последното десетилетие, привлекателността на политическия радикализъм, какъвто съставлява Варуфакис, продължава - изключително измежду младежите. И това е нещо, което идващото държавно управление не може да си разреши да пренебрегне, написа още " Файненшъл Таймс ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР